Vanliga Frågor & Svar


 • Vilka är stegen vid en NoCut™ operation?
  Konsultation
  Är du nyfiken på en ögonoperation med ögonlaser skulle NoCut™ kunna vara något för dig, är en konsultation bra att börja med. Konsultationen för NoCut™ är kostnadsfri och tar cirka 30 minuter. Under konsultationen träffar du en av våra legitimerade optiker eller sjuksköterska som går igenom hur ingreppet går till. Du får muntlig och även skriftlig information med dig hem. På konsultationen ber vi dig också att ta med optikerrecept från 2 år tillbaka, eller det senaste du har, då din synhistoria är viktig information i undersökningen.


  Förundersökning
  När du bestämt dig för att genomgå en laseroperation med NoCut™ görs en förundersökning av legitimerad optiker eller sjuksköterska. Här görs alla nödvändiga undersökningar och viktiga mätningar för att kunna utföra ögonoperationen. Ögat mäts på olika sätt, dels med synundersökning och dels med direkt utprovning. Vi tar bilder med så kallad vågfrontsanalys, för att ge ett säkrare behandlingsresultat. Även tjockleken på hornhinnan mäts, liksom pupillstorleken och ögasts övriga delar undersöks för att försäkra om att inga sjukliga förändringar förekommer. Under och efter undersökningen ges skriftlig och muntlig information så att du kan få svar på dina frågor. Hälsodeklaration och medgivande skickas till dig vid bokningen eller ges vid konsultation. Ta med dem ifyllda och lämna vid din förundersökning. Vi vill även att du tar med optikerrecept från 2 år tillbaka, eller det senaste du har, då din synhistoria är viktig information i undersökningen.


  Innan ögonoperationen
  När du kommer till ögonkliniken tar vår värdinna hand om dig och ger dig, om du vill, en lugnande tablett för att du ska känna dig avslappnad samt att ögonen inte ska ”flacka” under ögonoperationen. Du får även förebyggande värkdroppar i ögonen. Värdinnan visar sedan in dig till ögonläkaren som gör en sista kontroll av dina ögon innan ögonoperationen. Läkaren beskriver och går igenom ingreppet med dig och svarar på dina eventuella frågor.


  Ögonoperationen
  Assisterande operationssköterska tar in dig i operationssalen och förbereder dig för din ögonoperation. Du får lägga dig på britsen och du får titta på ett rött, blinkande ljus ovanför dig som gör att du kan fixera. Om du skulle röra på ögat (flacka med blicken) under själva behandlingen är det inget problem då ögonlasern har ett inbyggt säkerhetssystem som "följer" efter ditt öga med över 200 rörelser per sekund. Du behöver alltså inte vara orolig för att du skall röra dig eller titta fel.

  Därefter träffar du samma legitimerade ögonläkare som gjorde den sista förberedande kontrollen på dig för bara en liten stund sedan. Ögat bedövas med bedövningsdroppar och en ögonlockshållare sätts innanför dina ögonlock så att du inte kan blinka. Därefter startar vi ögonlasern och laseroperationen påbörjas. Hela ögonoperationens procedur tar endast 10-15 minuter.

  När laseroperationen avslutats läggs, hos vissa patienter och beroende på synfel, en mitomycinbehandling för att motverka ärrbildning. Sedan sköljs ögat och ögonoperationen är klar och du får en kontaktlins, så kallad bandagelins, på det behandlade ögat. Bandagelinsen ska sitta som ett plåster i fyra dygn.


  Efter ögonoperationen
  Efter ögonoperation visar operationssköterskan in dig till ett vilorum där värdinnan erbjuder dig kaffe/te och smörgås. Här får du sedan sitta en liten stund och återhämta dig innan värdinnan ger dig skriftig och muntlig information om hur du ska använda ögondroppar och vad du ska tänka på efter en ögonoperationen.


  Kontroll
  Efter 5-6 veckor är det dags för första uppföljande kontroll av din ögonoperationen på ditt/dina ögon. Vi mäter dina ögon och legitimerad optiker eller sjuksköterska undersöker dig så att vi ser att läkningen och resultatet överensstämmer med förväntat resultat. Sex månader senare görs en sista.


