Medfinansiering av premiumlins

Du kan nu uppgradera din gråstarroperation och få premiumlinser i stället för monofokala (standardlinser) gråstarrlinser.

Hur går det till?

Vid en vanlig gråstarroperation byter kirurgen ut den angripna linsen i ögat och ersätter den med en monofokal plastlins. En sådan lins gör att du ser skarpt på ett avstånd och du är fortfarande i behov av glasögon eller linser för resterande avstånd.

Nu har du möjligheten att i stället välja en trifokal lins (premiumlins) för din gråstarroperation. Den korrigerar alla dina synfel såsom närsynthet, översynthet, astigmatism samt ålderssynthet. Det resulterar i att du ser skarpt på flera avstånd och reducerar behovet av både glasögon och kontaktlinser.

Med medfinansiering innebär detta att regionens offentliga sjukvård står för gråstarroperationen och du betalar endast mellanskillnaden. Det resulterar i ett lägre pris för dig än vid ett vanligt RLE linsbyte. Se priser för medfinansiering.

Att tänka på innan du bokar en undersökning inför medfinansiering av premiumlins:

app Har du särskilda synkrav på t.ex. nära avstånd i arbetet eller allmänt sett?

app Föredrar du surfplatta eller smartphone när du läser?

app Kör du ofta i mörker?

app Har du en aktiv livsstil och/eller sportar du mycket?

Detta ingår i din medfinansiering hos Vårda Ögon

  • Trygghetsgaranti i 2 år
  • Kompletterande laserbehandling
  • YAG-laser för efterstarr
  • Patientapp


 

Vanliga frågor om gråstarr & medfinansiering

När man opererar gråstarr används inte ögonlaser. Man använder ultraljudsteknik. Däremot används laser för att korrigera efterstarr. Då använder vi en så kallad YAG-laser. Efterstarr kan uppstå som en bieffekt av en gråstarroperation, men det är ganska ovanligt. Om du får efterstarr korrigerar vi det på några sekunder med YAG-laser och det känns inte ens.

Nej, numera är det inga större problem. Förr i tiden var det däremot ett stort bekymmer att få samsynen att fungera när bara det ena ögat hade drabbats av gråstarr.

Vid gråstarr drabbas oftast båda ögonen. Det är dock ovanligt att det ena ögat drabbas först – och att det andra ögat utvecklar det efter en tid. Ibland kan det gå flera år mellan sjukdomsdebuten i båda ögonen. Sjukdomen kan också vara ensidig (på ett öga), men det är ovanligt.

Det finns ingen operation som är helt riskfri. Med dagens moderna operationstekniker är dock komplikationsrisken mycket låg.

Det finns ett par olika linser och hos oss kan du välja mellan standardlins och premiumlins. Vi har olika typer av premiumlinser, men endast en standardlins (som används vid vanlig gråstarroperation).

Standardlinsen som används vid gråstarroperationer kallas monofokal lins. Linsen ger bra synskärpa på antingen nära eller långt avstånd. De flesta väljer att se bra på långt avstånd och kompletterar med läsglasögon där hemma. Om du är astigmatiker (har brytningsfel) kan även synskärpan på långt håll behöva korrigeras med glasögon eller linser efter operationen. Väljer du en premiumlins (även kallad trifokal lins) så reduceras behovet att glasögon efter operation. Då kan vi korrigera både nära, mellan och långt avstånd. Du betalar i sådant fall mellanskillnaden mellan en standardlins och en premiumlins.

Förfarandet är detsamma som vid gråstarroperation – men för copayment med premiumlins är det en mer avancerad lins som opereras in. Det är den stora skillnaden. Linsen fungerar ungefär som progressiva glasögon – fast i stället för att bära glasögon så sätter vi fast linsen på sin ordinarie plats. Du slipper dessutom att titta neråt för att till exempel kunna läsa. Ögonen i samspel med hjärnan anpassar sig automatiskt efter de nya linserna.

Allt handlar i slutändan om livsstil och synbehov.

Har du specifika synkrav på grund av hobby eller arbete, så finns det fler linser som kan ge dig funktionell syn på nära avstånd. Den stora skillnaden är då att du slipper biverkningar som till exempel halos och glare. Även detta går vi igenom på din förundersökning.

På förundersökningen går vi igenom din hälsodeklaration och eventuell livsstilsutvärdering. Vi undersöker och mäter dina ögon samt bedömer vilken lins som passar just dig.

Du ska duscha och tvätta håret kvällen före operationen eller samma morgon som operationen. Använd ingen parfym eller makeup och bär rena kläder. Det går bra att du äter och tar eventuella mediciner som vanligt.

Om du använder kontaktlinser ska du vara linsfri 4 dagar innan operationen, gäller endast det öga som opereras (eller bägge om så är fallet).

Det är viktigt med god handhygien efter operationen. Det gäller under flera veckor. Var extra noga när du ska droppa dina ögon. Tänk även på att inte förvara ögondroppar i badrummet på grund av bakterier som kan spridas. Efter operation kan det vara skönt att använda solglasögon på grund av ökad ljuskänslighet.

Du ska inte gnugga och inte heller lägga tryck (trycka) på ögat. Undvik bastu, havsbad eller klorerat vatten. Avstå från ögonmakeup. När du väl börjar använda ögonmakeup ska du skaffa en ny mascara. Undvik även hård träning, tunga lyft (gäller även matkassar) samt övriga hårda fysiska aktiviteter. Tänk på att hålla dig undan från dammiga och smutsiga miljöer. Om du inte kan avstå detta så måste du bära skyddsglasögon.