7.000 KR RABATT MED KODEN "Seniordays-2023" NÄR DU BOKAR

BOKA UNDERSÖKNING

Ögonoperation med RLE linsbyte hos Vårda Ögon  (trifokala/multifokala, plus, eller monofokala linser). Slipp dina läsglasögon, progressiva glasögon och linser med trygg och säker ögonoperation. Ett linsbyte korrigerar alla vanliga typer av synfel och passar oftast dig som är över 45 år.

Så funkar RLE Linsbyte hos Vårda Ögon

☑ Västvärldens vanligaste typ av ögonoperation

Över 120 000 ögonoperationer utförda hos Vårda Ögon

☑ Behandlar brytningsfel, översynthet, närsynthet och ålderssynthet

Smärtfri operation med snabb synåterhämtning

Med linsbyte korrigeras olika typer av synfel såsom ålderssynthet, närsynthet, översynthet samt astigmatism. Operationsmetoden lämpar sig bäst för personer som är 45 år eller äldre och befinner sig i situationen där den egna linsen har förlorat sin naturliga förmåga att ackommodera. Linserna är högteknologiska och biokompatibla implantat samt särskilt framtagna för att uppnå optimal optisk kvalitet.

Ögonoperationen utförs på samma sätt som en vanlig gråstarroperation, men med linsbyte korrigeras synfelet genom att den konstgjorda linsen har en annan brytning än den ursprungliga. En linsbytesoperation förebygger även en eventuell gråstarr framöver.

Detta inkluderas alltid med ditt linsbyte hos Vårda Ögon:

app Förbättrad upplevelse med vår patientapp (Vårda Ögon) som du kan ladda ned från Google Play eller App Store. Slipp papper och känn dig tryggare!

chatt Ständig kontakt med oss via vår chatt, telefon eller mejl

jour Jourtelefon utöver ordinarie arbetstimmar – om du behöver akut hjälp

trygghet Trygghetsgaranti i hela 5 år som hjälper dig med fria kompletterande behandlingar vid behov och kontroller/återbesök så många gånger du vill

OLIKA TYPER AV LINSBYTEN

Nuförtiden finns det flera olika linser att välja mellan för din operation. Vi gör alltid en analys utefter dina behov och rekommenderar den typen av lins som kan matcha dina förväntningar, vardag och livsstil. Inom ögon ska man alltid anpassa efter individnivå. Alla typer av linser gör dig inte helt glasögonfri men kan visa sig vara ett bättre val för dig – och det kommer vi fram till på vår undersökning.

Priser linsbyte

Ta reda på om du kan genomföra ett linsbyte och vilken lins som passar dig bäst. Våra undersökningar är alltid utan förbindelse till operation.

BOKA UNDERSÖKNING

Dr Hans Remanius berättar om Linsbyte Trifokal

Familjära känslan Vårda Ögon
Kliniken med den familjära känslan

Hur går en linsbytesoperation till?

Ingreppet tar endast 10-15 minuter och genomförs med lokalbedövande ögondroppar, och går till genom att den egna linsen plockas bort via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan. Vi använder oss av ultraljudsteknik som via finfördelning och utsugning avlägsnar den egna linsen ur ögat. Därefter implanteras linsen på den gamla linsens plats. Den nya linsen är tillverkad i ett mjukt bio-kompatibelt material, vilket gör det möjligt för ögonläkaren att vika ihop linsen innan den implanteras. Inne i ögat viks den sedan ut på plats. Inget förband behövs på de opererande ögonen och man ser med ögat redan efter en kort stund.

Operationslokaler med högsta hygienstandard

Smärtfritt ingrepp

Se bra redan efter efter ett par dagar

RÄTT KANDIDAT FÖR ETT OPTIMALT RESULTAT

För att komma fram till om du passar för ett linsbyte tittar vi på ett flertal faktorer och mätningar. I slutändan är det bara på en undersökning som man kan komma fram till om du är lämplig eller inte.

Vi selekterar våra kunder i tre steg:

 • Kundrådgivare ringer upp dig före bokat besök
 • Specialiserad optiker gör alla nödvändiga mätningar på undersökningsdagen
 • Konsultation med ögonläkare

Undersökning utan förbindelse till operation

Vi tackar nej till 2 av 5

Boka kostnadsfri undersökning här

Med möjlighet att förbättra ditt resultat – även efter ditt linsbyte

Laserkorrigering för RLE linsbyte

Vi strävar av att din syn skall bli så optimal som möjligt efter ditt linsbyte, vid de fallen där du har lite kvarstående synfel har vi möjligheten att göra en så kallad ”touch up”.  Det är en skonsam korrigering som utförs av våra avancerade ögonlasersystem, där vi helt undgår risken för att behöva ”gå in” i ditt öga igen – då lasern endast behandlar ditt ytskikt på ögat.

