Kan man bota blindhet?

Det beror på vad som orsakade din blindhet.

Vissa typer av blindhet, som nattblindhet och gråstarr, kan behandlas och det går att förbättra synen. Andra orsaker till blindhet inkluderar diabetesretinopati, glaukom, maculadegeneration och retinitis pigmentosa. Förebyggande åtgärder såsom regelbundna ögonundersökningar och en hälsosam livsstil, kan hjälpa till att förebygga synförlust orsakad av gråstarr och andra ögonsjukdomar. Det är viktigt att rådfråga en ögonläkare vid misstanke om ögonsjukdom.

Nattblindhet är en form av synskada som gör det svårt att se i svagt ljus eller i mörker. Behandlingen för nattblindhet beror på orsaken till tillståndet.

  • Brist på A-vitamin: om nattblindhet orsakas av en brist på A-vitamin så kan det behandlas genom att äta en kost som är rik på A-vitamin och ta tillskott.
  • Retinitis pigmentosa: om nattblindhet orsakas av retinitis pigmentosa så är det inte möjligt att bota sjukdomen, men det finns tekniska hjälpmedel som kan hjälpa till att förbättra synskärpan, såsom nattseende-glasögon eller ljusstarka ficklampor.

Gråstarr är en naturlig del av åldrandeprocessen där linsen i ögat blir grumlig, vilket minskar synförmågan och slutligen ser man inget alls. Gråstarr är den vanligaste formen av blindhet om den inte behandlas. Idag drabbas ca. 94 miljoner människor globalt och i Sverige opereras ca. 130 000 för gråstarr varje år.

Den vanligaste formen för blindhet är behandlingsbar

Lyckligtvis går gråstarr att behandla med kirurgisk operation där den grumliga linsen tas bort och ersätts med en klar konstgjord lins – ett så kallat linsbyte. I Sverige ingår denna operation i den nationella sjukförsäkringen.

Simulerad effekt av utvecklad gråstarr

Det vanligaste som leder till blindhet är alltså obehandlad gråstarr. Det är inte en större risk i merparten av västvärlden men tyvärr desto större och ett reellt problem i tredje världen. 17 miljoner är blinda och 83 miljoner har nedsatt syn på grund av gråstarr. Den höga siffran beror framförallt på bristen på ögonläkare med erfarenhet av gråstarroperationer i fattigare länder.

Det finns ett flertal biståndsorganisationer som försöker hjälpa till med detta. En av dessa är det flygande ögonsjukhuset Orbis, som Vårda Ögon har samarbetat med. En av de senare och mer anmärkningsvärda insatserna kommer från YouTubern Mr Beast:

Behöver du få din gråstarr åtgärdad?

Vårda Ögon har från starten hjälpt folk att se bättre med bland annat gråstarroperationer. Vi samarbetar med Sveriges regionala sjukvård, vilket innebär att du enbart betalar regionens patientavgift. Frikort och högkostnadsskydd gäller.

Om du vill bli glasögonfri för din gråstarroperation erbjuder vi även detta som ett tillval, läs mer om medfinansiering här.