  Tänk på
  Glöm inte ta med solglasögon då du blir ljuskänslig efter ögonoperationen och behöver skydda ögonen från solens UV-strålar för att förhindra ärrbildning.

  Det är mycket viktigt att använda solglasögon/skyddsglasögon utomhus varje dag i 3 månader, därefter varje solig dag i 1 år. En mulen/molnig dag räcker det med klara glas i glasögonen. Glasögonen måste ha UV-skydd som skyddar mot solens UV-strålar. Något vi starkt rekommenderar då glasögonen hjälper till att förhindra ärrbildning.
 • Begränsar ögonsjukdomar behandling med ögonlaser?
  Vissa ögonsjukdomar och tillstånd förhindrar oss att operera. För att nämna några tillstånd då vi väljer att  inte operera så kan det handla om: torra ögon, högt tryck i ögat eller förändringar i hormonbalansen i samband med graviditet och amning. Andra speciella sjukdomar kan också vara ett hinder. Tala om för din legitimerade optiker eller sjuksköterska vid den kostnadsfria konsultationen ifall du har någon kronisk sjukdom, så får du besked vad som gäller i just ditt fall.
 • Hur lång är väntetiden?
  Det beror på beläggningen vid våra kliniker. Även om själva behandlingen går otroligt snabbt, kräver varje behandling förundersökning, samtal, förberedelse, efterkontroll och strikt uppföljning. Kön till Vårda Ögonklinik är en av de kortaste inom sjukvården; maximalt två veckor.
 • Hur går behandlingen till?
  Ögat blir mycket noggrant uppmätt och en optimal behandlingsprofil, så kallad vågfrontsanalys, räknas fram av datorn. Din ögonläkare kontrollerar data och korrigerar dem om nödvändigt. Behandlingen varar 30-60 sekunder, beroende på de dioptrier som ska behandlas. Patienten får lokalbedövande ögondroppar och behandlingen är därför helt smärtfri. Under ingreppet ligger patienten på en bekväm brits och fixerar blicken med hjälp av ett blinkande ljus. Excimerlasern som behandlar hornhinnan, styrs av laserns dator.

  Se Hans Remanius berätta om förundersökningen.

  Se Hans Remanius berätta om operationsdagen.
 • Vilka metoder finns det för laseroperationer?
  Det finns NoCut® metoden, LASEK och en metod som kallas för LASIK.

  Till skillnad från de flesta andra kliniker, använder vi på Vårda Ögonklinik främst NoCut® metoden och aldrig LASIK. Vi vill nämligen inte skära i ögat och anser att de teknikerna som nu finns lämpar sig bättre. Vi har helt enkelt valt en av de skonsammare metoderna för våra patienter – och det är en av anledningarna till varför du borde bli klarsynt hos oss.
 • Vilka synfel behandlar ni?
  Vi behandlar närsynthet upp till -10 Dioptrier, översynt upp till +4 Dioptrier samt astigmatism upp till -4 Dioptrier.

  Har du högre synfel än så, görs en individuell bedömning. Dels för möjligheten att genomföra en behandling och dels avseende priset.
 • Hur blir resultatet av en ögonoperation?
  Efter fyra veckor när synen stabiliserat sig så är det flesta nöjda. Cirka 3-5 procent får dock korrigera ett litet restsynfel på grund av att lasern inte tagit tillräckligt eller tagit för mycket. Anledningen till att det kan bli så, beror på att alla människor är olika och vissa ögon (hornhinnor) är tätare och kräver mer laserenergi, medan andra hornhinnor är mer porösa och behöver mindre "energi" för att uppnå ett givet resultat.
 • Är resultatet av en ögonoperation bestående?
  Den refraktiva kirurgin ger en bestående korrektion av synfelet, genom att förändra ögats brytkraft med en bestämd storlek/styrka. Synen skall inte ändra sig mer än vad ett icke opererat öga gör. Därför är det viktigt att synen är stabil innan ingreppet. De allra flesta människor är stabila i sin refraktion i 20-årsåldern.
 • Vilken teknik använder ni mest?
  Vi har valt att behandla alla patienter med NoCut™. Metoden är säker och vi på Vårda Ögonklinik anser att det onödigt att skära i ögat, om man inte måste.
 • Hur påverkas mörkerseendet?
  Alla får lite mörkerstörningar första tiden efter behandlingen. Cirka 10 procent har fortfarande efter 1 år sämre mörkerseende. Men med den nya typen av behandling, som vi använder sedan hösten 2005 ( så kallad asfärisk behandlingsprofil) minskar risken för sämre mörkerseende markant. Tillsammans med vågfrontsanalys ger detta de allra bästa tänkbara behandlingsförutsättningarna.
 • Kan man få torra ögon av ingreppet?
  Ögonen blir mer eller mindre torra efter operationen. De flesta behöver tillägg av fuktande droppar i en månad, ibland längre. Det kan ta upp till 4-6 månader innan det är som det var före behandlingen.
 • Gör det ont med en ögonoperation?
  NoCut™

