BOKA FÖRUNDERSÖKNING INNAN 15 AUGUSTI - FÅ 3 000 KR I RABATT

Med NoCut® garanterar vi den senaste tekniken med den högsta kompetensen inom området och alltid med störst fokus på att säkerheten.

Därför har vi valt att inte ta några onödiga risker som att skära i friska unga människors ögon. Ingreppet är både smärtfritt och ditt öga läker ihop helt naturligt. Skonsamt, helt enkelt.

Våra kunder svarar på vad ett glasögon- och kontaktlinsfritt liv innebär för dem.

 

Hur går en NoCut® ögonlaser till?

Vi kan behandla

Alla vanliga synfel såsom närsynthet, översynthet och astigmatism.

Ögonfriska/friska personer.

Lider du av ålderssynthet? – Se i stället RLE linsbyte.

NoCut®. Vid laseringreppet sköter lasern allt – den behandlar hela ditt synfel på en gång. Det yttersta cellagret på hornhinnan (epitelet) som vi tidigare tog bort med alkohol (LASEK) tar nu lasern bort utan att du märker något. Därefter behandlas hornhinnans ytskikt genom att putsa bort exakt rätt mängd vävnad motsvarande ditt synfel. Sedan appliceras en bandagelins och då är det färdigt.

Själva operationen är snabb, effektiv och helt smärtfri. Efteråt bjuder vi på fika och informerar om eftervården. Räkna med cirka en och en halv timmes vistelse på kliniken under själva operationsdagen. Laserbehandlingen gör inte ett dugg ont men räkna däremot inte med att kunna arbeta på ett antal dagar efter operationen.

Se Maria Elin Olsson, världsmästare i kickboxning på undersökning, operation och tiden efteråt.

Varför inte skära i ögat?

Lev kompromisslöst – utan framtida komplikationer med lock på ögat.

På 90-talet kom lasertekniken LASIK. Med denna metod skär man ett lock på ögat, därefter lyfter man på det för att sedan behandla det underliggande lagret på hornhinnan med laser. Slutligen lägger man på locket på ögat igen. Locket läker dock aldrig helt och medför en permanent försvagning av ögat (upp till 60% förlorad styrka). Trots det blev LASIK en behandling som snabbt tog mark då återhämtningen av synen gick på bara några dagar och smärtan var nästan obefintlig.

Risker för att skära och skapa ett lock innebär bl.a. att locket kan lossna igen (när som helst i livet vid trauma), ”rynka sig” eller bli infekterat. Trauma kan exempelvis vara ett slag, en fotboll i ansiktet eller att ditt barn råkar peta dig i ögat. Denna risk är enligt data uppmätt till hela 1-2%.

Vid en NoCut® skapar man inte ett lock – utan ögat läker ihop helt. Det innebär dock att synåterhämtningen och läkningen är längre, men har den stora fördelen att undgå alla de risker som uppstår där man skär i ögat.

 

Därför är vi Nr 1

NoCut® är en behandling som vi har vidareutvecklat och nu förbättrat i över tretton år. Den kunskapen är vi helt ensamma om i Norden, ja – kanske även i hela världen. Vi garanterar dig att du alltid får samma höga kvalitet när du väljer NoCut®, men vi kan aldrig garantera att detsamma gäller på annat håll med vad som andra kallar för ”No Cut”.

NoCut® är en behandling och ett registrerat varumärke som tillhör Vårda Ögon.

Med vår långa erfarenhet och teknik innebär detta att vi nu är störst i Norden inom beröringsfri ögonlaser.

Dr. Hans Remanius – pionjär inom refraktiva behandlingar med över 30 000 NoCut®-operationer

Störst kunskap inom beröringsfri ögonlaser

Teknisk framkant – med beprövade behandlingar

Bara hos Vårda Ögon

Doktor Hans Remanius

Med världens mest högpresterande laser

Ögat rör på sig när man gör en laserbehandling. Därför är det viktigt att lasern kan kompensera för detta. Med vårt lasersystem spårar vi ditt öga 1050 gånger i sekunden och i sju dimensioner. Det medför en mer precis behandling och ett bättre resultat.

På samtliga av våra kliniker använder vi oss av Schwind Amaris 1050RS lasersystem med de absolut senaste uppgraderingarna. – Den mest moderna tekniken på marknaden för ytbehandlingar.

