Träning efter operation

Maria, världsmästare inom kickboxning 2012, berättar om tiden efter sin NoCut®-operation

Maria Elin Olsson om sin NoCut®-operation

Du gjorde ju en NoCut® ögonlaseroperation, varför?

Jag valde att göra en NoCut® ögonlaseroperation för att jag var trött på att tappa mina linser varje gång jag körde sparring på träningen. Så fort jag blev träffad av ett slag åkte den antingen in under ögonlocken eller flög ut på mattan. Och mattan är inte den renaste efter att 60 barfotade och svettiga personer hoppat runt på den. Men det struntade jag i och tog upp linsen och stoppade in den igen. Ville ju inte missa nästa rond. Dagen efter kunde jag bli röd och irriterad i ögonen av min oaktsamhet. Detta hände även under match. Men då fanns inte tid att leta upp linsen och stoppa in den igen. Jag skulle kunna ha fightats utan linser, eftersom jag var närsynt. På tävlingar är det dock alltid mycket runt omkring och jag vill alltid ha 100% koll på vad som händer så som poängtavlor, domare, motståndare och vilket matchnummer som pågår. Utan linserna kunde jag inte se dem. De var den största anledningen till att jag valde NoCut® för att kunna känna mig säker på att jag ser varje situation utan krångel.

Varför valde du Vårda Ögon?

Jag fick kontakt med Vårda genom en bekant som gjort samma operation som jag. Man känner sig alltid tryggare när man får höra från någon annan som gjort det på riktigt. Jag kände mig bekväm redan första gången jag kom dit för att göra en första check. Själva kollen för om man är en lämplig kandidat sker under ca 1h och hela tiden har man en dialog med en optiker vilket gav mig ett ett seriöst och professionellt intryck. Jag valde Vårda Ögonför man kände sig lite som hemma och alla var trevliga och visste vad dom höll på med.

Hur kändes själva operationen?

Lite handsvett hade man. Det måste jag erkänna. Men man förstår också att det här är något de gör 50 gånger i veckan typ. Det gick så fort och jag kände inget obehag eller någon smärta. Bedövningen känns ingenting, själva lasern kändes ingenting, salvan efteråt kändes ingenting, möjligtvis kändes det kalla vattnet något men inget som gjorde ont. Personalen var lugn och metodisk och berättade hela tiden vad som hände. Och ja man såg ju allt på nära håll. Det luktade lite bränt hår… men mycket obehagligare än så blev det inte.

Gjorde det ont?

Operationen skulle jag se som 99% smärtfri 1% ”ont” för att vattnet var kallt men inte värre än att äta lite för kall glass. Jag upplevde ingen smärta efter operationen, det kunde möjligtvis kännas en liten stickande känsla, att det blev torrt och att man ville klia ganska mycket. Min lösning på det hela var träningen, blev ett gympass direkt på morgonen dagen efter och ett kampsportspass på kvällen. Jag följde även schemat för ögondropparna vilket hjälpte mycket mot torrheten.

Hur var tiden efter?

Jag var tillbaka till träningen redan dagen efter. Jag undvek sparring då det var gnuggförbud i 3 veckor, vilket inkluderar handske mot ögat. Jag var hemma 5 dagar från jobbet men hade kanske behövt någon dag till då jag kände att ögat inte riktigt ställt in skärpan än. Men det funkade ändå och efter ca 1,5-2 veckor var min syn bättre än innan och nu är ser jag nästan overkligt bra. Så pass bra att jag trodde att jag såg fel när jag var ute och övningskörde, såg en mörkklädd person utan reflexer 200 m bort där det var helt mörkt. Trodde först att jag såg i syne! Men jag såg rätt och det känns väldigt skönt. Det var som ett test på att min syn håller supermått.

Vad är det bästa med att ha opererat sig?

Frihet! Det är så skönt att inte behöva tänka på att jag alltid måste ha med mig linser, beställa eller köpa linser, att linserna tar slut och man inte har hunnit beställa nya och får ha samma i två dagar, slippa störningsmomentet på sparringen, bada och sova hur man vill och jag är även glad att slippa röda och irriterade ögon som för mig var svårt att undvika. För andra som inte har något synfel är detta en självklarhet. Jag känner mig tacksam och uppskattar friheten extra mycket för jag vet hur det är att ha ett synfel och sitta på golvet och leta linser fulla med bakterier.