En sommar utan glasögon & linser!

Som en av Sveriges äldsta och största ögonkliniker hjälper vi dagligen människor till ett liv utan glasögon och linser med ögonlaser eller linsbyte – sedan 1999.

Rabatt på våra populäraste behandlingar

Gå med i vårt nyhetsbrev EyeTalks och få upp till 30% rabatt:

fus 0 kr undersökning inför synfelsbehandling (ord. 595kr)

rabatt NoCut® ögonlaser 10 900kr/öga (ord. 15 450kr)

rabatt RLE Linsbyte Trifokal 52 900kr båda ögonen (ord. 64 900kr)

rabatt RLE Linsbyte Trifokal (Senior) 50 900kr båda ögonen (ord. 64 900kr)

rabattlasek LASEK ögonlaser för 7500kr/öga

Få rabatt – gå med i EyeTalks

ögonlaser och linsbytesoepration kampanj

Vårda Ögon hjälper dig till ett glasögon och linsfritt liv där fokus ligger på säkerheten över allt annat. Det är en naturlig följd när läkare leder och när man är en av Sveriges största och äldsta ögonkliniker.

Här kommer du till kliniker avsedda för operation med ett samlat helhetskoncept inom ögonsjukvård och synfelsbehandlingar.

ch 120 000 ögonoperationer
ch Kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad & Ystad
ch Senaste tekniken med NoCut® ögonlaser
ch Läkarledd ögonklinik

Fem års trygghetsgaranti ingår – utan extra kostnad

Vi har förmodligen Sveriges bästa femåriga trygghetsgaranti. Detta inkluderas alltid med din ögonlaser och linsbyte hos Vårda Ögon:

app Förbättrad upplevelse med vår patientapp (Vårda Ögon) som du kan ladda ned från Google Play eller App Store. Slipp papper och känn dig tryggare!

chatt Ständig kontakt med oss via vår chatt, telefon eller mejl

jour Jourtelefon utöver ordinarie arbetstimmar – om du behöver akut hjälp

trygghet Trygghetsgaranti i hela 5 år som hjälper dig med fria kompletterande behandlingar vid behov och kontroller/återbesök

Är ögonlaser och linsbyte en god investering?

Se hur mycket du kan spara på en synfelsbehandling.

EyeTalks - Vårda Ögon

Gå med i vårt nyhetsbrev – få rabatt!

Förutom nyttig information får du även tillgång till våra specialpriser med en enkel rabattkod direkt i din mejl.

Vi kommer enbart att skicka dig information om oss, våra behandlingar samt erbjudanden. Du kan när som helst välja att gå ur detta nyhetsbrev och du förbinder dig inte till något. All data hanteras enligt vår integritetspolicy.


NoCut® – ögonlaser utan att skära

Du väljer NoCut® ögonlaser för högsta kvalitet

NoCut® står för den senaste beröringsfria tekniken. Det är vår egen skonsamma behandlingsmetod som vi ser till att utveckla på årlig basis med ny teknik, uppdateringar och kvalitetsuppföljning. Vid NoCut® tillser vi alltid att erbjuda den senaste tekniken från den mest erfarna kirurgen.

Närsynthet, översynthet och brytningsfel (astigmatism) kan behandlas med hjälp av NoCut®. Vid laseringreppet sköter lasern allt – den behandlar hela ditt synfel på en gång. Det yttersta cellagret på hornhinnan (epitelet) som vi tidigare tog bort med alkohol (LASEK) tar nu lasern bort utan att du märker något. Därefter behandlas hornhinnans ytskikt genom att putsa bort exakt rätt mängd vävnad motsvarande ditt synfel. Sedan sätts en så kallad bandagelins på som fungerar som ett plåster. Färdigt.

Naturligtvis är inte alla lämpade för en NoCut®-behandling. Det kan visa sig att dina ögon passar en annan metod, såsom LASEK, men det tar vi så klart reda på under din undersökning.

