Linsbyte - vad är det?

Ögonoperation med RLE linsbyte hos Vårda Ögon. Slipp dina läsglasögon, progressiva glasögon och linser med trygg och säker ögonoperation.

Med linsbyte korrigeras olika typer av synfel såsom ålderssynthet, närsynthet, översynthet samt astigmatism. Operationsmetoden lämpar sig bäst för personer som är 45 år eller äldre och befinner sig i situationen där den egna linsen har förlorat sin naturliga förmåga att ackommodera.

Ögonoperationen utförs på samma sätt som en vanlig gråstarroperation. Man byter alltså ut din åldrande lins i ögat mot en konstgjord lins – det vill säga ett linsbyte. Skillnaden är att om du vill bli så glasögon- och kontaktlinsfri som möjligt kan du numera välja andra linser som kan korrigera samtliga av dina vanliga synfel.

Linsbyten med olika typer av linser

Nuförtiden finns det flera olika linser att välja mellan för din operation. Vi gör alltid en analys utefter dina behov och rekommenderar den typen av lins som kan matcha dina förväntningar, vardag och livsstil. Inom ögon ska man alltid anpassa efter individnivå.

Alla typer av linser gör dig inte helt glasögonfri men kan visa sig vara ett bättre val för dig –  det kommer vi fram till på vår undersökning.

Den populäraste linsen om man vill bli så glasögon- och kontaktlinsfri som möjligt. Gör att du ser bra på flera avstånd: Nära, mellan och långt. Behandlar alla vanliga typer av synfel såsom ålderssynthet, närsynthet, översynthet samt astigmatism. De inopererbara multifokala linserna liknar progressiva glas. Det vill säga att linserna är uppbyggda med flera optiska zoner och varje zon avgör det avståendet du vill fokusera på med din syn. Du blir dessutom immun mot framtida gråstarr.

Linser med utökat skärpedjup. EDOF linser gör att du ser bra på de flesta avstånd men kan behöva glasögon på det närmsta avståndet (ca. 40 cm). Jämfört mot en multifokal lins kan en EDOF lins ge mindre bländningsbesvär och ”ljusringseffekter”. Du blir dessutom immun mot gråstarr.

 

Ser bra på ett avstånd, du behöver glasögon på resterande. Till exempel att du ser bra på nära håll, men behöver glasögon på mellan och långt avstånd. Korrigerar även astigmatism. Du blir dessutom immun mot gråstarr. Denna typ av lins används ofta i den offentligt finansierade sjukvården för behandling av gråstarr men den kan då inte korrigera astigmatism.

Gråstarr, även kallat ”grå starr” eller ”katarakt”, kan enklast förklaras som att ögats lins grumlats och har du en grumlig lins så får du svårt att se klart. För grumligheten stör fokuseringen och hindrar ljusets väg in i ditt ögat. Gråstarr är en åldersförändring i ögat och blir den inte behandlad med ett linsbyte så ser man till slut ingenting alls. Lär dig mer om gråstarr

Vid gråstarroperation erbjuds som standard i den offentligt finansierade sjukvården en Monofokal lins. En lins där man ser bra på ett avstånd och kommer behöva glasögon på resterande. Numera finns det oftast möjlighet för kunden i samband med sin gråstarroperation istället välja en premiumlins (oftast multifokal) för att slippa dina glasögon och kontaktlinser i samma veva. Det blir oftast mer prisvärt för dig då din region finansierar gråstarr-delen och du betalar mellanskillnaden för premiumlinsen. Läs mer om medfinansiering.

Så går det till!

Ingreppet är smärtfritt, tar endast 10-15 minuter och genomförs med lokalbedövande ögondroppar. Det går till genom att din egna åldrande lins plockas bort via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan. Vi använder oss av ultraljudsteknik som via finfördelning och utsugning avlägsnar den egna linsen ur ögat. Därefter implanteras linsen på den gamla linsens plats. Den nya linsen är tillverkad i ett mjukt bio-kompatibelt material, vilket gör det möjligt för ögonläkaren att vika ihop linsen innan den implanteras. Inne i ögat viks den sedan ut på plats. Inget förband behövs på de opererande ögonen och man ser med ögat redan efter en kort stund.

Om du är nyfiken på en RLE-operation kommer du först på en undersökning. Där görs alla nödvändiga undersökningar och viktiga mätningar för att bestämma vilka linser just du behöver, samt vilka resultat du kan förvänta dig. Man undersöker ögats olika delar för att övertyga sig om att inga sjukliga förändringar föreligger. Undersökningen tar cirka 60 minuter. Under och efter undersökningen ges skriftlig och muntlig information så att du kan få svar på dina frågor.

När du kommer till kliniken tar vår värdinna hand om dig och du kan komma att få en lugnande tablett för att du ska känna dig avslappnad samt att ögonen inte ska ”flacka” under ögonoperationen. Du får även pupillvidgande ögondroppar i två omgångar med 10-15 min intervall.

