Sparar du mer på ögonlaser och linsbyte?

Det kan låta otroligt för många att det kan vara dyrare att behålla sina glasögon & kontaktlinser, men faktum är att det inte alls är en omöjlighet idag. Vi har valt att kartlägga hur en ögonlaser eller ett linsbyte lönar sig för dig och din plånbok.

De senaste 20 åren har tekniken gått framåt i en rask takt och erfarenheten kring just synfelsbehandlingar med ögonlaser och linsbyten har ökat. Processerna har blivit alltmer strömlinjeformade, priset på en sådan behandling har i sin tur blivit mer prisvärd och tillgänglig för fler. Fråga runt bland dina bekanta och du kommer säkerligen stöta på någon som numera inte behöver glasögon eller linser längre – förhoppningsvis tack vare oss.

Två kolumner
Vertikalt
Horisontellt
Sparkalkylator
Du sparar
Namn Totalt
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Have a promocode?
Promocode Dölj Visa

 

Vad är snittkostnaden för en synfelsbehandling med laser eller ögonoperation?

Hos Vårda Ögon ligger från-priset med ögonlaser på 15 000 kr (båda ögonen). Vid ett linsbyte med trifokal lins som gör dig helt glasögonfri ligger priset mellan 25 000 kr till 30 000 kr per öga. I detta inkluderas undersökningen (vid ordinarie pris) inför din behandling och en trygghetsgaranti som löper i fem år (med mediciner och eventuella efterkorrigeringar). Det kan låta som högt jämfört med dina glasögon och linser vid ett engångsköp, men det är ju något som alla oftast köper mer än en gång. Inte sant?

När du sparar som glasögon- eller kontaktlinsanvändare på ögonlaser.

I snitt köper vi nya glasögon vartannat år med en kostnad på 2000 kr till 6000 kr per par. Beräknat på den lägre kostnaden för glasögon kan det ta 15 år till att det lönar sig, men spenderar du mer på märkesbågar, antireflexbehandlingar och uv-skydd får du räkna med den högre kostnaden och då sparar du in det redan efter fem års tid.

För kontaktlinsbärare ligger den årliga kostnaden runt 2500 kr per år. Denna siffra kan dock skilja sig ganska rejält beroende på om det är endagslinser, månadslinser eller om det även kan korrigera astigmatism (toriska). Du tjänar alltså in på att göra en ögonlaser efter sex års tid.

När sparar man in på en ögonoperation med RLE Linsbyte Trifokal?

En ögonoperation med linsbyte är ett lite större ingrepp och bär därmed en större kostnad. Ett sådant ingrepp är för dig som bär progressiva glasögon, läsglasögon eller progressiva linser. Oftast behöver du flera par beroende på livssituation, fritid och arbete. Eftersom din ålderssynthet förändras över tid så innebär det att kostnaden kan öka dramatiskt på grund av att du behöver nya glasögon på en mer frekvent basis. Det kan handla om en kostnad mellan 4000 kr till 12 000 kr vartannat år, men för enkelhetens skull räknar vi på ett snitt som är 8000 kr.  Det innebär att du tjänar in på ett RLE linsbyte med trifokala linser efter ca. sju års tid.

Skillnad på synundersökning hos optikerbutik och ögonklinik

För att kunna bära glasögon eller linser gör optikern en så kallad refraktionering. Då tittar du på en syntavla och optikern mäter hur bra du ser utan och med vissa styrkor – för att ordna fram nya glasögon med rätt korrektion. En populär företeelse är att branschen har börjat lägga till ögonhälsa där man till viss del mäter status på ditt öga. Det kan göras med ögonbottenkamera, tryckmätning och synfältsmätning – utbudet varierar beroende på företag. Det kan ge dig en indikation, men en ögonklinik med ögonläkare är de enda som faktiskt får bedöma vad som verkligen händer i ditt öga. Till viss grad går det på distans men i majoriteten av fallen vill en ögonläkare själv undersöka dig fysiskt på plats. Det handlar om att ögonläkaren vill vara säker på sin bedömning.

Med en undersökning på ögonklinik inför ögonlaser eller ögonoperation med linsbyte görs det betydligt fler mätningar – det handlar ju trots allt om ett ingrepp i dina ögon. Förutom ovanstående mäts ögats hornhinna och dess tjocklek (pachymetri) och yta (topografi). En optisk biometer mäter sedan bl.a. linstjocklek, pupill och främre kammardjup. Vid behov används sedan en OCT som ger en tvärsnittsbild på förändringar i näthinnan, som exempelvis gula fläcken. Det hela ger oss en samlad bild över hur hela ditt öga är uppbyggt och allt bedöms i slutändan av ögonläkaren.