Sminka och undvik problem med ögonhälsan

Skönhet är viktigt för många människor. Skönhetsälskare kan lägga ner en otrolig mängd tid och pengar på att styla sitt utseende, oftast genom att applicera smink. Men om smink inte används på lämpligt sätt runt eller vid ögonen så kan det leda till obehagliga konsekvenser: infektion, allergiska reaktioner eller skador – oavsett om du är försiktig eller inte.

Undvik infektion

Att utveckla en ögoninfektion förstör syftet med att bära smink från början. Det är aldrig trevligt med ett svullet och rött öga. Du kan undvika detta genom att följa vissa grundläggande regler och tillämpa sunt förnuft kring din sminkrutin.

Om kosmetika används längre än rekommenderat kan bakterier och svampar växa. Kosmetika bör kastas bort och ersättas enligt tillverkarens rekommendationer – vanligtvis var tredje månad för mascara. Skriv köpdatum på förpackningen för att hålla reda på datumen.

Dessutom bör du rengöra dina borstar och andra applicerare regelbundet för att ta bort patogener. Och om du har haft en ögoninfektion, kasta bort samt ersätt allt ögonsmink för att förhindra återinfektion.

Att dela kosmetika, inklusive att använda provprodukter i affärer, är en annan potentiell möjlighet för att introducera infektion. En av de mest vanliga infektionerna som överförs via smink är konjunktivit, som är inflammation i membranen som täcker den inre ytan av ögonlocket och den yttre ytan av ögat. Att använda engångsapplikatorer kan minska risken för transmission, men bakterier och svampar kan fortfarande finnas i kosmetikaförpackningen om den inte torkas ren mellan de olika användningstillfällena.

Lämplig förvaring kan också bidra till produktsäkerhet. FDA rekommenderar att all ögonkosmetika förvaras vid temperaturer under 29 grader, eftersom produkter som förvaras vid högre temperaturer är mer mottagliga för nedbrytning av konserveringsmedel.

Andra viktiga tips för att förhindra ögoninfektioner: toppa inte upp torr mascara med vatten och använd inte läppennor på dina ögon.

Var försiktig med allergier

Alla allergiska reaktioner från smink är inte orsakade av infektioner. Ibland kan allergier vara boven i dramat. Vanliga allergener som finns i kosmetika inkluderar nickel, järnoxid och ingredienser som finns i konserveringsmedel och dofter.

Lita inte på begreppet ”hypoallergenisk” – denna etikett är ingen garanti för att produkten är fri från allergener. Försök att introducera nya kosmetikaprodukter med en åt gången, för att avgöra din känslighet för specifika komponenter, och särskilt om du är benägen för allergier.

Vanliga ögonallergier:

  • Allergisk konjunktivit
  • Hösnuva (allergisk rinit)
  • Atopisk dermatit
  • Kontaktdermatit
  • Säsongsbunden allergisk konjunktivit (SAC)
  • Vernal keratoconjunctivit (VKC)
  • Gigantisk papillär konjunktivit (GPC)

Detta är bara några exempel och en riktig diagnos kan endast ställas av en ögonläkare.

Tänk efter två gånger för att undvika skada

Att applicera smink runt ögonen kräver en stabil hand. Mekanisk skada på ögat kan leda till hornhinneavlagringar eller värre saker. Av den här anledningen bör du aldrig lägga på smink i en rörlig bil – särskilt inte om du är den som kör.

Du kan också undvika att fresta ödet genom att bära smink på endast den distala fransraden, eller utsidan – och aldrig inuti. För där kan du introducera bakterier till den okulära ytan. Att placera smink längs insidan av fransraden kan också täppa till dina körtlar.

Fokusera på kontaktlinshygien

Om du applicerar smink innan du sätter på kontaktlinser så kan vissa av oljorna eller småpartier av smink smetas eller fastna på linsen. Av den här anledningen är det bäst att tvätta händerna, sätta i dina kontaktlinser och till sist applicera smink. Det finns ett undantag från denna process: om du bär hårda eller styva kontaktlinser, sätt då in de efter sminkets applicering, men var försiktig så att du inte smetar linsen.

Överväg även de typer av ögonsmink du använder. För personer som inte använder kontaktlinser bör glitter eller metalliska ögonskuggor undvikas eftersom de kan fastna under linserna.

Slutligen måste det smink du har på dig tvättas bort innan sänggåendet. Beroende på vilken typ av smink du använder så gör vanlig tvål och vatten inte alltid tricket – särskilt inte på mascara. När mascara torkar så blir den styv och kan leda till att den naturliga fransen bryts, vilket kan resultera i ögonlockssjukdom, ocular surface disease och kontaktlinsintolerans.

Undvik dessa skönhetsrutinproblem genom att grundligt rengöra ansiktet på kvällen. Enkla försiktighetsåtgärder kan hjälpa till att hålla dina ögon fina men också fungera smärtfritt och på bästa möjliga sätt i långa loppet.