  Själva operationen känns inte. Däremot brukar läkningen kännas lite besvärligare än till exempel vid en LASIK-operation. Men vi har valt att endast utföra NO CUT-operationer, trots att det gör lite ondare. Av den enkla anledningen att det är säkrare för dig som patient. Dagarna efter en NoCut™ ögonlaser kan du uppleva en skavkänsla, och det värker eller sticker i ögonen. Smärtan betyder att ögat läker, vilket är en bra sak. Det innebär nämligen att ditt öga bibehålls helt, vilket gör att det inte finns något som hindrar eventuella framtida ingrepp.

  Man kan också bli lite mer ljuskänslig den närmaste tiden efter operationen. Solglasögon ska användas utomhus varje dag, soligt som molnigt, i 3 månader. Därefter varje solig dag i 1 år, för att minska risken för ärrbildning.
 • Är NoCut® fri från bieffekter?
  Vi har valt NoCut™ enbart för att det inte ger komplikationer på samma sätt som LASIK metoden kan göra. Däremot är läkningstiden några dagar längre, i jämförelse med LASIK.
 • Finns det någon garanti för att ögonoperationen lyckas?
  Allas ögon är olika, och ingen i hela världen kan utlova att alla patienter blir 100 procent skarpsynta efter en operation. Men vi strävar alltid efter 1.0, vilket betyder full synskärpa. I vissa fall behövs en "putsning" efter läkperioden för att ta bort den sista resten. Vi har en garanti att man skall se 0,9 (90 procent synskärpa) utan glas efteråt, med det bästa ögat. Om resultatet inte blir som vi vill, ingår en kostnadsfri kompletterande behandling (under förutsättning att patienten har haft 100 procent syn innan operationen med bästa glasögon).
 • Om man har torra ögon sedan tidigare, kan man laserbehandla då?
  Tillstånd med torra ögon kan vara ett hinder.  Vid förundersökningen undersöks om din tårproduktion är normal eller inte och om du har problem med torra ögon när du inte använder kontaktlinser.
 • Finns det någon åldersgräns för att få göra en laseroperation?
  Är du under 20 år så får du inte operera dig med ögonlaser hos oss på Vårda Ögonklinik.
 • Vilka är stegen vid en RLE-operation?
  Konsultation
  Om du är nyfiken på om RLE är något för dig är en konsultation bra att börja med. Konsultationen är kostnadsfri och tar cirka 30 minuter. En legitimerad optiker eller ögonsjuksköterska går igenom hur ingreppet går till och gör samtidigt en kortare undersökning som avgör om du är lämpad för en RLE-operation. Du får även med dig skriftlig information.

  Förundersökning
  När du bestämt dig för att göra en RLE-operation kommer du på en förundersökning. Där görs alla nödvändiga undersökningar och viktiga mätningar för att bestämma vilka linser just du behöver, samt vilka resultat du kan förvänta dig. Man undersöker ögats olika delar för att övertyga sig om att inga sjukliga förändringar föreligger. Undersökningen tar cirka 30-40 minuter. Under och efter undersökningen ges skriftlig och muntlig information så att du kan få svar på dina frågor. Hälsodeklaration och frågeformulär skickas till dig vid bokningen eller ges vid konsultation, ta med dem ifyllda och lämna vid din förundersökning.