Högsta precision – 1050st laserpulser per sekund

Ögonspårning i 7 dimensioner – kompenserar optimalt för ögats rörelser

Skapar en jämn och fin hornhinna

Uppgraderad med senaste uppdateringen (2018)

Sveriges mest kompletta trygghetsgaranti inom ögon.

Vårda Trygg – alltid 5 års garanti

BOKA UNDERSÖKNING

Om Vårda Ögon

Över 24 års erfarenhet i egen regi

Helhetskoncept med ögonsjukvård och synkorrigerande behandlingar

Erfarenhet – hjälpt över 500 000 människor med deras syn

Årlig rapportering till offentliga och nationella kvalitetsregister

Klinik som ägs och leds av ögonläkare

Vi har varit verksamma inom det refraktiva i över 40 år. Men själva Vårda Ögon grundades senare, nämligen år 1999. Sedan starten har vi alltid haft fokus på ögonsjukvård. Vi vill alltid kunna erbjuda en helhet när det kommer till dina ögon. Hos oss är det kirurgen som tar ansvar för dina behandlingar.

Idag har vi ett brett utbud av ögonundersökningar inom sjukvård, ögonlocksbehandlingar, ögonlaser, linsbytesoperationer, gråstarroperationer, efterstarr- och torra ögonbehandlingar. Vi kan hjälpa våra kunder och patienter på fem operationskliniker i landet.

Skillnader mellan de olika metoderna

Bekärning på hornhinnan

Det finns väldigt många olika metoder på marknaden. Ytbehandlingar involverar metoder som NoCut® , LASEK och TransPRK. Som det låter på namnet ’ytbehandlingar’ så putsar lasern först bort det yttersta lagret (epitelet) i en optisk zon för att sedan behandla synfelet på det hårdare lagret av hornhinnan (stroman). Dessa skiljer sig dock åt hur själva epitelet putsas bort. Sedan läker epitelet tillbaka över stroman.

LASIK/FS LASIK är flikrelaterade procedurer. Det innebär att man skär ett lock betydligt djupare på hornhinnan. Fliken förs åt sidan så att lasern kan behandla stroman och synfelet. Sedan sätts fliken tillbaka manuellt på hornhinnan.

ReLex SMILE är den metod som går djupast på hornhinnan. Först skär man ett snitt i sidan av hornhinnan. Lasern skär därefter ut en diskliknande form i stroman (lentikel). Kirurgen går sedan in i snittet, och med hjälp av spatel samt tång avlägsnas ”disken” och plockas därefter bort.

 

