EFTERSTARR

Efterstarr är en av de mest vanliga biverkningarna (som drabbar runt 10%) efter ett linsbyte- eller en gråstarroperation. Det är dock enkelt, effektivt och säkert att behandla.

Vad är efterstarr?

Vid en gråstarroperation plockar kirurgen bort linsen ur ditt öga för att ersätta den med en konstgjord plastlins. För att den ska sitta på sin plats placerar man den i en öppning som kirurgen skapar i linskapseln. Det som sedan återstår av kapseln kommer att dra ihop sig runtom linsen.

I linskapseln finns det levande celler och det är dessa som i sin tur kan utveckla nya celler bakom linsen – det kallar vi för efterstarr. Detta nybildade lagret av celler ger en frostad effekt på linsen, ungefär som på vintern med frostade fönster. Uppkomsten av denna efterstarr kan ske redan några veckor efter ett linsbyte- eller en gråstarroperation, men det kan även dröja upp till flera år.

Symtomen för efterstarr är som vid gråstarr:

  • Ljuskänslighet
  • Nedsatt syn (oftast stora skillnader mellan vardera öga)
  • Dimsyn

Efterstarr Vårda Ögon
YAG-laserbehandling

För att återställa din syn och avlägsna efterstarren bakom linsen använder man sig av en YAG-laser. Principen är enkel. Lasern skjuter små hål i detta frostade lager och släpper därmed igenom mer ljus för att man ska se bättre.

Behandlingen är smärtfri, utförs utan att behöva gå in i ögat och tar endast några minuter. Under behandlingen kan din ögonläkare använda sig av förstorande glas för att enklare kunna pricka rätt med YAG-lasern på efterstarren. Patienter ser blinkande ljus och det låter som något ’klickande’. Pupillerna hos patienten behöver vara dilaterade för bättre insyn i ögat, något som administreras före behandlingen.

Efter behandlingen får du oftast mediciner med anti-inflammatoriska egenskaper och trycksänkande ögondroppar. De flesta upplever en klar förbättring med synen redan inom en dag. I en stor majoritet av fallen behöver man endast göra YAG-laser en gång.
Behandlingen tillhör en av de säkraste ingreppen som finns gällande ögon. Komplikationer är alltså mycket sällsynta men kan innefatta floaters, ökat tryck på ögat, retinal svullnad och näthinneavlossning.

Misstänker du efterstarr?

Om du upplever dessa symtom är det bara att kontakta oss. Hos Vårda Ögon kan du beroende på din operation antingen gå via den finansierade regionala sjukvården, privat eller så ingår detta redan (helt kostnadsfritt) i din trygghetsgaranti.