Assisterande operationssköterska leder dig till operationssalen och förbereder dig för din ögonoperation. Därefter kommer den legitimerade ögonläkaren, som du träffade alldeles nyss, och utför ingreppet. Ögat bedövas och ögonlockshållare sätts innanför dina ögonlock så att du inte kan blinka. Via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan tas sedan den egna linsen bort. Vi använder oss av ultraljudsteknik, som genom finfördelning och utsugning suger ut den egna linsen ur ögat.

Därefter implanteras en konstgjord lins på den gamla linsens plats. Den nya linsen är tillverkad i ett mjukt plastmaterial som gör det möjligt för ögonläkaren att vika ihop linsen innan den implanteras. Inne i ögat viks den sedan ut på plats. Ingreppet tar endast 10-15 minuter. Det behövs inget förband över det opererade ögat.

Tiden efteråt innebär en medicinering på tre veckor med några ögondroppar. Du bör även följa vissa skötselråd under den initiala läkningsperioden, som t.ex. att undvika smink, bastu och vissa sporter. All denna information får du av kliniken och känner du dig minsta orolig kan du alltid nå oss – även kvällar och helger.

Efter 2-4 veckor är det dags för uppföljande kontroll. Vi mäter dina ögon och legitimerad optiker undersöker dig så att vi ser att läkningen och resultatet överensstämmer med förväntat resultat. Efter 3 månader görs en sista och avslutande kontroll. Du är välkommen på fler återbesök om det skulle behövas.

Om linsbyte

 • Västvärldens vanligaste typ av ögonoperation
 • Du ser oftast bra efter ett par dagar
 • Behandlar brytningsfel, översynthet, närsynthet och ålderssynthet
 • Smärtfri operation

 

Ett trygg val för dina ögon.

Vårda Ögon har förmodligen Sveriges bästa femåriga trygghetsgaranti. En behandling slutar inte efter att du har blivit opererad. Därför har Vårda Ögon valt att alltid erbjuda 5 års trygghetsgaranti

LÄS MER OM VÅRDA TRYGGHETSGARANTI

För vem passar linsbyte?

För att komma fram till om du passar för ett linsbyte tittar vi på ett flertal faktorer och mätningar. I slutändan är det bara på en undersökning som man kan komma fram till om du är lämplig eller inte.

Vi selekterar våra kunder i tre steg:

 1. Kundrådgivare ringer upp dig före bokat besök
 2. Specialiserad optiker gör alla nödvändiga mätningar på undersökningsdagen
 3. Konsultation med ögonläkare

Hög säkerhet sedan 1999.

Vi har sedan starten år 1999 utfört linsbyten som privat ögonklinik. Ja, faktum är att det var den typen av operation vi började med på Vårda Ögon. Nu har vi blivit lite större – och i dagsläget har vi utfört över 120 000 ögonoperationer i helt egen regi.

Hade vi räknat på våra kirurgers samlade erfarenhet hade denna siffran naturligtvis tredubblats. Vi har funnits såpass länge nu så det är  ingen ovanlighet att våra kirurger numera själva överstiger 5000 utförda operationer.

Vi är extra stolta över att våra kirurger alltid bär det yttersta ansvaret för dig som patient, och har aldrig varit intresserade av modeller där ansvaret kan beläggas på icke-vårdande resurser. Det skapar en säkerhet och kontinuitet – med fokus på hela din behandling hos oss.

Det som även brukar vara betryggande är att vi har ena foten inom ögonsjukvård via Sveriges landsting. Det innebär att vi har en hög kravbild på oss där vi rapporterar in data till centrala kvalitetsregister. Den andra faktorn är att vår tekniska del blir större både inom diagnostik, kirurgi och eftervård. Det bidrar bland annat till att vi kan diagnosticera med ögonbottenfoto och efterkorrigera med YAG-laser eller med våra ögonlasermaskiner.

 • Över 24 år av rapportering till offentliga kvalitetsregister för linsbyten.
 • Kirurger med minst 3000 st utförda linsbyten – som grundkrav
 • Stor erfarenhet – över 120 000 utförda ögonoperationer,

Ta reda på om du kan genomföra ett linsbyte och vilken lins som passar dig bäst. Våra undersökningar är alltid utan förbindelse till operation.

BOKA KOSTNADSFRI UNDERSÖKNING
Du förbinder dig inte till något

Våra kunder och patienter

Priser linsbyte

I våra privata synfelsbehandlingar ingår alltid vår 5-åriga trygghetsgaranti, inga extra kostnader tillkommer. Om inget annat anges avser priset båda ögonen för våra behandlingar.

 

 

 

 

Frågor och svar

Refraktive Lens Extraction är en kirurgisk ögonoperation där ögats egen lins ersätts av en konstgjord plastlins.