BOKA UNDERSÖKNING

Priser

Frågor och svar

Förundersökning
Om du är nyfiken på att genomgå en för att genomgå en laseroperation med NoCut® görs en förundersökning av legitimerad optiker eller sjuksköterska. Här görs alla nödvändiga undersökningar och viktiga mätningar för att kunna utföra ögonoperationen. Ögat mäts på olika sätt, dels med synundersökning och dels med direkt utprovning. Vi tar bilder med så kallad vågfrontsanalys, för att ge ett säkrare behandlingsresultat. Även tjockleken på hornhinnan mäts, liksom pupillstorleken och ögats övriga delar undersöks för att försäkra om att inga sjukliga förändringar förekommer. Under och efter undersökningen ges skriftlig och muntlig information så att du kan få svar på dina frågor. Hälsodeklaration och medgivande skickas till dig vid bokningen eller ges vid konsultation. Ta med dem ifyllda och lämna vid din förundersökning. Vi vill även att du tar med optikerrecept från 2 år tillbaka, eller det senaste du har, då din synhistoria är viktig information i undersökningen
Innan ögonoperationen
När du kommer till ögonkliniken tar vår värdinna hand om dig och ger dig, om du vill, en lugnande tablett för att du ska känna dig avslappnad samt att ögonen inte ska ”flacka” under ögonoperationen. Du får även förebyggande värkdroppar i ögonen. Värdinnan visar sedan in dig till ögonläkaren som gör en sista kontroll av dina ögon innan ögonoperationen. Läkaren beskriver och går igenom ingreppet med dig och svarar på dina eventuella frågor.
Ögonoperationen
Assisterande operationssköterska tar in dig i operationssalen och förbereder dig för din ögonoperation. Du får lägga dig på britsen och du får titta på ett rött, blinkande ljus ovanför dig som gör att du kan fixera. Om du skulle röra på ögat (flacka med blicken) under själva behandlingen är det inget problem då ögonlasern har ett inbyggt säkerhetssystem som ”följer” efter ditt öga med över 1000 rörelser per sekund. Du behöver alltså inte vara orolig för att du skall röra dig eller titta fel.
Därefter träffar du samma legitimerade ögonläkare som gjorde den sista förberedande kontrollen på dig för bara en liten stund sedan. Ögat bedövas med bedövningsdroppar och en ögonlockshållare sätts innanför dina ögonlock så att du inte kan blinka. Därefter startar vi ögonlasern och laseroperationen påbörjas. Hela ögonoperationens procedur tar endast 10-15 minuter.
När laseroperationen avslutats läggs, hos vissa patienter och beroende på synfel, en mitomycinbehandling för att motverka ärrbildning. Sedan sköljs ögat och ögonoperationen är klar och du får en kontaktlins, så kallad bandagelins, på det behandlade ögat. Bandagelinsen ska sitta som ett plåster i fyra dygn Efter ögonoperationen Efter ögonoperation visar operationssköterskan in dig till ett vilorum där värdinnan erbjuder dig kaffe/te och smörgås. Här får du sedan sitta en liten stund och återhämta dig innan värdinnan ger dig skriftig och muntlig information om hur du ska använda ögondroppar och vad du ska tänka på efter en ögonoperationen
Kontroll
Efter 5-6 veckor är det dags för första uppföljande kontroll av din ögonoperationen på ditt/dina ögon. Vi mäter dina ögon och legitimerad optiker eller sjuksköterska undersöker dig så att vi ser att läkningen och resultatet överensstämmer med förväntat resultat. Sex månader senare görs en sista. Tänk på
Glöm inte ta med solglasögon då du blir ljuskänslig efter ögonoperationen och behöver skydda ögonen från solens UV-strålar för att förhindra ärrbildning.
Det är mycket viktigt att använda solglasögon/skyddsglasögon utomhus varje dag i 3 månader, därefter varje solig dag i 1 år. En mulen/molnig dag räcker det med klara glas i glasögonen. Glasögonen måste ha UV-skydd som skyddar mot solens UV-strålar. Något vi starkt rekommenderar, då glasögonen hjälper till att förhindra ärrbildning.
Ögat blir mycket noggrant uppmätt och en optimal behandlingsprofil, så kallad vågfrontsanalys, räknas fram av datorn. Din ögonläkare kontrollerar data och korrigerar dem om nödvändigt. Behandlingen varar 30-60 sekunder, beroende på de dioptrier som ska behandlas. Patienten får lokalbedövande ögondroppar och behandlingen är därför helt smärtfri. Under ingreppet ligger patienten på en bekväm brits och fixerar blicken med hjälp av ett blinkande ljus. Excimerlasern som behandlar hornhinnan, styrs av laserns dator.
Vi behandlar närsynthet upp till -7 Dioptrier, översynthet upp till +2 Dioptrier samt astigmatism upp till -3 Dioptrier. Observera att vi gör en individuell bedömning. Dels för möjligheten att genomföra en behandling och avseende priset.
Den refraktiva kirurgin ger en bestående korrektion av synfelet, genom att förändra ögats brytkraft med en bestämd storlek/styrka. Synen skall inte ändra sig mer än vad ett icke-opererat öga gör. Därför är det viktigt att synen är stabil innan ingreppet. De allra flesta människor är stabila i sin refraktion i 20-årsåldern.
Efter fyra veckor när synen stabiliserat sig så är det flesta nöjda. Cirka 3-5 procent får dock korrigera ett litet restsynfel på grund av att lasern inte tagit tillräckligt eller tagit för mycket. Anledningen till att det kan bli så, beror på att alla människor är olika och vissa ögon (hornhinnor) är tätare och kräver mer laserenergi, medan andra hornhinnor är mer porösa och behöver mindre ”energi” för att uppnå ett givet resultat.
Alla får lite mörkerstörningar första tiden efter behandlingen. Cirka 10 procent har fortfarande efter 1 år sämre mörkerseende. Men med den nya typen av behandling, som vi använder sedan hösten 2005 (så kallad asfärisk behandlingsprofil) minskar risken för sämre mörkerseende markant. Tillsammans med vågfrontsanalys ger detta de allra bästa tänkbara behandlingsförutsättningarna.
Allas ögon är olika, och ingen i hela världen kan utlova att alla patienter blir 100 procent skarpsynta efter en operation. Men vi strävar alltid efter 1.0, vilket betyder full synskärpa. I vissa fall behövs en ”putsning” efter läkperioden för att ta bort den sista resten. Vi har en garanti att man skall se 0,9 (90 procent synskärpa) utan glas efteråt, med det bästa ögat. Om resultatet inte blir som vi vill, ingår en kostnadsfri kompletterande behandling (under förutsättning att patienten har haft 100 procent syn innan operationen med bästa glasögon). Läs mer om vår fem-åriga trygghetsgaranti.
Tillstånd med torra ögon kan vara ett hinder. Vid förundersökningen undersöks om din tårproduktion är normal eller inte och om du har problem med torra ögon när du inte använder kontaktlinser.
Vi utför inte laserbehandlingar på gravida (på grund av hormonförändringar).
Är du under 20 år så får du inte operera dig med ögonlaser hos oss.
Lasermaskinen vi använder oss av på samtliga av våra ögonlaserkliniker är Schwind Amaris 1050RS med de senaste uppdateringarna.
NoCut® ger inte komplikationer på samma sätt som LASIK-metoden kan göra. Däremot är läkningstiden några dagar längre, i jämförelse med LASIK. Läs mer om skillnaderna mellan de olika metoderna här. Du ska alltid följa de råd och rekommendationer som vi informerar dig om före och efter operationen. Detta för att minimera risken för infektioner och andra komplikationer. 1/100 får Ljusringar/halos eller skuggeffekter, oftast övergående och sällan störande Övergående ljuskänslighet, kan vara i dagar/veckor Övergående torra ögon, kan vara i veckor/månader Kompletterande laserbehandling (laser touch-up) Färre än 1/100 får Nedsatt synskärpa med bästa korrektion Bestående ljusringar/halos eller skuggeffekter Glasögon kan behövas vid synkrävande uppgifter Disighet i hornhinnan, så kallad haze, som normalt sett inte är synnedsättande Återkommande sår på hornhinnan, övergående inom veckor/månader Färren än 1/1000 får Bestående disighet i hornhinnan som kan ge nedsatt synskärpa Infektion i hornhinnan som kan ge nedsatt syn Bestående torra ögon Bestående och återkommande sår på hornhinnan