Fakta:

behandlar Behandlar astigmatism, närsynthet och översynthet

amaris Schwind Amaris med SmartSurfACE – senaste uppdateringen inom ytbehandlingslaser

Hansr Dr Hans Remanius – pionjär av NoCut® och Nordens mest erfarna kirurg inom beröringsfri ögonlaser

beroringsfri Beröringsfri – utan knivar, alkohollösning eller mekanisk åverkan

lakerihop Ögat läker ihop helt och blir som orört

endast Endast hos Vårda Ögon

VID FS-LASIK

lockSkär man ett lock på ögat (utgör 25% av hornhinnans tjocklek)

lockLocket läker aldrig ihop helt (20-25% bestående försvagning i styrka)

lockEj för en aktiv målgrupp, såsom kampsport, boxning eller dykning

lockIngreppet går djupare på ögat

lockTvå moment: ett där man skapar fliken och ett annat där man behandlar hornhinnan.

smartfriMindre smärta efter operationen

kortKort läkningstid

epitelEpitelet avlägsnas med alkohol

momentTvå moment: först avlägsnandet av ögats epitel sedan behandling med laser

aterhamtningLite längre återhämtning

ontMer risk för smärta under läkningstid  (6 av 10 har ont efter en LASEK/ELSA)

tunnaBra för tunna hornhinnor

I denna jämförelse finns andra skillnader. En fråga som ibland dyker upp: "Är NoCut® samma sak som TransPRK?"

Tänk så här: vissa maskiner som används vid TransPRK är sex till tio år gamla och är inte nödvändigtvis uppdaterade/uppgraderade, kirurgen är inte lika erfaren som Nordens mest erfarna kirurg inom beröringsfri ögonlaser (Dr. Hans Remanius) och medicinerna/efterbehandlingen är annorlunda. När du väljer beröringsfri ögonlaser så ska det vara för att du vill ha den högsta kvaliteten. Det är därför som vi kallar det för NoCut®.

Viktiga frågeställningar vid TransPRK

samma Samma tillvägagångssätt som NoCut®

efterbUnik postoperativ process

senasteSchwind Amaris ögonlaser med senaste uppdateringen SmartSurfACE

erfaenhetNordens mest erfarna kirurg inom beröringsfri ögonlaser

ICL passar dig med stora synfel eller om du har för tunna hornhinnor för en ögonlaseroperation. ICL har dessutom en snabb synåterhämtning.

Vi opererar in en lins i ögat som ger en permanent lösning. Det fungerar alltså inte som en kontaktlins som du själv tar ut eller stoppar in varje dag. Dock kan man ta ut eller byta linsen vid behov. Metoden är det som kallas reversibel. Då återgår du till den synstatus som du hade före operationen. Detta är något som många kunder är tacksamma för.

RLE LINSBYTE TRIFOKAL

RLE linsbytesoperation med trifokala linser

Oftast för dig som är över 45 år

Det kan oftast vara svårt att vänja sig med sina läsglasögon på grund av att man inte har varit van vid det förut. Funderar du på synfelsbehandling så har vi teknikerna för dig: ett linsbyte med trifokala linser, en tilläggslins (add-on) eller linsimplantat (ICL)  Ett linsbyte ger dig dessutom fördelen att inte behöva göra en gråstarroperation i framtiden, eftersom du redan har genomfört ett linsbyte och har nya linser i ögonen.

Ett linsbyte korrigerar alla de vanligaste typerna av synfel och går till på samma sätt som en gråstarrsoperation – den vanligaste typen av operation vi har i Sverige. Skillnaden på ett linsbyte trifokal är att man istället sätter in en lins som har flera fokuspunkter i sig – på så vis ser du skarpt på flera avstånd och kan leva ett liv utan glasögon och linser.

Vårda Ögon har över 65 000 genomförda linsbyten i egen regi och det var den typen av operation vi började med sedan 1999. Vi har därmed en hög kompetens med adekvat utrustning och har även fördelen att vara kontinuerligt kvalitetsgranskade av Sveriges sjukvård och delar med oss offentligt av resultat gällande linsbytesoperation.

Fakta:

Linsbyte Trifokal – du ser bra på flera avstånd.Linsbyte Trifokal – du ser bra på flera avstånd och slipper glasögon helt.

Linsbyte Plus – du ser bättre på mellan och långt håll jämfört mot en monofokal lins.Linsbyte Plus – för dig med gråstarr – bättre mellanseende och långt håll jämfört med en monofokal lins

Utförs på samma vis som en gråstarroperationUtförs på samma vis som en gråstarroperation.

