”Jag skulle ha gjort det för 40 år sedan!”

Du gjorde ju en RLE-operation, varför?

Jag var trött på glasögon som blev repiga och smutsiga. Trött på att de gick sönder hela tiden. Jag har haft glasögon sedan jag var 18 år, för jag var både närsynt, långsynt och hade brytningsfel. Och orkade inte med det helt enkelt.

Varför valde du just Vårda Ögon?

Jag hade en granne och en annan bekant som båda hade gjort en ögonoperation med laser och var riktigt nöjda. Sedan gick jag hem och googlade ögonoperationer, och då kom Vårda upp. Jag tyckte att de hade bra priser och så läste jag om alla som hade genomgått operationen och var nöjda. Det verkade så bra, så jag bestämde mig.

Hur var själva operationsdagen, vad hände?

Jag har inte så bra minne, det var ju ett tag sedan. Men jag kom dit, blev väl mottagen, satt en stund och fick droppar av sköterskan och så fick jag droppar igen. Läkaren förklarade vad som skulle hända, operationen gick väldigt snabbt. Jag gjorde båda ögonen samma dag. Man blev väl mottagen på Vårda och jag fick svar på alla frågor som jag hade.

Gjorde det ont?

Operationen kändes ingenting. Kanske ytterst lite när bedövningen släppte, men då tog jag dropparna som jag hade fått med mig som jag skulle ta morgon och kväll. Jag blev faktiskt förvånad att det inte kändes mer.

Var tiden efter jobbig?

Inte det minsta. Redan direkt efter operationen i vilorummet kunde jag se texten på TV:n. Jag blev faktiskt helt chockad för det hade jag inte kunnat sedan jag var 18 år. Trodde inte att synen skulle komma tillbaka så fort. Och sedan blev den gradvis bättre och bättre.

Vad är det bästa med att ha opererat sig?

Ångrar absolut inte att jag gjorde operationen. Det enda jag önskar är att jag hört talas om det innan för det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det för länge sedan. I mitt jobb som bergarbetare krävs bra syn både på långt och nära håll. Och det är skönt att slippa glasögon. Jag behöver visserligen fortfarande läsglasögon, men det visste jag att jag skulle behöva innan jag gjorde operationen.