Vilka är stegen vid en [nocut]-operation?

Förundersökning

Om du är nyfiken på att genomgå en för att genomgå en laseroperation med NoCut® görs en förundersökning av legitimerad optiker eller sjuksköterska. Här görs alla nödvändiga undersökningar och viktiga mätningar för att kunna utföra ögonoperationen. Ögat mäts på olika sätt, dels med synundersökning och dels med direkt utprovning. Vi tar bilder med så kallad vågfrontsanalys, för att ge ett säkrare behandlingsresultat. Även tjockleken på hornhinnan mäts, liksom pupillstorleken och ögats övriga delar undersöks för att försäkra om att inga sjukliga förändringar förekommer. Under och efter undersökningen ges skriftlig och muntlig information så att du kan få svar på dina frågor. Hälsodeklaration och medgivande skickas till dig vid bokningen eller ges vid konsultation. Ta med dem ifyllda och lämna vid din förundersökning. Vi vill även att du tar med optikerrecept från 2 år tillbaka, eller det senaste du har, då din synhistoria är viktig information i undersökningen

Innan ögonoperationen

När du kommer till ögonkliniken tar vår värdinna hand om dig och ger dig, om du vill, en lugnande tablett för att du ska känna dig avslappnad samt att ögonen inte ska ”flacka” under ögonoperationen. Du får även förebyggande värkdroppar i ögonen. Värdinnan visar sedan in dig till ögonläkaren som gör en sista kontroll av dina ögon innan ögonoperationen. Läkaren beskriver och går igenom ingreppet med dig och svarar på dina eventuella frågor.

Ögonoperationen

Assisterande operationssköterska tar in dig i operationssalen och förbereder dig för din ögonoperation. Du får lägga dig på britsen och du får titta på ett rött, blinkande ljus ovanför dig som gör att du kan fixera. Om du skulle röra på ögat (flacka med blicken) under själva behandlingen är det inget problem då ögonlasern har ett inbyggt säkerhetssystem som ”följer” efter ditt öga med över 200 rörelser per sekund. Du behöver alltså inte vara orolig för att du skall röra dig eller titta fel.

Därefter träffar du samma legitimerade ögonläkare som gjorde den sista förberedande kontrollen på dig för bara en liten stund sedan. Ögat bedövas med bedövningsdroppar och en ögonlockshållare sätts innanför dina ögonlock så att du inte kan blinka. Därefter startar vi ögonlasern och laseroperationen påbörjas. Hela ögonoperationens procedur tar endast 10-15 minuter.

När laseroperationen avslutats läggs, hos vissa patienter och beroende på synfel, en mitomycinbehandling för att motverka ärrbildning. Sedan sköljs ögat och ögonoperationen är klar och du får en kontaktlins, så kallad bandagelins, på det behandlade ögat. Bandagelinsen ska sitta som ett plåster i fyra dygn

Efter ögonoperationen

Efter ögonoperation visar operationssköterskan in dig till ett vilorum där värdinnan erbjuder dig kaffe/te och smörgås. Här får du sedan sitta en liten stund och återhämta dig innan värdinnan ger dig skriftig och muntlig information om hur du ska använda ögondroppar och vad du ska tänka på efter en ögonoperationen

Kontroll

Efter 5-6 veckor är det dags för första uppföljande kontroll av din ögonoperationen på ditt/dina ögon. Vi mäter dina ögon och legitimerad optiker eller sjuksköterska undersöker dig så att vi ser att läkningen och resultatet överensstämmer med förväntat resultat. Sex månader senare görs en sista.

Tänk på

Glöm inte ta med solglasögon då du blir ljuskänslig efter ögonoperationen och behöver skydda ögonen från solens UV-strålar för att förhindra ärrbildning.

Det är mycket viktigt att använda solglasögon/skyddsglasögon utomhus varje dag i 3 månader, därefter varje solig dag i 1 år. En mulen/molnig dag räcker det med klara glas i glasögonen. Glasögonen måste ha UV-skydd som skyddar mot solens UV-strålar. Något vi starkt rekommenderar, då glasögonen hjälper till att förhindra ärrbildning.