Smärtfri och du ser bra redan ett par dagar efterSmärtfri och du ser bra redan ett par dagar efter.

Över 65 000 utförda linsbyten i egen regi.Över 65 000 utförda linsbyten i egen regi.

Symtom för ålderssynthet


Vid ålderssynthet behöver en person med normal syn skaffa läsglasögon för att se bra på nära håll. Det som händer är att den naturliga linsen i ögat börjar stelna och tappar förmågan att fokusera. Med andra ord kan man inte utföra en laserbehandling på ögat eftersom linsen har stelnat - och måste därför bytas ut mot en ny lins.

Undersökning

 • Om du är nyfiken på en RLE-operation kommer du först på en förundersökning. Där görs alla nödvändiga undersökningar och viktiga mätningar för att bestämma vilka linser just du behöver, samt vilka resultat du kan förvänta dig. Man undersöker ögats olika delar för att övertyga sig om att inga sjukliga förändringar föreligger. Undersökningen tar cirka 60 minuter. Under och efter undersökningen ges skriftlig och muntlig information så att du kan få svar på dina frågor. Hälsodeklaration och frågeformulär skickas till dig vid bokningen eller ges vid konsultation, ta med dem ifyllda och lämna vid din förundersökning.

Innan operationen

 • När du kommer till kliniken tar vår värdinna hand om dig och du kan komma att få en lugnande tablett för att du ska känna dig avslappnad samt att ögonen inte ska ”flacka” under ögonoperationen. Du får även pupillvidgande ögondroppar i två omgångar med 10-15 min intervall.

Operationen

 • Assisterande operationssköterska leder dig till operationssalen och förbereder dig för din ögonoperation. Därefter kommer den legitimerade ögonläkaren, som du träffade alldeles nyss, och utför ingreppet. Ögat bedövas och ögonlockshållare sätts innanför dina ögonlock så att du inte kan blinka. Via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan tas sedan den egna linsen bort. Vi använder oss av ultraljudsteknik, som genom finfördelning och utsugning suger ut den egna linsen ur ögat.Därefter implanteras en konstgjord lins på den gamla linsens plats. Den nya linsen är tillverkad i ett mjukt plastmaterial som gör det möjligt för ögonläkaren att vika ihop linsen innan den implanteras. Inne i ögat viks den sedan ut på plats. Ingreppet tar endast 10-15 minuter. Det behövs inget förband över det opererade ögat.

Efter operation

 • Efter operation visar operationssköterskan in dig till ett vilorum där värdinnan erbjuder dig kaffe/te och smörgås. Här får du sedan sitta en liten stund och återhämta dig innan värdinnan ger dig skriftlig och muntlig information om hur du ska använda ögondroppar och vad du ska tänka på efter din ögonoperationen. Vår app finns även tillgänglig för dig som föredrar det.

Kontroll

 • Efter 2-4 veckor är det dags för uppföljande kontroll. Vi mäter dina ögon och legitimerad optiker undersöker dig så att vi ser att läkningen och resultatet överensstämmer med förväntat resultat. Efter 3 månader görs en sista och avslutande kontroll. Du är välkommen på fler återbesök om det skulle behövas.
Ca 1-3 dagar beroende på ditt/dina ögons tidigare tillstånd. Behandlande läkare ger dig svar vid operationstillfället.
Själva operationen är helt smärtfri. Efter operation har patienter vanligtvis inte ont. Däremot kan man känna visst skav i ögonen några dagar efter operationen.
Detta bestäms i samråd med ögonkirurgen men de flesta gör båda ögonen samtidigt.
Nej. På grund av olika medicinska faktorer är det inte alltid lämpligt att genomgå ett linsbyte. Detta kan endast bedömas vid undersökningen.
Då kan du oftast uppgradera dig till en trifokal Iins. I ett flertal av våra landsting har vi möjlighet att göra en så kallad medfinansiering där landstinget står för en viss del av kostnaden och resterande betalar du.
Ja, med en så kallad Add-on-lins. I enkla ord är det en extralins som kirurgen placerar framför din befintliga gråstarrlins. Det gör att du kan få flera fokusavstånd (trifokalitet) och därmed slippa både glasögon och linser. Tekniken är dessutom reversibel, vilket gör att kirurgen enkelt kan ta ut den om du så skulle vilja det. Läs mer om add-on linsimplantat.
Javisst. Du kan delbetala via Svea ekonomi. Det mest populära alternativet är 36 månaders delbetalning. Läs mer och ansök här
Vi finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Ystad. Samtliga kliniker ligger centralt.
Ett linsbyte är en permanent lösning och det håller livet ut. Linserna som vi erbjuder har även densamma garanti via våra leverantörer. Vad som däremot inte korrigeras med ett linsbyte är sjukdomstillstånd. Det kan med andra ord förekomma andra förändringar i ditt öga som uppstår med åldern.

