Ögoninflammation – när ska jag söka vård?

Ögoninflammation (som även kallas konjunktivit) är en vanlig sjukdom som orsakar irritation och inflammation i ögonen. Tillståndet kan drabba både vuxna och barn. Inflammationen kan orsakas av olika faktorer som till exempel virus, bakterier, allergier eller skador på ögat.

Symtom på ögoninflammation inkluderar vanligtvis rodnad i ögonen, svullnad, klåda och sveda. Andra symtom kan inkludera rinnande ögon, suddig syn och ljuskänslighet. Ibland kan du även uppleva en känsla av trötthet eller svaghet i ögonen. Det är vanligt att båda ögonen utsätts för inflammation men ibland börjar det först på ena ögat.

Inflammationen sker på det yttersta lagret av ögat – senhinnan (sklera)

Om inflammationen orsakas av bakterier kan läkaren förskriva antibiotika för att bekämpa infektionen. Om det orsakas av en allergisk reaktion kan antihistaminer eller ögondroppar med steroider användas för att lindra symtomen. I de flesta fallen kan en ögoninflammation gå över av sig själv efter en vecka – förutsatt att man följer goda skötselråd.

För att minska risken för ögoninflammation är det viktigt att tvätta händerna regelbundet och undvika att gnugga ögonen. Därför är det det viktigt att byta örngott, använda egen handduk och inte dela på smink med andra.

Om du misstänker att du har ögoninflammation är det viktigt att du söker medicinsk hjälp så snart som möjligt. Trots att det ofta går över naturligt bör du kontakta din vårdcentral eller ögonklinik. En ögoninflammation som inte går över kan leda till en synnedsättning. Om du har gjort en synfelsbehandling med antingen ögonlaser- eller linsbytesoperation och får en inflammation så bör du söka vård direkt.

Hur är det med ögoninflammation för barn?

Barn umgås ofta nära varandra. På skolan är de utsatta för sådant som ögoninflammation. Det beror helt enkelt på att barn tycker om att ta på leksaker, på andra barn eller gnuggar sig i ofta ögat. Därför är det extra viktigt att hålla yngre barn hemma, men även för att föräldern bör rengöra ögat flera gånger om dagen. När tillståndet har lagt sig, det vill säga om ögat är mindre kladdigt under dagen, kan man återgå till skolan.


Det är inte lika vanligt att äldre barn, som i grundskolan, stannar hemma från skolan. Smittorisken är lägre eftersom barnen inte umgås på samma sätt.

Vilka saker kan jag göra själv?

  • Receptfria ögondroppar kan lindra dina besvär. Fråga apotekspersonalen om råd.
  • Rengör ditt öga försiktigt från var. Börja först med en bomullstuss med ljummet vatten och avlägsna sedan försiktigt varbildningarna.
  • Om ögonen klibbar ihop kan du använda dig av en våt kompress med ljummet vatten. Du lägger denna på ögat, väntar några minuter och torkar sedan bort varet. Tänk på att inte använda samma kompress till det andra ögat.
  • Undvik helt kontaktlinser.