Solglasögon – efter ögonlaser

Varför ska jag ta med solglasögon till operationsdagen?

Solglasögon skyddar dig mot solen starka UV-ljus. Detta ljus leder nämligen till skador på ögats hornhinna. Det säger sig själv att det är extra viktigt att du skyddar ögonen med solglasögon efter ögonlaserbehandlingen NoCut® och LASEK, eftersom du har som ett litet ’öppet sår’ på hornhinnan. Skulle solens strålar lysa på hornhinnan så orsakar det en sämre läkning – och detta vill vi undvika till varje pris.

Efter en synfelsbehandling med laser är det särskilt viktigt att bära solglasögon under de första sex månaderna. Det innebär inte att du behöver det hela tiden, utan endast utomhus.

Solglasögon efter ögonlaser

Solglasögonen ska ha bra glas som tar bort de skadliga UV-strålarna. Fråga butiken som säljer solglasögonen eller webbsidan som förmedlar dem.

Det är bra att veta att ett par solglasögon som är CE-märkta indikerar att de har ett stort UV-skydd – och då filtreras UV-strålningen bort tillräckligt bra. Vill man vara extra säker så är det en bra idé att skaffa solglasögon som har ett UV 400-filter.

Vi kan hjälpa er och rekommendera bra solglasögon. Tänk på att de som finns på bensinstationer runtom i landet inte nödvändigtvis har ett fullgott UV-skydd.

Opererar du ögonen så slipper du dessutom att använda dyra slipade solglasögon som ’kostar skjortan’. Sådana brukar man behöva behålla och leva med i minst 4 år – och det låter väl inte så kul.

Vad händer om jag använder solglasögon utan UV-skydd?

Jo, då lurar solglasögonen dina pupiller till att bli större (vidga sig) och detta leder till att dina ögon tar emot mer skadligt UV-ljus, vilket i sin tur innebär att dina ögon skadas ännu mer än om du hade varit utan solglasögon.

Allmänna tips – solglasögon

  • Är du typen som ofta är ute till sjöss, vid badstranden eller utomlands på varmare breddgrader? Då behöver du tänka på att ha solglasögon med nivå 3-skydd – och ännu bättre är om du har solglasögon med polariserat glas för att skydda mot reflexer och bländning.
  • Det är extra viktigt att skydda barnens ögon. Man kan alltid komplettera med en skyddande solhatt.