Vanliga (1 av 100)

 • Påverkat mörkerseende
 • Övergående dimsyn
 • Övergående bländningsbesvär och glorior runt ljuskällor
 • Glaskroppsgrumlingar
 • Efterstarr (grumling bakom den konstgjorda linsen)
 • Måttliga smärtor och ögonirritation som ev. varar i ett par veckor
 • Kompletterande laseroperation (laser touch-up)

Mindre vanliga (färre än 1 av 100)

 • Bestående dimsyn
 • Bestående nedsatt synkvalitet (skuggseende, halos, bländningsbesvär)
 • Nedsatt synskärpa med din bästa korrektion
 • Långvarigt torra ögon
 • Näthinneavlossning
 • Långvarig svullnad på gula fläcken

Sällsynta (1/1000)

 • Bestående synnedsättning (i följd av svullnad på gula fläcken)
 • Infektion
- Information ges alltid vid undersökningstillfället och på medgivandet inför operation.

Över 20 år av säker och trygg synkorrigering

 

✓ Erfarenhet av över 120 000 ögonoperationer

✓ Över 20 års erfarenhet – en av Sveriges äldsta ögonkliniker

Erfarna kirurger med minst 3000 st utförda ögonoperationer var

✓ Den senaste tekniken med NoCut® och SmartSurfACE

Kvalitetsgranskade av Sveriges sjukvård

✓ Fem rikstäckande operationskliniker

Familjeägt – ägs till fullo av läkare och inte riskkapitalbolag

Helhetsanpassade med allt inom ögon – såväl privat som ögonsjukvård

Sist men absolut inte minst, så premierar vi på Vårda den familjära känslan såväl hos vår personal som våra patienter. Vi är en enda stor familj. Välkommen till Vårda Ögon!

instagram

#vårdaögonblicket

Då var man äntligen klar. 😁
Från det jag gick in i operationssalen och ut igen tog 10min. Själv ”operationen” tog 5sek på varje öga. Operationen gjorde inte alls ont. Lukta lite bränt bara men inget man tänkte på.
Metoden jag använde hette No Cut.
Varför jag valde Vårda ögonkliniken var för att deras förundersökning gick smidigt och man slapp all säljsnack under tiden man var där, det är familjeägt företag, allt var personligt samt från första stunden tills nu kändes allt säkert och tryggt. Så nu är det bara följa instruktionerna på deras app och njuta av det fina vädret. ☀️
#Vårdaögonklinik
#vårdaögonblicket vardaogonklinik
...

96 4

Spännande, nu är jag äntligen framme hos Vårda ögonkliniken i Malmö. Snart blir man glasögonfri.
#Vårdaögonklinik
#vårdaögonblicket vardaogonklinik
...

103 10

Här ser vi Elisabeth - som ivrigt väntar på att få komma in till operationssalen!

Hon började jobba hos oss för ett par veckor sedan på kliniken i Malmö som vår nya huvudansvariga operationssköterska. Hon har koll på allt från undersökning, material till operation.

Fantastiskt att Elisabeth hittade till oss, särskilt i dessa tider, och att hon passar som hand i handske 🙏

Hennes långa erfarenhet inom ögonsjukvård och plastikkirurgi gör henne till en supertalang. Vi är mycket glada för att ha henne hos oss! 🌟

#vårdaögonblicket #vårdaögonklinik #NoCut #ögonlaser #linsbyte #personal #malmö #nyanställd
...

