Juletider med ett minst sagt annorlunda år...

Trots att världen nu är väldigt ansträngd och fokus hamnar på en pandemi kan vi inte utesluta att patienter fortfarande behöver ögonvård och att de får den i rätt tid.

Vårt första mål är 10 000 kr

Idag engagerar vi oss i kampen mot blindhet via vår ögonsjukvård i Sverige. Det har vi gjort ända sedan 1999.

I utvecklingsländerna är det ett ännu större problem.  Därför har vi valt att donera den totala intäkten från våra undersökningar till biståndsorganisationen Orbis under december månad.

Vi hoppas, i samband med detta, att fler uppmärksammar och stödjer Orbis viktiga arbete som nu står inför ännu tuffare utmaningar på grund av pandemin.

Intäkterna doneras så att Orbis ska kunna utföra fler:

  • Gråstarroperationer
  • Operation av barns ögon
  • Behandling av ögoninfektioner
  • Utbildning till ögonläkare i utsatta områden
  • Inköp av glasögon m.fl.


 

Det flygande sjukhuset - Orbis

”Fler än 250 miljoner människor är blinda eller lider av synnedsättning som hindrar de till att se bra på avstånd. Över 75% av dessa är behandlingsbara eller går att förebygga.”

Orbis är en internationell ideell organisation som för samman människor för att bekämpa blindhet som kan undvikas. Med deras nätverk av partners agerar de mentorer, tränar och inspirerar lokala team att bekämpa blindhet i sina egna samhällen.

Ett av Orbis mest värdefulla redskap är ett ombyggt passagerplan som kallas för ”Det flygande ögonsjukhuset” / the Flying Eye Hospital – för det är precis vad det är! Detta för att kunna undersöka och operera sina patienter på plats i de länder som de flyger till.

Orbis bygger sina nätverk på förtroende och engagemang och strävar efter att samarbeta med företagspartners, andra icke-statliga organisationer och lokala sjukhus.

De har lovat lokala ögonteam att alltid sträva efter utmärkta och hållbara resultat som passar deras behov.

Orbis-bekämpar-blindhet runtom i världen

COPYRIGHT © Geoff Oliver Bugbee/Orbis

Arbetet utförs där behovet av ögonvård är störst och där de kan göra det bra. Under de senaste 32 åren har Orbis genomfört utbildningsprojekt i över 92 länder och besökt över 78 länder med Flying Eye Hospital. De arbetar alltid nära myndigheter och hälsovårdsministerier för att ge ögonvård av hög kvalitet.

Strävan efter excellens finns i allt de gör – från deras världsledande volontärer till deras toppmoderna Flying Eye Hospital.

Människorna bakom Orbis är helt enkelt en grupp individer som ägnar sina liv åt att bekämpa blindhet.

Gråstarr (katarakt)   Grön starr (glaukom)   Retinopati (näthinnesjukdom) i samband med diabetes   Retinasjukdom till följd av prematur födsel   Trakom   Trichiasis
De är verksamma mestadels i Afrika, Sydamerika och Asien. Orbis har kontor i New York och London.   Här kan du se en karta som uppdateras utefter deras täckningsområden https://gbr.orbis.org/en/where-we-work .
Orbis är en anrik organisation med högt förtroende. De startade så tidigt som på 70-talet och står för transparens genom att redovisa så mycket de kan utåt sett. Dessutom görs kontroller av externa aktörer som   Fundraising regulator. Deras senaste årsredovising kan du hitta här. Med nätverket av spetskompetenser, som de har lyckats engagera, måste man ha ett högt förtroende som organisation.     Här har du fler referenser:   https://iatiregistry.org/dataset/orbis_uk-zm   http://www.d-portal.org/ctrack.html?search&publisher=GB-CHC-1061352#view=main   https://devtracker.fcdo.gov.uk/ (sök på Orbis International)
Vad kul! Det är precis vad vi är ute efter. Scrolla gärna ner på sidan för mer info!
En annan del av Orbis arbete fokuserar mycket på att få igång ögonsjukhus i utsatta områden med lokal sjukvårdspersonal. De har en stor utbildningsdel där expertläkare inom ögon lär upp den lokala sjukvårdpersonalen på plats. Orbis är också i framkant med många innovationer inom ögonsjukvård. De har t.ex. ett initiativ som heter Cybersight. Där kan man lära sig att operera ögon på distans genom VR och simuleringar.
Ja, Vårda Ögonklinik startade med det år 1999. Nu är vi verksamma med fem kliniker runtom i landet och behandlar ögonsjukdomar samt bedriver privat verksamhet med våra synfelsbehandlingar. Läs mer om oss. Besök vår sida för ögonsjukvård.

Transparens - hit går donationen

Orbis är en transparent, anrik och effektiv organisation – de gör skillnad på riktigt. Tjänsteutbudet nedan är representativt för Orbis viktiga medicinska procedurer och förnödenheter som finns ombord på deras Flying Eye Hospital eller inom deras synbesparande program runt om i världen.

Orbis gör mer än så. För den fullständiga listan besök deras hemsida.

Är ni ett företag som vill vara med och stödja kampen mot blindhet – hör av er till jacob@varda.se