Vårda Ögonblogg


08/01/2013

Sju tips mot torra ögon

Torra ögon är ett vanligt fenomen som uppstår när ögonen inte producerar tillräckligt med tårar eller tårarna har fel sammansättning för att hålla ögats yta fräsch och komfortabel. Det dagliga livet med torra ögon kan vara en utmaning, men följande tips kan hjälpa till att lindra symptomen:

1. Använd tårersättningsdroppar. De kan köpas utan recept på apotek. Det finns många typer så du kanske måste prova dig fram tills du hittar de droppar som passar dig bäst. Använd dem så ofta som du behöver, men om du använder dem mer än två gånger i timmen, kan det vara bättre att använda droppar utan konserveringsmedel. Om du upplever torrhet på natten kan salva vara ett bra alternativ.

2. Undvika luft direkt i ögat. Fläktar, luftkonditionering och hårtork kan göra att ögonen känns torra. I möjligaste mån bör detta undvikas. Kan du inte vara utan din hårtork så se till att använda tårersättningsdroppar direkt efteråt. Ska du ut när det är blåsigt så hjälper skyddsglasögon. Dessa hjälper också mot rinnande ögon för dem som besväras av det.

3. Använd en luftfuktare på vintern. Uppvärmning av ditt hem på vintern ger ofta torr inomhusluft och torra ögon. En luftfuktare gör inomhusluften bättre för ögonen. Och om du inte vill ha en luftfuktare så kan en skål med vatten på elementen vara ett bra alternativ.

4. Ge dina ögon raster. Om dina ögon blir torra när du sitter framför t ex en datorskärm eller när du läser, ge dem en paus. Gnid dig i dina ögon och blinka några gånger. Det gör att fukt tillförs.

5. Undvik cigarettrök. Det finns redan många skäl till att undvika rökning. Även indirekt rökning. Dessutom orsakar rök torra ögon.

6. Varma kompresser och god ögonlockshygien. Använda varma kompresser och tvätta regelbundet kanterna på ögonlocken med ett milt babyschampo. Det kan  hjälpa till att stabilisera tårfilmen. Kom bara ihåg att skölja bort tvålen efteråt.

7. Omega-3-tillskott. Många människor tycker att deras symptom försvinner genom att ta kosttillskott. Idag finns det anpassade tillskott för just ögonen.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


 
Domain: varda.se