RLE linsbytesoperation - med trifokala linser

En linsbytesoperation eller även kallad RLE (Refractive Lens Extraction) eller CLE (Clear Lens Extraction) är en kirurgisk ögonoperation där ögats egen lins ersätts av en konstgjord plastlins. Oftast för dig som är över 45 år.

BOKA UNDERSÖKNING

Varför RLE?

När man väl gör en RLE-operation har man blivit gammal. Nej, riktigt så illa är det inte. Men faktum är att RLE används för att korrigera ålderssynthet. Vi blir faktiskt ålderssynta någonstans runt 45 år. Du kanske känner till det där med att flytta mobilen, eller boken, längre och längre bort från ditt öga. Givetvis använder vi oss av RLE på en rad andra sjukdomar också, men det är främst för dig över 45 år som inte vill börja använda glasögon.

Att använda läsglasögon kan vara väldigt frustrerande. Du kanske behöver ta på eller ta av glasögonen flera gånger under dagen, eller så glömmer du kvar dem på någon plats när du verkligen behöver dem.

Hur går en linsbytesoperation till?

Med RLE korrigeras olika typer av synfel som närsynthet, översynthet samt astigmatism. Operationsmetoden lämpar sig bäst för personer som är 45 år eller äldre och befinner sig i situationen där egna linsen har förlorat sin naturliga förmåga att ackommodera. Linserna är högteknologiska produkter som specialanpassas för att uppnå optimal optisk kvalitet. Ögonoperationen utförs på samma sätt som en vanlig gråstarroperation, men med RLE korrigeras synfelet genom att den konstgjorda linsen har en annan brytning än den ursprungliga.

Ögonoperationen är helt smärtfri och tar endast cirka 10-15 minuter. Ett öga opereras i taget vid samma operationstillfälle – och de allra flesta har bra synskärpa dagen efter.

Förundersökning

Om du är nyfiken på en RLE-operation kommer du först på en förundersökning. Där görs alla nödvändiga undersökningar och viktiga mätningar för att bestämma vilka linser just du behöver, samt vilka resultat du kan förvänta dig. Man undersöker ögats olika delar för att övertyga sig om att inga sjukliga förändringar föreligger. Undersökningen tar cirka 60 minuter. Under och efter undersökningen ges skriftlig och muntlig information så att du kan få svar på dina frågor. Hälsodeklaration och frågeformulär skickas till dig vid bokningen eller ges vid konsultation, ta med dem ifyllda och lämna vid din förundersökning.

Innan operationen

När du kommer till kliniken tar vår värdinna hand om dig och du kan komma att få en lugnande tablett för att du ska känna dig avslappnad samt att ögonen inte ska ”flacka” under ögonoperationen. Du får även pupillvidgande ögondroppar i två omgångar med 10-15 min intervall.

Operationen

Assisterande operationssköterska leder dig till operationssalen och förbereder dig för din ögonoperation. Därefter kommer den legitimerade ögonläkaren, som du träffade alldeles nyss, och utför ingreppet. Ögat bedövas och ögonlockshållare sätts innanför dina ögonlock så att du inte kan blinka. Via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan tas sedan den egna linsen bort. Vi använder oss av ultraljudsteknik, som genom finfördelning och utsugning suger ut den egna linsen ur ögat.

Därefter implanteras en konstgjord lins på den gamla linsens plats. Den nya linsen är tillverkad i ett mjukt plastmaterial som gör det möjligt för ögonläkaren att vika ihop linsen innan den implanteras. Inne i ögat viks den sedan ut på plats. Ingreppet tar endast 10-15 minuter. Det behövs inget förband över det opererade ögat.

Efter operation

Efter operation visar operationssköterskan in dig till ett vilorum där värdinnan erbjuder dig kaffe/te och smörgås. Här får du sedan sitta en liten stund och återhämta dig innan värdinnan ger dig skriftlig och muntlig information om hur du ska använda ögondroppar och vad du ska tänka på efter din ögonoperationen. Vår app finns även tillgänglig för dig som föredrar det.

