Vårdval Stockholm

Som landstingspatient i Stockholm kan du sedan 1 januari 2009 välja vilken ögonklinik som ska operera din gråstarr. Vårda Ögons mottagning ingår i Vårdval Stockholm då vi är ackrediterade av Region Stockholm för att utföra gråstarroperationer, öppenvård och synfältsundersökningar mm.

Många väntar i flera månader för hjälp med gråstarr – i många fall helt i onödan. Hos oss kan du få hjälp snabbt.

Via Stockholms läns landsting erbjuder vi även co-payment/medfinansiering där du kan kan uppgradera till en premiumlins med ett flertal fokuspunkter (en så kallad multifokal lins).

Hur får jag tid till mottagning eller en gråstarroperation?

För att kunna utnyttja Vårdval Stockholm kan du söka till oss direkt eller få remiss från optiker eller ögonläkare (vårdcentral eller annan läkare). Remissen skickas till Vårda Ögonklinik, Kammakargatan 7, 111 40 Stockholm.

Väntetider

Vårda Ögon har en kort väntetid i Region Stockholm på endast 2-3 veckor, för både ögonmottagning och gråstarroperation. Välkommen att kontakta oss för råd och upplysning om dina ögonproblem. Vi svarar på e-post inom 24 timmar.

Hos oss träffar du bland annat

 • Dr. Wamidh Simawi – leg. läkare, ögonspecialist & refraktiv kirurg.
 • Dr. Georgios Bakouros – leg. läkare och ögonspecialist & refraktiv kirurg.
 • Dr. Samad Pourevahed -leg. läkare och ögonspecialist & refraktiv kirurg.
 • Dr. Georgios Echiades – leg. läkare, ögonspecialist.
 • Dr. Hans Remanius – leg. läkare, ögonspecialist & refraktiv kirurg.

Vår ögonsjukvård i Stockholm

 • Gråstarroperation
 • Efterstarrbehandling
 • Allmän Ögonmottagning
 • Medfinansiering för att slippa glasögon helt & hållet vid gråstarr
 • Synfält, Ögonbottenfoto m.m.
 • Glaukom Screening (bekostas ej av landstinget)

MEDFINANSIERING

Vad innebär det?

Om du har gråstarr så gäller vanligt patientavgift för en eventuell operation, men i samband med din gråstarroperation kan du välja att få en speciallins (multifokal lins). Den här typen av lins ger bra synskärpa på både långt och nära håll – och de som väljer att operera sig med en speciallins kan klara 85% av sina dagliga aktiviteter utan kontaktlinser eller glasögon. Det innebär med andra ord att speciallinsen korrigerar närsynthet, översynthet och astigmatism (brytningsfel). Linsen specialanpassas efter ditt individuella synfel, vilket gör att den är mer kostsam än en standard monofokal lins som landstinget erbjuder.

Vid arbete framför datorskärm eller för att läsa finstilt under en längre tid kan du fortfarande komma att behöva lite hjälp med glasögon.

Hur medfinansieras detta?

Om du väljer att operera dig med en speciallins via landstinget så betalar du som patient mellanskillnaden för en standardlins (som finansieras av landstinget) och speciallinsen ifråga. Standardlinserna som landstinget finansierar ingår i högkostnadsskyddet. Det är därför som det kallas för medfinansiering eller co-payment.

Tyvärr erbjuder inte alla landsting denna möjlighet idag. Vi har medfinansiering som tillval i Stockholm, Halland och Skåne. Tillhör du ett annat landsting som inte erbjuder denna möjlighet så kan du självklart via det fria vårdvalet åka till någon av våra kliniker.

Undgå onödiga köer

Ring oss på 08-12032125 idag