Står du i långa vårdköer?

Att få rätt vård och att få det i rätt tid är något som är A och O för att få en lyckad behandling. Alltför ofta hör vi från patienter i andra regioner att de har väntat i nästan ett helt år på sin operation. Det kan innebära stora konsekvenser för patienten då riskbilden blir högre för de som inte får sin behandling i tid.

Det är bra att belysa ett exempel som gråstarr: ju mer linsen i grumlas i ögat, desto högre risk innebär själva operationen. För att inte nämna komfortaspekten där patienten knappt kan se för att klara sig i sin vardag.

Kvinna som väntar i vårdkö

Vårda Ögon har funnits i över 20 år och är idag verksamma i fyra olika regioner inom den offentliga vården med både Allmän Ögonmottagning, Gråstarroperation, Polikliniska ingrepp, Diabetesscreening samt privata synfelsbehandlingar. I dagsläget har vi utfört över 120 000 ögonoperationer.  Vårda Ögon har alltid har premierat en kvalitativ behandling med kort väntetid – det går hand i hand för ett lyckat resultat.

Vi vet att för någon som är sjuk och sitter fast i en vårdkö kan det vara en djungel att ta reda på sina rättigheter och vilka regler som gäller. Det är därför viktigt att belysa och redogöra för vissa begrepp för att du ska kunna få din viktiga vård – i rätt tid.

Vad kostar det?
Det är ungefär samma patientavgifter som när du går via den offentliga vården. Frikort och högkostnadsskydd gäller.

Valfrihet i vården
Valfrihet i vården innebär att du har en vårdgaranti om din egen region inte klarar av att hålla sig inom rimliga väntetider. Då har du rätt att söka dig till en annan region och resekostnaderna betalas av den regionen du bor i.

Vårdgaranti
För specialiserad öppenvård  där vi ingår är den nationella vårdgarantin 90 dagar. Denna tid kan vara kortare för vissa regioner.

Fritt vårdval
Med fritt vårdval innebär det att du kan söka dig till en annan region trots att du inte står i någon kö eller att vårdgarantin inte klarar kötiden. Dock måste du själv stå för resekostnaden.

Hur utnyttjar du fritt vårdval eller valfrihet i vården? 
I första hand är det enklast att du kontaktar oss så att vi kan se över möjligheterna för att du ska få din vård hos Vårda Ögon. Generellt sett har vi mycket korta väntetider, oftast två-fyra veckor per åtgärd. Har du en remiss så ber du din läkare eller optiker att skicka den till oss. Du kan även välja att skicka en egenremiss i de fall som regionerna har remisskrav.

Var finns Vårda Ögon?
Om du vill utnyttja det fria vårdvalet kan vi ta emot dig på följande ögonkliniker. Klicka dig vidare för kontaktuppgifter:

Stockholm

Göteborg

Halmstad (i region Halland måste du ha en remiss)

Malmö

Ystad

Ladda ner din egenremiss här.