Vårda Ögonblogg


19/03/2014

Vi stödjer Operation Smile

Hjälp oss öka kännedomen om Operation Smile

Ibland i vår bransch är det alltför lätt att bli intvingad in i facket av ”kosmetiska ingrepp”, det kan i sin tur göra att det förlorar lite av sin seriositet. Vi på Vårda Ögonklinik tycker det passar bättre snarare med termen friskvård – eftersom det faktiskt kan hjälpa folk till en bättre situation. Därför kan vi relatera till Operation Smiles verksamhet där de avhjälper barn med ansiktsdeformiteter i utvecklingsländer, vi inser samtidigt högst ödmjukt att detta är ett mycket större problem och det är just därför vi har valt att bidra och exponera denna organisation.

Vårda Ögonklinik stödjer Operation Smile Operation SMile före operation - Vårda ÖgonklinikEfter operation - Vårda Stödjer operation smile.

Operation Smile sprider leenden

Många av barnen som Operation Smile träffar har svårt att äta och prata och tvingas leva undangömda. Tack vare medicinska volontärer, som delar med sig av sin tid och sin kunskap, kan barn med ansiktsdeformiteter erbjudas operation utan kostnad för deras familjer. En operation, som tar mindre än en timme och som kostar runt 2400 kronor, förändrar ett barns liv för alltid. Sedan starten har över 200 000 operationer utförts, men många barn väntar fortfarande på att få hjälp.

Du behöver inte bidra med dina pengar nu men skänk i alla fall fem minuter av din tid och gå in på http://www.operationsmile.se

 

Tack, önskar vi på Vårda Ögonklinik och Operation Smile Sverige

 

 


06/12/2013

Madelenes blogg – en NoCut® patient berättar

En av våra patienter tyckte det var intressant att skriva om sin resa mot en framtid utan synhjälpmedel. Det håller vi med om och tycker det är jätteuppskattat! Madelene har valt NoCut® ögonlaser på grund av att hon tyckte den lämpade sig bäst med hennes aktiva livsstil.  Nedan bjuder vi på ett utdrag från hennes hemsida.

”Idag är den stora dagen och nu sitter jag i väntrummet..
Det är några få fjärilar i magen men jag är mindre nervös än vad jag hade förväntat mig.
Ute blåser och regnar det, det är en storm kallad Sven på G!..”

Läs hela inlägget  och fler på Madelenes egna hemsida http://ogonlaser-blogg.se .

 

 


15/05/2013

Enkla sätt att hålla ner priset på en ögonoperation

Tips! Spara på din ögonoperationen

Det kanske är så att du tycker priset är en aning dyrt för en ögonoperation. Ibland kan det vara så att man helt enkelt inte har räknat på så mycket pengar man annars i vanliga fall lägger på exempelvis glasögon och linser. Men för den som fortfarande inte är övertygad kommer jag tipsa om vad Vårda Ögonklinik kan göra för att hjälpa dig med priset.

Bruttolöneavdrag – Låt din arbetsgivare hjälpa till. Spara upp till 13000kr!

Det mest förmånliga avdraget för dig är förmodligen bruttolöneavdraget. Dock är det många som fortfarande inte verkar känna till det och ibland kan det tyckas lite väl komplicerat att räkna ut sitt faktiska pris. Det bygger på att din arbetsgivare har rätt att bekosta din privata sjukvård. Det blir skattefritt för dig men inte avdragsgillt gör din arbetsgivare. Lösningen är att man kommer överens med sin arbetsgivare vilket belopp som kan dras av din lön. Vi har ett mycket bra exempel på en lättöverskådlig tabell på hur mycket man kan spara här. Du sparar direkt på din ögonoperation och din arbetsgivare sparar exempelvis på de sociala avgifterna.

Student – 20% rabatt på NoCut

Är du student och har Mecenatkort sparar du hela 20% på en ögonoperation. Detta gäller både för NoCut och LASEK. Kom ihåg dock att vi på Vårda Ögonklinik inte opererar någon under 20år, det har med stabiliteten av synen vid ung ålder att göra. Mer om detta efter klicket.