Kontroll

Efter 2-4 veckor är det dags för uppföljande kontroll. Vi mäter dina ögon och legitimerad optiker undersöker dig så att vi ser att läkningen och resultatet överensstämmer med förväntat resultat. Efter 3 månader görs en sista och avslutande kontroll. Du är välkommen på fler återbesök om det skulle behövas.

Nej, vanligtvis har patienter inte ont. Däremot kan man känna visst skav i ögonen några dagar efter operationen.

Ca 1-3 dagar beroende på ditt/dina ögons tidigare tillstånd. Behandlande läkare ger dig svar vid operationstillfället.

Varför ska du välja att göra ditt linsbyte hos oss?

Sedan starten år 1999 har vi som familjeföretag utfört linsbyten. Ja, faktum är att det var den typen av operation vi började med på Vårda Ögon. Nu har vi blivit lite större – och i dagsläget har vi utfört 50 000 linsbyten i helt egen regi. Hade vi räknat på våra kirurgers samlade erfarenhet hade denna siffran naturligtvis tredubblats. Men nu pratar vi om egen regi.

Vi är extra stolta över att våra kirurger alltid bär det yttersta ansvaret för dig som patient, till skillnad från andra modeller där ansvaret kan beläggas på icke-vårdande resurser. Det skapar en säkerhet och kontinuitet – med fokus på hela din behandling hos oss.

Det som även brukar vara betryggande är att vi har ena foten inom ögonsjukvård via Sveriges landsting. Det innebär att vi har en högre kravbild på oss där vi rapporterar in data till centrala kvalitetsregister. Den andra faktorn är att vår tekniska del blir större både inom diagnostik, kirurgi och eftervård. Det bidrar bland annat till att vi kan diagnosticera med ögonbottenfoto och efterkorrigera med YAG-laser eller ytskiktsbehandling. Med andra ord kan vi identifiera en rad avvikelser och ögonsjukdomar, men även se till att behandla dessa.

Inkluderat med ditt linsbyte (endast hos Vårda Ögon)

  • Förbättrad upplevelse med vår patientapp (Vårda Ögonklinik) som du kan ladda ned från Google Play eller App Store. Slipp papper och känn dig tryggare!
  • Ständig kontakt med oss via vår chatt, telefon eller mejl
  • Jourtelefon utöver ordinarie arbetstimmar – om det gäller något akut
  • Trygghetsgaranti i hela 5 år som hjälper dig med fria kompletterande behandlingar vid behov och kontroller/återbesök så många gånger du vill

Multifokala och monofokala linser

Ögonoperationen RLE anpassas speciellt efter patientens behov. Tekniken bygger på användandet av multifokala linser (linser som ger flera fokus, vilket gör att patienten kan se bra på olika avstånd) eller monofokala linser (linser som ger fokus på ett avstånd: långt eller nära håll).

Vilka linser just du behöver och om du är en kandidat för en ögonoperation med RLE avgörs när du kommer till oss på Vårda Ögon för en förundersökning/konsultation.

Vårda Ögon är en svenskägd och familjeägd ögonklinik med fem kliniker i Sverige. Vi har inget riskkapitalbolag bakom oss som sitter och styr vår ekonomi.

Vi har sedan 1999 hjälpt människor med närsynthet, översynthet, astigmatism, grå starr och ålderssynthet. Vi har valt att satsa på den senaste tekniken och enbart erfarna kirurger. Det borgar för säkerhet och trygghet. Och det är där vårt fokus ligger. Det handlar ju om din syn. Något som aldrig får behandlas lättvindigt.

Samtliga av våra ögonkliniker är fullt utrustade och bemannade, vilket innebär att vi har fast personal och operationssal på den Vårda Ögon-klinik du befinner dig på.

I Sverige har vi kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Halmstad. Samtliga av våra kliniker är rustade med operationssalar, bemannade och följer högsta hygienstandard inom ögonkirurgi. Läs mer om respektive klinik

Dr. Hans Remanius

Berättar om RLE

Boka din undersökning och ta reda på om du kan slippa dina läsglasögon, progressiva glas eller linser.

Se lediga tider