Skåne/Österlen Ögonsjukvård

Vårda Ögon, före detta Österlenkirurgin, nu under ny regi av Vårda-familjen. Nyrenoverade lokaler, toppmodern apparatur med erfaren och trevlig personal. Vi finns på lasarettet i Ystad.

Vi har hög patientnöjdhet. Se nedan från Nationella Patientenkäten:

Som patient i Skåne, eller utomläns, kan du nu välja fritt vilken klinik som skall ta hand om dina ögon. Vårda Ögon Ystad ingår i Vårdval Ögon och Vårdval Gråstarr samt är ackrediterade av Region Skåne för gråstarroperationer, allmän ögonmottagning, efterstarrbehandling m.m.

Hög vårdkvalitet, flexibla och trygga samt individanpassade lösningar är vad vi tror att du som patient eftersöker. Till det vill vi lägga ett personligt och varmt bemötande samt en stor portion nytänkande och framåtanda. Välkommen till Vårda Ögon Ystad!

 

Hur får jag min gråstarroperation?

Slipp din gråstarr tryggt, snabbt & där frikort gäller. Du kan kontakta oss direkt eller med en remiss från optiker eller annan ögonläkare.

Om du kontaktar oss på egen hand så är du välkommen att ladda ned en egenremiss.

Medfinansiering

Bakgrund

I Sverige utförs cirka 100 000 gråstarroperationer varje år och det har visat sig vara vanligare hos kvinnor. Uppskattningsvis 15% av alla patienter med gråstarr behöver en mer avancerad lins än den som har erbjudits tidigare. Det har diskuterats fram och tillbaka kring huruvida det ska vara en möjlighet för kunder att få en mer avancerad lins finansierad – delvis på grund av att linsen växer fast i ögat och då är det ju viktigt att patienten får valfriheten och kunskapen om detta från första början.

Vad innebär det?

Om du har gråstarr så gäller vanlig patientavgift för en eventuell operation, men i samband med din gråstarroperation kan du välja att få en speciallins (multifokal lins). Den här typen av lins ger bra synskärpa på både långt och nära håll – och de som väljer att operera sig med en speciallins kan klara 85% av sina dagliga aktiviteter utan kontaktlinser eller glasögon. Det innebär med andra ord att speciallinsen korrigerar närsynthet, översynthet och astigmatism (brytningsfel). Linsen specialanpassas efter ditt individuella synfel, vilket gör att den är mer kostsam än en standard monofokal lins som regionen erbjuder för vanlig gråstarroperation.

Vid arbete framför datorskärm eller för att läsa finstilt under en längre tid kan du fortfarande komma att behöva lite hjälp med glasögon.

Hur medfinansieras detta?

Om du väljer att operera dig med en speciallins via regionen så betalar du som patient mellanskillnaden för en standardlins (som finansieras av Region Skåne) och speciallinsen ifråga. Standardlinserna som regionen finansierar ingår i högkostnadsskyddet. Det är därför som det kallas för medfinansiering eller co-payment.

Tyvärr erbjuder inte alla regioner denna möjlighet idag. Vi har medfinansiering som tillval i Stockholm, Halland och Skåne (fr.o.m. januari 2020). Tillhör du en annan region som inte erbjuder denna möjlighet så kan du självklart via det fria vårdvalet åka till någon av våra kliniker.

Hos oss träffar du bland annat

• Med. Dr. Khashayar Memarzadeh, leg. läkare och ögonspecialist (doktorsexamen från Skånes universitetssjukhus). Läs mer om Dr. Memarzadeh

• Dr. Tomasz Marczuk, leg läkare och ögonspecialist (kirurg)

• Med. Dr. Poya Hård af Segerstad, leg läkare och ögonspecialist (kirurg)

• Dr. Patrik Schatz, leg läkare, ögonspecialist och kirurg

• Dr. Edin Catovic, leg läkare och ögonspecialist

• Dr. Sepehr Nasehi, leg läkare

 

Vår ögonsjukvård inom Region Skåne (Kliniken i Ystad)

  • Gråstarroperation
  • Allmän Ögonmottagning
  • Efterstarrbehandling
  • Polikliniska ögonoperationer
  • Ögonbottenfoto m.m.
  • Diabetesscreening
  • Medfinansiering/Co-payment