Vilka är stegen vid en gråstarroperation (katarakt)?

Förundersökning

Har du fått diagnosen gråstarr och bestämt dig för att genomgå en ögonoperation kommer du på en förundersökning. Där görs alla nödvändiga undersökningar och viktiga mätningar för att bestämma vilka linser just du behöver, samt vilka resultat du kan förvänta dig. Undersökningen utförs av en legitimerad ögonläkare och tar cirka 50 minuter. Hälsodeklaration skickas till dig vid bokningen, ta med den ifylld och lämna vid din förundersökning.

Innan operationen

När du kommer till kliniken tar vår värdinna hand om dig och du erbjuds att få en lugnande tablett för att du ska känna dig trygg och lugn samt att ögonen inte ska ”flacka” under ögonoperationen. Du får även pupillvidgande ögondroppar i två omgångar med 10-15 minuters intervall.

Operationen

Assisterande operationssköterska tar in dig i operationssalen och förbereder dig för din ögonoperation. Därefter kommer den legitimerade ögonläkaren du träffade under din förundersökning för att utför ingreppet.

Ingreppet tar endast 10-15 minuter och genomförs med lokalbedövande ögondroppar, och går till på så vis att den egna linsen plockas bort via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan. Vi använder oss av ultraljudsteknik, som genom finfördelning och utsugning suger ut den egna linsen ur ögat.

Därefter implanteras en konstgjord lins på den gamla linsens plats. Den nya linsen är tillverkad i ett mjukt plastmaterial vilket gör det möjligt för ögonläkaren att vika ihop linsen innan den implanteras. Inne i ögat viks den sedan ut på plats. Inget förband behövs över de opererande ögonen och man ser med ögat efter bara en kort stund.

Efter operation

Efter operation visar operationssköterskan in dig till ett vilorum där värdinnan erbjuder dig kaffe/te och smörgås. Här får du sitta en stund och återhämta dig innan värdinnan ger dig skriftig och muntlig information om hur du ska använda ögondroppar och vad du ska tänka på efter din ögonoperationen.