”Fri utan glasögon och linser!”

Du gjorde en NoCut® operation, varför?

Jag var närsynt och hade fått ett lätt brytningsfel. Hade ca -3.0 i styrka på linserna.

Varför valde du just Vårda Ögon

Jag läste mycket innan jag valde, läste på om operationen och om olika kliniker. I slutändan blev det en kombination av bra pris och att jag inte hittade någon som hade något ont att säga om kliniken. Ett stort plus var att alla extragrejer som vågfrontsanalys och mitomycinbehandling ingick i priset. När jag letade runt var det flera kliniker som tog extra betalt för sådana saker. Här fick man det bästa direkt så att säga.

Hur var själva operationsdagen, vad hände?

Jag var nog lite nervös, men eftersom jag hade läst på rätt mycket så visste jag ungefär vad som skulle hända. Efter att jag kom till kliniken så tog det inte lång stund innan jag låg på operationsbordet. Personalen var väldigt trevlig och bland det första jag fick göra när jag kom, var att svälja en lugnande tablett. Jag var inte särskilt orolig men det var nog ändå inte fel. Sen var det en kort undersökning innan det var dags för själva operationen. När jag låg på operationsbordet fick jag smärtstillande droppar i ögonen, vilket jag kommer ihåg eftersom det var det enda som gjorde lite ont under dagen. Det sved i några sekunder innan det började verka, värre än så var det inte. Operationen i sig gick väldigt fort och efteråt fick jag komma ut i ett vilorum där man fick lite kaffe och en bekväm fåtölj att sitta i. Redan då märkte jag att jag kunde se fantastiskt mycket bättre. Det var fräckt när man kom på att man inte hade några linser i. I vilorummet kom en sköterska in och gick igenom de tabletter och ögondroppar jag skulle ta den närmaste tiden. Efter operationen lydde jag de råd jag hade fått och åkte hem och la mig i ett mörklagt rum. Jag har för mig att det inte var några problem att somna den dagen.

Gjorde det ont?

Det enda som gjorde lite ont var bedövningsdropparna man fick innan operationen. Sen hade jag fått höra att de första tre dagarna efter operationen skulle vara värst. Jag upplevde det inte som särskilt farligt. Dag två hade jag nog rätt ont men jag utnyttjade de smärtstillande och ögondroppar jag fått med mig till fullo. Redan på morgonen dag tre så började smärtan att lägga sig.

Var tiden efter jobbig?

Det som var jobbigast var nog att synen varierade från dag till dag under rätt lång tid. Efter en vecka så kunde jag se så bra att jag kunde köra bil utan problem. Man såg inte dåligt under tiden innan heller, men det var som att allt man såg var inhöljt i en mjölkvit dimma, ungefär. Det kunde dock fortfarande vara så att synen blev märkbart sämre en dag och sen bättre en annan. Då var det ofta en lättnad att komma på återbesök för att se att man fortfarande hade perfekt syn. På grund av operationen så fick jag lägga till med vanan att alltid ha solglasögon på när jag var utomhus. Jag var väldigt noga med det hela första året. I övrigt så tog det inte många månader innan jag nästan hade glömt att jag såg dåligt innan. Man vänjer sig väldigt fort vid att se bra.

Vad är det bästa med att ha opererat sig?

Det bästa med att ha gjort NoCut® är att inte behöva vara beroende av glasögon eller linser för att klara vardagen. Det är otrolig frihetskänsla helt enkelt.