  Innan operationen
  När du kommer till kliniken tar vår värdinna hand om dig och du att få en lugnande tablett för att du ska känna dig avslappnad samt att ögonen inte ska ”flacka” under ögonoperationen. Du får även pupillvidgande ögondroppar i två omgångar med 10-15 min intervall.

  Operationen
  Assisterande operationssköterska tar in dig i operationssalen och förbereder dig för din ögonoperation. Därefter kommer legitimerad ögonläkare, som du träffade under din förundersökning, och utför ingreppet.Ögat bedövas och ögonlockshållare sätts innanför dina ögonlock så att du inte kan blinka. Via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan tas sedan den egna linsen bort. Vi använder oss av ultraljudsteknik, som genom finfördelning och utsugning suger ut den egna linsen ur ögat.

  Därefter implanteras en konstgjord lins på den gamla linsens plats. Den nya linsen är tillverkad i ett mjukt plastmaterial som gör det möjligt för ögonläkaren att vika ihop linsen innan den implanteras. Inne i ögat viks den sedan ut på plats. Ingreppet tar endast 10-15 minuter. Det behövs inget förband över det opererade ögat.

  Efter operation
  Efter operation visar operationssköterskan in dig till ett vilorum där värdinnan erbjuder dig kaffe/te och smörgås. Här får du sedan sitta en liten stund och återhämta dig innan värdinnan ger dig skriftlig och muntlig information om hur du ska använda ögondroppar och vad du ska tänka på efter din ögonoperationen.


  Kontroll
  Efter 1,5-2 veckor är det dags för uppföljande kontroll. Vi mäter dina ögon och legitimerad ögonläkare undersöker dig så att vi ser att läkningen och resultatet överensstämmer med förväntat resultat. Efter 3 månader sedan görs en sista och avslutande kontroll.
 • Vad är RLE?
  Refraktive Lens Extraction är en kirurgisk ögonoperation där ögats egen lins ersätts av en konstgjord plastlins.
 • Slipper jag glasögon helt och hållet?
  Beror på din livsstil, syn och dina ögons anatomi. Många patienter behöver fortfarande bära glasögon vid vissa aktiviteter. Vad som gäller för dig, bedöms vid förundersökning.
 • Multifokala vs Monofokala?
  Multifokala linser ger flera fokus och betyder att patienten kan se bra på olika avstånd, finns i två utförande för ditt optimala resultat.

  Monofokala linser ger fokus på ett avstånd. Vanligtvis behövs läsglasögon.
 • Hur länge måste jag stanna hemma efter en ögonoperationen med RLE?
  Ca 1-3 dagar beroende på ditt/dina ögons tidigare tillstånd. Behandlande läkare ger dig svar vid operationstillfället.
 • Vilka resultat kan jag förvänta mig?
  Det är individuellt. Dina resultat och vad just du kan förvänta dig av dina linser, berättar doktorn för dig vid förundersökning.
 • Opererar jag båda ögonen samtidigt?
  Detta bestäms i samråd med ögonkirurgen.
 • Måste jag ta medicin efter en operation?
  Ja. Du kommer att behöva medicin i form av 2 olika sorters ögondroppar.
 • Gör en RLE-operation ont?
  Nej, den är helt smärtfri. Operationen sker under lokalbedövning.
 • Gör det ont efter operationen?
  Nej, vanligtvis har patienter inte ont. Däremot kan man känna visst skav i ögonen några dagar efter operationen.
 • Kan alla göra en RLE-operation?
  Nej. På grund av olika medicinska faktorer är det inte alltid lämpligt att utföra en RLE-operation. Detta kan endast bedömas av en ögonkirurg vid en förundersökning.
 • Vilka är stegen vid en gråstarroperation (katarakt)?
  Förundersökning
  Har du fått diagnosen gråstarr och bestämt dig för att genomgå en ögonoperation kommer du på en förundersökning. Där görs alla nödvändiga undersökningar och viktiga mätningar för att bestämma vilka linser just du behöver, samt vilka resultat du kan förvänta dig. Undersökningen utförs av en legitimerad ögonläkare och tar cirka 50 minuter. Hälsodeklaration skickas till dig vid bokningen, ta med den ifylld och lämna vid din förundersökning.


