BINDHINNEKATARR

Ögonsjukdomen bindhinnekatarr är den vanligaste orsaken till varför ögat blir rött och en av de mest ställda ögondiagnoserna. Det finns många olika varianter av bindhinnekatarr, nedan kan du läsa om några av dessa.

Bindhinnekatarr orsakad av infektion

Denna typ av bindhinnekatarr är ofta en bieffekt av en aktuell luftvägsinfektion. Synen i sig berörs inte, utan ögonen blir röda, kladdiga och känns grusiga. Orsakas infektionen av virus är utsöndringen oftast slemaktig. Är orsaken bakteriell blir ögonen mer variga. Typiskt är ihopklibbade ögonlock på morgonen.

Bindhinnekatarr orsakad av allergi

Besvären kommer i form av röda ögon med klåda, ibland mycket intensiv och som ofast uppkommer under den typiska allergiperioden maj till juli. Synen påverkas inte av denna variant av bindhinnekatarr, men bindhinnan kan svullna upp.

Bindhinnekatarr beroende på för lite tårar

Ögonen är lätt rodnande och känns irriterade. Orsaken är torra ögon, alltså för lite tårvätska, och kan leda till bindhinnekatarr. Äldre människor kan drabbas av en mild form av torra ögon, svåra former kan drabba människor som lider av reumatism.