Översynthet

Vid översynthet är ögat översynt och personen ser bra på långt håll, men sämre på nära håll. De samlade ljusstrålarna från ett föremål på nära håll träffar bakom näthinnan i stället för på näthinnan. I de flesta fall är ögongloben vid översynthet för kort. Objekt på långa avstånd blir därför skarpa, och objekt på korta avstånd oskarpa.

Varför blir man översynt?

Översynthet är medfött och i de flesta fall brukar översynthet försvinna med åldern. Ögat reglerar sig självt genom ögats ackommodationsförmåga. Det betyder att ögats lins formar sig av egen kraft, och därmed ökar ögats brytkraft. En person som är översynt måste för seende på långt håll och nära håll ackommodera mera än andra. På grund av denna förhöjda ansträngning behöver ofta personer med översynthet skaffa läshjälpmedel tidigare än andra.

Mäta översynthet

Synfel av slaget översynthet, hyperopi, mäts i plus (+) dioptrier.

Genom att förstärka ögats brytningskraft med ett par glasögon eller linser kan föremål avbildas skarpt på näthinnan. Med NoCut-metoden kan vi behandla en del av skiktet på centrala delen av hornhinnan så du kan se bra igen utan glasögon.