35 0

Våra glada assisterande undersköterskor Jassna och Anneli innan en lång NoCut® ögonlaserdag! #vårdaögonblicket #schwindamaris #vårdaögonklinik #stockholm #smartpulse #smartsurface #NoCut ...

37 0

✨ NoCut® ögonlaser - senaste tekniken, utan att skära – Endast hos Vårda Ögonklinik ✨
Vårda erbjuder dig som medlem i Militärrabatt 5000 kr rabatt per öga på NoCut® ögonlaser samt 3995 kr rabatt per öga på Linsbyte med RLE! 👀👏 
Även kostnadsfri undersökning utan förpliktelser till operation.
Vårda Ögonklinik har sedan 1999 hjälpt människor med närsynthet, översynthet, astigmatism, grå starr och ålderssynthet. De har valt att satsa på den senaste tekniken och enbart erfarna kirurger. Det borgar för säkerhet och trygghet. Och det är där deras fokus ligger. Det handlar ju om din syn. Något som aldrig får behandlas lättvindigt. Länk i bio! ⬆️🤩
 
Vårda ögonklinik finns på följande platser:
Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad, Ystad.
 
#vårdaögonklinik #nocut #militarrabatt #militarrabattapp #militarydiscount #försvarsmakten #forsvarsmakten #hemvärnet #veteraner #soldathemmet #frivilligorganisationer #lottakåren #brukshundklubben
...

20 0

Här ser vi Katarina och Angela som i vanlig ordning bär både visir och munskydd på kliniken i Göteborg!

Vi arbetar med mottagning, refraktiva undersökningar och operationer ✅

Visst kan ni se ett och annat välkomnande leende under munskydden? 🌟

#vårdaögonblicket #vårdaögonklinik #ögonsjukvård #göteborg #NoCut #linsbyte #katarakt
...

44 0

Hos oss är du i goda (och precisa) händer.

Kirurgi är ett hantverk. Hos Vårda Ögon finner du endast erfarna och specialiserade läkare inom ögon. Här är det alltid läkaren som ansvarar för hela din behandling – vi har inga stafettläkare – våra kirurger är personer som vi har arbetat med under många år. Våra ögonspecialister är både hälso- och sjukvårdsentreprenörer, internationellt välkända och har varit medicinskt ansvariga för både hornhinnebanken och ögonmottagningen på ett flertal olika sjukhus i Sverige. En del har dessutom arbetat med refraktiv privat kirurgi i över 20 år. Läs gärna mer om våra ögonspecialister.

ögonlaser och linsbyte boka före

En utförlig undersökning är A och O för en behandling

Till skillnad från flera andra aktörer är vi betrodda av Sveriges ögonsjukvård. Det innebär att vi blir både kvalitetsgranskade samt tillser att ha en adekvat utrustning för diagnostik, operation och efterbehandling – för allt inom privata behandlingar men även ögonsjukdomar. Den diagnostiska delen tillsammans med vår 20-åriga erfarenhet gör att vi kan bidra till en omfattande analys för ett så korrekt resultat som möjligt för att avgöra  om du är en lämplig kandidat för ögonlaser eller linsbyte.

Ta första steget och ta reda på om du är lämplig för en behandling genom att boka en undersökning. Hos Vårda Ögon förbinder du dig aldrig till operation.

Läs mer om vad vi gör på en undersökning

Delbetala räntefritt i 36 mån

Vi erbjuder delbetalning med schyssta villkor via Svea Ekonomi. Du kan delbetala räntefritt i upp till 36 mån, eller räntebärande upp till hela 72 mån.

behandlar Linsbyte Trifokal: 1470 kr/mån under 36 mån.

behandlar NoCut® ögonlaser: 606 kr/mån under 36 mån.

RÄKNA UT DIN DELBETALNING OCH ANSÖK HÄR

Ärliga omdömen direkt från kunderna.

Transparens är ett av ledorden för oss på Vårda Ögon.

Nu gör vi något unikt och tar med kundernas utlåtanden – som de själva har skapat – helt ocensurerat.

Se vår videoserie Vårda Uncut. Vårda Ögon har ej betalat för att ändra innehållet.