VID FS-LASIK

lockSkär man ett lock på ögat (utgör 25% av hornhinnans tjocklek)

lockLocket läker aldrig ihop helt (20-25% bestående försvagning i styrka)

lockEj för en aktiv målgrupp, såsom kampsport, boxning eller dykning

lockIngreppet går djupare på ögat

lockTvå moment: ett där man skapar fliken och ett annat där man behandlar hornhinnan.

smartfriMindre smärta efter operationen

kortKort läkningstid

epitelEpitelet avlägsnas med alkohol

momentTvå moment: först avlägsnandet av ögats epitel sedan behandling med laser

aterhamtningLite längre återhämtning

ontMer risk för smärta under läkningstid  (6 av 10 har ont efter en LASEK/ELSA)

tunnaBra för tunna hornhinnor

I denna jämförelse finns andra skillnader. En fråga som ibland dyker upp: "Är NoCut® samma sak som TransPRK?"

Tänk så här: Nocut har samma tillvägagångssätt som Trans PRK. Men NoCut står för vår tekniskt höga profil, ständiga utvecklingar av metoden, unik postoperativ process och vår långa erfarenhet av beröringsfri ögonlaser.

NoCut®K

samma Samma tillvägagångssätt som NoCut®

efterbUnik postoperativ process

senasteTredje generationens laserssystem med Schwind Amaris 1050RS med de senaste uppdateringarna

erfaenhetNordens mest erfarna kirurg inom beröringsfri ögonlaser

ICL passar dig med stora synfel eller om du har för tunna hornhinnor för en ögonlaseroperation. ICL har dessutom en snabb synåterhämtning.

Vi opererar in en lins i ögat som ger en permanent lösning. Det fungerar alltså inte som en kontaktlins som du själv tar ut eller stoppar in varje dag. Dock kan man ta ut eller byta linsen vid behov. Metoden är det som kallas reversibel. Då återgår du till den synstatus som du hade före operationen. Detta är något som många kunder är tacksamma för.