Förundersökning

Om du är nyfiken på en RLE-operation kommer du först på en förundersökning. Där görs alla nödvändiga undersökningar och viktiga mätningar för att bestämma vilka linser just du behöver, samt vilka resultat du kan förvänta dig. Man undersöker ögats olika delar för att övertyga sig om att inga sjukliga förändringar föreligger. Undersökningen tar cirka 60 minuter. Under och efter undersökningen ges skriftlig och muntlig information så att du kan få svar på dina frågor. Hälsodeklaration och frågeformulär skickas till dig vid bokningen eller ges vid konsultation, ta med dem ifyllda och lämna vid din förundersökning.

Innan operationen

När du kommer till kliniken tar vår värdinna hand om dig och du kan komma att få en lugnande tablett för att du ska känna dig avslappnad samt att ögonen inte ska ”flacka” under ögonoperationen. Du får även pupillvidgande ögondroppar i två omgångar med 10-15 min intervall.

Operationen

Assisterande operationssköterska leder dig till operationssalen och förbereder dig för din ögonoperation. Därefter kommer den legitimerade ögonläkaren, som du träffade alldeles nyss, och utför ingreppet. Ögat bedövas och ögonlockshållare sätts innanför dina ögonlock så att du inte kan blinka. Via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan tas sedan den egna linsen bort. Vi använder oss av ultraljudsteknik, som genom finfördelning och utsugning suger ut den egna linsen ur ögat.

Därefter implanteras en konstgjord lins på den gamla linsens plats. Den nya linsen är tillverkad i ett mjukt plastmaterial som gör det möjligt för ögonläkaren att vika ihop linsen innan den implanteras. Inne i ögat viks den sedan ut på plats. Ingreppet tar endast 10-15 minuter. Det behövs inget förband över det opererade ögat.

Efter operation

Efter operation visar operationssköterskan in dig till ett vilorum där värdinnan erbjuder dig kaffe/te och smörgås. Här får du sedan sitta en liten stund och återhämta dig innan värdinnan ger dig skriftlig och muntlig information om hur du ska använda ögondroppar och vad du ska tänka på efter din ögonoperationen. Vår app finns även tillgänglig för dig som föredrar det.

Kontroll

Efter 2-4 veckor är det dags för uppföljande kontroll. Vi mäter dina ögon och legitimerad optiker undersöker dig så att vi ser att läkningen och resultatet överensstämmer med förväntat resultat. Efter 3 månader görs en sista och avslutande kontroll. Du är välkommen på fler återbesök om det skulle behövas.

Nej, den är helt smärtfri. Operationen sker under lokalbedövning.

Nej, vanligtvis har patienter inte ont. Däremot kan man känna visst skav i ögonen några dagar efter operationen.

Ca 1-3 dagar beroende på ditt/dina ögons tidigare tillstånd. Behandlande läkare ger dig svar vid operationstillfället.

Nej. På grund av olika medicinska faktorer är det inte alltid lämpligt att utföra en RLE-operation. Detta kan endast bedömas vid undersökningen.

Ja. Du kommer att behöva medicin i form av ögondroppar.

Multifokala linser ger flera fokus och betyder att patienten kan se bra på olika avstånd, finns i två utförande för ditt optimala resultat.

Monofokala linser ger fokus på ett avstånd. Vanligtvis behövs läsglasögon.

Detta bestäms i samråd med ögonkirurgen.

Vanliga (1 av 100)

 • Påverkat mörkerseende
 • Övergående dimsyn
 • Övergående bländningsbesvär och glorior runt ljuskällor
 • Glaskroppsgrumlingar
 • Efterstarr (grumling bakom den konstgjorda linsen)
 • Måttliga smärtor och ögonirritation som ev. varar i ett par veckor
 • Kompletterande laseroperation (laser touch-up)

Mindre vanliga (färre än 1 av 100)

 • Bestående dimsyn
 • Bestående nedsatt synkvalitet (skuggseende, halos, bländningsbesvär)
 • Nedsatt synskärpa med din bästa korrektion
 • Långvarigt torra ögon
 • Näthinneavlossning
 • Långvarig svullnad på gula fläcken

Sällsynta (1/1000)

 • Bestående synnedsättning (i följd av svullnad på gula fläcken)
 • Infektion

– Information ges alltid vid undersökningstillfället och på medgivandet inför operation.

Beror på din livsstil, syn och dina ögons anatomi. Många patienter behöver fortfarande bära glasögon vid vissa aktiviteter. Vad som gäller för dig, bedöms vid förundersökning.

Ett linsbyte är en permanent lösning och det håller livet ut. Linserna som vi erbjuder har livstidsgaranti via våra leverantörer.

När det kommer till ögonlaser och linsimplantat (ICL) fortsätter ögat, trots en behandling, att utvecklas – och den så kallade ålderssyntheten kommer oavsett om du har gjort en ögonlaserbehandling eller ej. När du väl blir ålderssynt behöver du använda läsglasögon.

En grundlig undersökning görs alltid och det är viktigt att din syn är stabil inför en operation.

Skulle du behöva justera synen så ingår korrigerande synfelsbehandling kostnadsfritt i vår 5-åriga trygghetsgaranti.

Det är individuellt. Dina resultat och vad just du kan förvänta dig av dina linser, berättar optiker för dig vid förundersökning.