Är sommaren en bra period för ögonlaserbehandling?

Vi får ofta frågan om sommaren är en lämplig period för att genomgå en ögonlaserbehandling. Återhämtningstiden är ju lite längre vid ytbehandlingar såsom NoCut® och LASEK, samtidigt som solen (oftast) skiner och semestern är en faktor. Låt oss titta närmre på de skötselråd man ska tänka lite extra på under sommaren.

Solglasögon

Det är av största vikt att använda sina solglasögon i tre månaders tid efter sin operation. Det gäller vid soligt väder när du befinner dig utomhus. Du behöver inte solglasögon om det är helmulet ute men kom ändå ihåg att ha med dig dessa utifall solen tittar fram. För många är detta dock ingen begränsning eftersom de ändå är så pass vana vid solglasögon under sommaren. Dessutom är det viktigt att känna till att om du inte är behandlad så ska du generellt sett alltid skydda dina ögon mot UV-strålning.

Simning och dykning

Vi rekommenderar att du väntar med detta i tre veckor. Här är det även viktigt att tänka på att solglasögon gäller även om du badar i havet och det är soligt.

Fotboll och andra bollsporter utomhus

Ingen begränsning, dock skall man undvika bollar i ansiktsregionen under läkningstiden.

Medicinering

Du ska tänka på att ta vissa mediciner och smörjande droppar de första sex veckorna. Du kanske är på resande fot och där är det viktigt att du fortfarande kommer ihåg att ta dem. Skulle det hända att du glömmer bort de så finns vi alltid ett telefonnummer bort – även på kvällar och helger under sommaren. För hur du ska följa dina ordinationer kan du använda vår app, smidigare än att behöva bära på papper hela tiden.

Detta är lite extra saker som du bör planera inför när du väljer att göra din ögonlaser på sommaren. Värt att tillägga är att det finns fördelar med ögonlaserbehandling på sommaren jämfört med under vintern. Det är nämligen en stor fördel att man är aktiv och är utomhus för både läkningen samt återhämtning av synen. En annan god anledning är att luften är mindre torr på sommaren.