Sponsring

Vårda Ögonklinik kan även ingå i diverse sponsringsavtal för dig. Du kanske har passion för något som du ger utlopp för i en förening, blogg eller verksamhet? Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta max [a] varda.se .

Max Jönsson
Bloggskribent för Vårda Ögonklinik

08/05/2013

Fimpa inte din syn!

Ögonoperation grå starr - cigarettrökning

Om du är rökare löper du dubbelt så stor risk för den åldersrelaterade ögonsjukdomen makuladegeneration, även kallat kort för AMD – den absolut vanligaste sjukdomen som kan drabba ditt öga. Uppkommer i de flesta fallen vid hög ålder. Detta sker kort summerat p.g.a. förändringar i den gula fläcken – det skarpa syncentrat i ögat, vilket leder till oskarp syn. Tyvärr går det inte att behandla med dagens medel.

En studie gjord 2008 tydliggjorde sambandet mellan rökning och AMD. Rapporten visade på att gruppen rökare hade en 47% högre risk för att utveckla det tidiga skeendet av AMD. Dessutom såg man att medelsnittet av när en rökare utvecklade AMD var 69,2år, rökare som hade slutat 72,3år och de som aldrig hade rökt 74,4år.

Det finns en rad faktorer som bidrar till uppkomsten av AMD. När det gäller rökning är det två huvudfaktorer som är boven i dramat:

 • Blodomloppet kring ökat minskar.
 • Antioxidanter/vitamin-nivåerna i din kropp sänks. Beror på att kroppen frigör fler fria radikaler vid rökning.

Grå starr (fläckar på ögats lins) är också en sjukdom du löper större risk för om du är rökare – en riskökning med hela 50%. Sjukdomen börjar med små fläckar som sedan kan breda ut sig. Till skillnad från AMD är detta något man kan behandla med en ögonoperation. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga med behandlingen här.

Naturligtvis är det inte bara rökning som orsakar dessa två sjukdomar, men forskning pekar tydligt på att risken ökar nämnvärt.  Kom ihåg att ta dina vitaminer, rör på dig och fimpa ciggen – istället för synen.

Max Jönsson
Bloggskribent för Vårda Ögonklinik

04/05/2013

Trötta ögon framför datorskärmen? Allt om CVS

Slipp trötta och torra ögon framför datorskärmen

Ett av de största problemen med påfrestningar på ögat är vår konsumering av information via datorskärmar. Enligt en studie är det 70-75% av den Amerikanska befolkning som lider av detta problem. Forskning har också pekat på att vår produktivitet sjunker och ditt arbete blir lidande på grund av detta. Problemet benämns CVS och står för Computer Vision Syndrome.
Vilka symptom man får av CVS:

 • Huvudvärk
 • Stress på ögonen
 • Oskarp syn
 • Smärta i nacke och skuldror

Hur gör man för att bäst slippa detta? Det absolut vanligaste felet man begår är ljusstyrkan på skärmen. Ja, när rörde du inställningarna för detta sist? Det är faktiskt så att man inte ska sitta med samma inställningar på sin skärmenhet  beroende på ljuset man har runt om sig. Justera din ljusstyrka så att den matchar din omgivning, du använder som referens de vita partierna i skärmen. Fler faktorer för att minimera bördan innefattar:

 • Se till så att man har en skärm som minimerar reflektioner d.v.s. matta skärmar
 • Ta en paus varje kvart och fokusera din syn på något annat
 • Blinka oftare!
 • Justera din skärm så att den ligger lite under höjdled (10-15grader)
 • Förstora texten på din skärm
 • Vid långa textstycken, se till så att du läser det med svart text och vit bakgrund.
 • Kontrollera din syn regelbundet

Hjälper inte detta bör man konsultera sin ögonläkare. Och kom ihåg att detta gäller för alla typer av skärmar, ex. din smartphone, bärbara dator och tablet!

MVH
Max Jönsson
Bloggskribent för Vårda Ögonklinik


 
Domain: varda.se