Vårda Ögonblogg


08/05/2013

Fimpa inte din syn!

Ögonoperation grå starr - cigarettrökning

Om du är rökare löper du dubbelt så stor risk för den åldersrelaterade ögonsjukdomen makuladegeneration, även kallat kort för AMD – den absolut vanligaste sjukdomen som kan drabba ditt öga. Uppkommer i de flesta fallen vid hög ålder. Detta sker kort summerat p.g.a. förändringar i den gula fläcken – det skarpa syncentrat i ögat, vilket leder till oskarp syn. Tyvärr går det inte att behandla med dagens medel.

En studie gjord 2008 tydliggjorde sambandet mellan rökning och AMD. Rapporten visade på att gruppen rökare hade en 47% högre risk för att utveckla det tidiga skeendet av AMD. Dessutom såg man att medelsnittet av när en rökare utvecklade AMD var 69,2år, rökare som hade slutat 72,3år och de som aldrig hade rökt 74,4år.

Det finns en rad faktorer som bidrar till uppkomsten av AMD. När det gäller rökning är det två huvudfaktorer som är boven i dramat:

  • Blodomloppet kring ökat minskar.
  • Antioxidanter/vitamin-nivåerna i din kropp sänks. Beror på att kroppen frigör fler fria radikaler vid rökning.

Grå starr (fläckar på ögats lins) är också en sjukdom du löper större risk för om du är rökare – en riskökning med hela 50%. Sjukdomen börjar med små fläckar som sedan kan breda ut sig. Till skillnad från AMD är detta något man kan behandla med en ögonoperation. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga med behandlingen här.

Naturligtvis är det inte bara rökning som orsakar dessa två sjukdomar, men forskning pekar tydligt på att risken ökar nämnvärt.  Kom ihåg att ta dina vitaminer, rör på dig och fimpa ciggen – istället för synen.

Max Jönsson
Bloggskribent för Vårda Ögonklinik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


 
Domain: varda.se