  Innan operationen
  När du kommer till kliniken tar vår värdinna hand om dig och du erbjuds att få en lugnande tablett för att du ska känna dig trygg och lugn samt att ögonen inte ska ”flacka” under ögonoperationen. Du får även pupillvidgande ögondroppar i två omgångar med 10-15 minuters intervall.


  Operationen
  Assisterande operationssköterska tar in dig i operationssalen och förbereder dig för din ögonoperation. Därefter kommer den legitimerade ögonläkaren du träffade under din förundersökning för att utför ingreppet.

  Ingreppet tar endast 10-15 minuter och genomförs med lokalbedövande ögondroppar, och går till på så vis att den egna linsen plockas bort via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan. Vi använder oss av ultraljudsteknik, som genom finfördelning och utsugning suger ut den egna linsen ur ögat.

  Därefter implanteras en konstgjord lins på den gamla linsens plats. Den nya linsen är tillverkad i ett mjukt plastmaterial vilket gör det möjligt för ögonläkaren att vika ihop linsen innan den implanteras. Inne i ögat viks den sedan ut på plats. Inget förband behövs över de opererande ögonen och man ser med ögat efter bara en kort stund.


  Efter operation
  Efter operation visar operationssköterskan in dig till ett vilorum där värdinnan erbjuder dig kaffe/te och smörgås. Här får du sitta en stund och återhämta dig innan värdinnan ger dig skriftig och muntlig information om hur du ska använda ögondroppar och vad du ska tänka på efter din ögonoperationen.
 • Finns det risker med operationer?
  Det finns ingen operation som är helt riskfri. Med dagens moderna operationstekniker är dock komplikationsrisken mycket låg.
 • Kan man använda sina gamla glasögon efter operationen?
  Har man exempelvis varit kraftigt närsynt tidigare, kan man oftast reducera eller ta bort denna närsynthet och alltså få god synskärpa på avstånd utan glasögon. En del måttligt närsynta personer trivs däremot med detta – de kanske föredrar att kunna läsa utan glasögon och trivs med att ha glasögon på avstånd, för bilkörning och TV. Då får de naturligtvis fortsätta med detta. Vanligtvis behöver dock glasögonstyrkan justeras efter en gråstarr-operation.
 • Kan man operera båda ögonen samtidigt?
  Hittills har detta inte varit vanligt, men förekommer på utvalda fall. Det är ditt synfel som styr om det är lämpligt att operera båda ögonen samtidigt.
 • Använder man ögonlaser vid en gråstarroperation?
  När man opererar gråstarr används inte ögonlaser, utan man använder ultraljudsteknik. Däremot används laser för att korrigera efterstarr. Då använder vi en så kallad YAG-laser. Efterstarr kan uppstå som en bieffekt av en gråstarroperation, men det är ganska ovanligt. Om du får efterstarr korrigerar vi det på några sekunder med YAG-laser och det känns inte ens.
 • Hur går operationen till?
  Det kan variera lite, beroende på var och vem som opererar. Den senaste modernaste tekniken som används idag, innebär att operationen sker genom ett mycket litet snitt i ögat. Ett tunt rörformat instrument sönderdelar den defekta linsen genom ultraljud och suger ut den kataraktomvandlade linsen ur ögat. Ingreppet kallas fakoemulsifiering.

  En konstgjord lins tillverkad i ett mjukt plastmaterial gör det möjligt för kirurgen att vika ihop linsen som då blir liten. Väl inne på plats i ögat viks den ut igen och sätts på plats. Snittet behöver inte vidgas lika mycket som med äldre teknik. Ögat läker också mycket snabbare och snittet är så litet att det inte ens behöver sys ihop.

