RLE ögonoperation - nu med trifokala linser

En linsbytesoperation eller även kallad RLE (Refractive Lens Extraction) eller CLE (Clear Lens Extraction) är en kirurgisk ögonoperation där ögats egen lins ersätts av en konstgjord plastlins.

När man väl gör en RLE-operation har man blivit gammal. Nej, riktigt så illa är det inte. Men faktum är att RLE används för att korrigera ålderssynthet. Vi blir faktiskt ålderssynta någonstans runt 45 år. Du kanske känner till det där med att flytta mobilen, eller boken, längre och längre bort från ditt öga. Givetvis använder vi oss av RLE på en rad andra sjukdomar också, men det är främst för dig över 45 år som inte vill börja använda glasögon.

Att använda läsglasögon kan vara väldigt frustrerande. Du kanske behöver ta på eller ta av glasögonen flera gånger under dagen, eller så glömmer du kvar dem på någon plats när du verkligen behöver dem.

Hur går en operation till?

Med RLE korrigeras olika typer av synfel som närsynthet, översynthet samt astigmatism. Den konstgjorda linsen kan dock inte ackommodera (förmåga att fokusera skarpt på olika avstånd). Operationsmetoden lämpar sig därför bäst för personer som är 40 år eller äldre och befinner sig i situationen där egna linsen ändå förlorat sin naturliga förmåga att ackommodera. Linserna är högteknologiska produkter som specialanpassas för att uppnå optimal optisk kvalité. Ögonoperationen utförs på samma sätt som en vanlig gråstarroperation. Men med RLE korrigeras synfelet genom att den konstgjorda linsen har en annan brytning än den ursprungliga.

Ögonoperationen är helt smärtfri och tar endast cirka 10-15 minuter. Ett öga i taget opereras och de allra flesta har bra synskärpa dagen efter.

Multifokala och monofokala linser

Ögonoperationen RLE anpassas speciellt efter patientens behov. Tekniken bygger på användandet av multifokala linser (linser som ger flera fokus, vilket gör att patienten kan se bra på olika avstånd) eller monofokala linser (linser som ger fokus på ett avstånd: långt eller nära håll).

Vilka linser just du behöver och om du är en kandidat för en ögonoperation med RLE avgörs när du kommer till oss på Vårda Ögonklinik för en förundersökning/konsultation.