Ögonlaser - så går det till

Vad innebär och betyder egentligen en laseroperation för ögonen? För oss på Vårda Ögon innebär en laserbehandling av dina ögon både ett viktigt åtagande för oss som klinik, ett minutiöst förarbete och slutligen en lyckad ögonlaseroperation med förhöjd livskvalitet som resultat för dig som patient!

Våra behandlingar

Vårda Ögon har över 20 års erfarenhet av synfelsbehandlingar och är idag specialiserade på ögonlaser, dvs där laser är huvudverktyg för ögonoperationen. De typer av ögonoperationer med hjälp av laser som vi utför, är:

Vår egen metod för en renodlad ögonlaserbehandling som är ett resultat av den senaste tekniken, och som vi själva varit med och utvecklat. NoCut® innebär en operationsmetod där vi inte behöver skära i ögat och inte heller behöver det vidröras av något instrument – tekniken är alltså helt beröringsfri och lasern gör hela ingreppet i ett och samma steg.

 • Med hjälp av NoCut® kan man behandla både närsynthet, långsynthet och astigmatism.
 • Metoden är skonsam och smidig och ger mindre obehag efter utförd operation – ögat läker även ihop helt och hållet efter utförd behandling.
 • Operationen ger ett precist resultat tack vare den senaste lasertekniken.
 • Precis som namnet antyder slipper man skära i ögat eller använda en tvåstegsmetod under operationen, vilket är vanligt med andra metoder för ögonlaseroperationer.Lär dig mer om NOCUT

Är den vanligaste och mest beprövade ytmetoden för operationer inom ögonlaser, dock ger metoden en sämre komfort än vad ett ingrepp med NoCut® ger.

 • Metoden utvecklades i början av 2000-talet som en alternativ operationsmetod, om patientens hornhinnor är för tunna att skära i.
 • LASEK/ELSA-metoden innebär att man i steg 1, med hjälp av en svag alkohollösning lossar det yttersta lagret på ögats hornhinna. Steg 2 innebär att avlägsna den vävnad som motsvarar synfelet.
 • Med hjälp av LASEK / ELSA-metoden kan man behandla både närsynthet, astigmatism och översynthet.
 • Undersökningar visar att de upplevda obehagen/smärtan efter operationen är högre och varar längre, efter en LASEK/ELSA-operation jämfört med ett ögonlaser-ingrepp med NoCut®.Lär dig mer om LASEK

ICL använder sig inte av ögonlaser, utan är en teknik där en högteknologisk lins implanteras. ICL är en reversibel linsoperation, alltså kan denna lins även plockas ur i efterhand. Metoden passar dig som har stora synfel eller för tunna hornhinnor för en ögonlaseroperation. ICL har dessutom en snabb synåterhämtning.

Linsimplantet ger dig en permanent korrigering. Det fungerar alltså inte som en kontaktlins som du själv tar ut eller stoppar in varje dag. Metoden är så kallad reversibel, det vill säga att man vid behov kan ta ut eller byta linsen. Det kan exempelvis handla om att man funderar på en RLE-operation längre fram i livet. Plockar du ut linsen återgår du till den synstatus som du hade före operationen.

Operationen går fort. Den tar 10-15 minuter och gör inte ont. Dagen efter brukar majoriteten uppleva en bättre syn.

Lär dig mer om linsinplantat

Så går det till

Du bokar din undersökning på vår hemsida eller ringer in på 010- 709 99 99. Våra kundrådgivare kommer sedan att ringa upp dig med ett par frågor om din ögonhälsa.

På kliniken gör vi alla nödvändiga mätningar för att säkerställa om du är lämplig för en behandling. Undersökningen tar ca. 60 min så du kommer ha gott om tid för dig att ställa alla dina frågor.

På operationsdagen går vår personal igenom operationen och din eftervård. Känner du dig orolig eller nervös får du lugnande administrerat. Själva operationen är helt smärtfri och tar endast 15 min. Efter operationen kan du slappna i ett av våra vilorum och när du känner dig redo kan du sedan ta dig hem.

Din syn blir gradvis bättre och använder dig av de mediciner vi har ordinerat och följer våra skötselråd. Vi kommer noggrant följa din utveckling och kalla dig på ett flertal besök för att kontrollera din status. Känner du dig det minsta orolig under denna tid finns vi alltid tillgängliga för dig – även på kvällar och helger.

Vad är ögonlaser?

 • Operationen är trygg och säker. På våra kliniker jobbar vi med den senaste medicinska utrustning och är kvalitetscertifierade av Sveriges ögonsjukvård.
 • Snabb och smidig behandling. Operationen tar cirka 20 minuter.
 • Effektivt och pålitligt. Våra kirurger har som grundkrav av att ha utfört minst 3 000 ögonoperationer.
 • Utan att skära - samtliga av våra ögonlasermetoder skär inte i ögat.

 

VÅRDA – ETT TRYGGT VAL FÖR DINA ÖGON

Vårda Ögon har förmodligen Sveriges bästa femåriga trygghetsgaranti. En behandling slutar inte efter att du har blivit opererad. Därför har Vårda Ögon valt att alltid erbjuda 5 års trygghetsgaranti.

LÄS MER OM VÅRDA TRYGGHETSGARANTI

För vem passar ögonlaser?

 • 20 till 45 år vars närsynthet, översynthet eller astigmatism inte överskrider gränserna för säker operation
 • den som har ett synfel som ligger mellan -6 och +2 dioptrier
 • den som har en hornhinna som är tjock nog
 • den vars ögon inte är diagnostiserade med några synpåverkande sjukdomar.

Gör en gratis undersökning och ta reda på vilken metod av ögonlaser som passar dig bäst!

BOKA KOSTNADSFRI UNDERSÖKNING

Alltid utan förbindelser till operation.

Möt våra kunder

Vill du veta hur det är att göra en ögonlaser eller linsbytesoperation? Här kan du läsa om vad våra patienter själva har att berätta.

Priser ögonlaser och linsinplantat

I våra privata synfelsbehandlingar ingår alltid vår 5-åriga trygghetsgaranti, inga extra kostnader tillkommer. Om inget annat anges avser priset båda ögonen för våra behandlingar.

 

 

Vårda – trygg och modern ögonlaserklinik

Vi rekommenderar att man i första hand – om detta är möjligt – väljer vår metod NoCut® som metod för ögonlaseroperation, då detta innebär färre operationsmoment och därmed mindre risker för irritation – ett oskuret öga ger en bättre läkning och ett jämnare resultat.
Vi på Vårda använder oss enbart av den senaste tekniken i vår laserutrustning (3:de generationens lasersystem), och samtliga våra kirurger har lång erfarenhet av ögonlaseroperationer.

Varmt välkommen att boka tid online hos oss på Vårda Ögon, så kan vi berätta mer om vilken metod för ögonlaser som passar dig bäst!