  Operationen genomförs med lokalbedövning i form av ögondroppar – alltså inga sprutor längre! Bedövningen påverkar varken syn eller blinkningsförmågan, vilket den gamla tekniken med sprutor gjorde.  Det behövs inget förband över ögat efter operationen och synen återhämtar sig efter bara en liten stund – så fort bländningen från operationsmikroskopet släppt. Det är inte ovanligt att ögat har i det närmaste normal synskärpa redan dagen efter operationen – om det inte finns andra synpåverkande sjukdomar i ögat som glaukom eller makuladegeneration (åldersförändringar i gula fläcken).

  Efter att ha vilat en stund, får man resa hem. Eventuellt görs en kontrollundersökning dagen efter, men oftast räcker det med en slutkontroll efter 1-2 veckor. Sedan kan ett besök hos en optiker göras för utprovning av nya glasögon, vilket ibland behövs för läsning.

  Se Hans Remanius berätta om hur en gråstarroperation går till.
 • Är det svårt att se med båda ögonen om bara det ena är opererat?
  Nej, numera är det inget som helst problem! Förr i tiden var det däremot ett stort bekymmer att få samsynen att fungera när bara det ena ögat hade drabbats av grå starr.
 • När är man för gammal för en operation?
  Aldrig! Operationen är mycket enkel att gå igenom. Ingreppet görs under lokalbedövning och efter genomförd operation och en stunds vila är du klar att gå hem. Det finns egentligen ingen övre åldersgräns för en gråstarroperation.
 • När skall man operera?
  Man skall inte vänta tills "starren mognat", som man sade förr i tiden. Det medför bara onödiga besvär för patienten, liksom för kirurgen som får ett svårare arbete med ökad komplikationsrisk. En bra tumregel är att låta operera sin grå starr när den upplevs som besvärlig – när man måste avstå från att göra saker man annars skulle gjort.
 • Vad är möjligt att göra?
  Det finns ingen medicinsk behandling för grå starr. Det enda är att operera. Men operationen är väldigt enkel och helt smärtfri. Vid operationen avlägsnas den grumliga linsen och ersätts med en ny, konstgjord lins som ger en klar och fin syn igen.
 • Drabbar grå starr alltid båda ögonen?
  Oftast drabbas båda ögonen om man får grå starr. Men det är inte helt ovanligt att det ena ögat drabbas först, och det andra ögat utvecklar sjukdomen efter en tid. Ibland kan det gå flera år mellan sjukdomsdebuten i de båda ögonen. Sjukdomen kan också vara ensidig (på ett öga), men det är ganska ovanligt.
 • Vilka symtom får man?
  Ett vanligt första tecken är att ögats refraktion (brytningskraft) förändras åt det myopa (närsynta) hållet. Har man tidigare varit beroende av läsglasögon kan det oväntat bli lättare att läsa utan glasögonen. Snart tillkommer emellertid en ökande disighet eller dimmighet och ofta drabbas patienten av bländningsbesvär. Särskilt soliga dagar kan det vara svårt att se utomhus och det kan bli svårare att köra bil, speciellt i mörker eller klara dagar när solen står lågt. Ett annat symtom är tendens till dubbelseende på det drabbade ögat. Till skillnad från dubbelseende som beror på skelning, kvarstår dubbelbilderna om det andra ögat täcks för.
 • Vad är gråstarr/Katarakt?
  Gråstarr innebär att ögats lins grumlas. Detta kan ske på flera sätt, olika fort och i varierande åldrar. Vanligen sker det vid högre ålder, och utvecklingen går då ganska långsamt. Men grå starr förekommer dock i alla åldrar, och det finns till och med de som föds med en grumlig lins.

  Som regel utvecklas sjukdomen snabbare ju yngre patienten är vid debuten. Gråstarr har ingenting att göra med grön starr. Grön starr (glaukom), är en sjukdom som angriper synnerven och som oftast leder till ett förhöjt tryck inne i ögat. Den synskada som glaukom orsakar kan aldrig åtgärdas, utan all behandling strävar mot att bibehålla den befintliga synfunktionen. Gråstarr (katarakt) kan däremot framgångsrikt opereras och synen återställs, såvida det inte finns andra synpåverkande sjukdomar i ögat.

 
Domain: varda.se