Vårda Ögon tillhör endast ett fåtal kliniker i norden som kan erbjuda ”touch up” och det på samtliga av våra operationskliniker. Naturligtvis ingår detta i vår trygghetsgarantiutan extra kostnad.

Våra kunder och patienter

Professionen leder – därför ska du välja Vårda Ögon

Vi har sedan starten år 1999 utfört linsbyten som privat ögonklinik. Ja, faktum är att det var den typen av operation vi började med på Vårda Ögon. Nu har vi blivit lite större – och i dagsläget har vi utfört över 65 000 linsbyten i helt egen regi.

Över 20 år av rapportering till offentliga kvalitetsregister för linsbyten.

Kirurger med minst 3000 st utförda linsbyten – som grundkrav

Stor erfarenhet – hjälpt över 500 000 människor med deras syn

Kliniker som ägs och leds av ögonläkare

Hade vi räknat på våra kirurgers samlade erfarenhet hade denna siffran naturligtvis tredubblats. Vi har funnits såpass länge nu så det är dock ingen ovanlighet att våra kirurger själva överstiger 5000 utförda operationer.

Vi är extra stolta över att våra kirurger alltid bär det yttersta ansvaret för dig som patient, och har aldrig varit intresserade av modeller där ansvaret kan beläggas på icke-vårdande resurser. Det skapar en säkerhet och kontinuitet – med fokus på hela din behandling hos oss.

Det som även brukar vara betryggande är att vi har ena foten inom ögonsjukvård via Sveriges landsting. Det innebär att vi har en högre kravbild på oss där vi rapporterar in data till centrala kvalitetsregister. Den andra faktorn är att vår tekniska del blir större både inom diagnostik, kirurgi och eftervård. Det bidrar bland annat till att vi kan diagnosticera med ögonbottenfoto och efterkorrigera med YAG-laser eller med våra ögonlasermaskiner.

Frågor och svar

Symtom för ålderssynthet


Vid ålderssynthet behöver en person med normal syn skaffa läsglasögon för att se bra på nära håll. Det som händer är att den naturliga linsen i ögat börjar stelna och tappar förmågan att fokusera. Med andra ord kan man inte utföra en laserbehandling på ögat eftersom linsen har stelnat - och måste därför bytas ut mot en ny lins.

Undersökning

 • Om du är nyfiken på en RLE-operation kommer du först på en förundersökning. Där görs alla nödvändiga undersökningar och viktiga mätningar för att bestämma vilka linser just du behöver, samt vilka resultat du kan förvänta dig. Man undersöker ögats olika delar för att övertyga sig om att inga sjukliga förändringar föreligger. Undersökningen tar cirka 60 minuter. Under och efter undersökningen ges skriftlig och muntlig information så att du kan få svar på dina frågor. Hälsodeklaration och frågeformulär skickas till dig vid bokningen eller ges vid konsultation, ta med dem ifyllda och lämna vid din förundersökning.

Innan operationen

 • När du kommer till kliniken tar vår värdinna hand om dig och du kan komma att få en lugnande tablett för att du ska känna dig avslappnad samt att ögonen inte ska ”flacka” under ögonoperationen. Du får även pupillvidgande ögondroppar i två omgångar med 10-15 min intervall.

Operationen

 • Assisterande operationssköterska leder dig till operationssalen och förbereder dig för din ögonoperation. Därefter kommer den legitimerade ögonläkaren, som du träffade alldeles nyss, och utför ingreppet. Ögat bedövas och ögonlockshållare sätts innanför dina ögonlock så att du inte kan blinka. Via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan tas sedan den egna linsen bort. Vi använder oss av ultraljudsteknik, som genom finfördelning och utsugning suger ut den egna linsen ur ögat.Därefter implanteras en konstgjord lins på den gamla linsens plats. Den nya linsen är tillverkad i ett mjukt plastmaterial som gör det möjligt för ögonläkaren att vika ihop linsen innan den implanteras. Inne i ögat viks den sedan ut på plats. Ingreppet tar endast 10-15 minuter. Det behövs inget förband över det opererade ögat.

Efter operation

 • Efter operation visar operationssköterskan in dig till ett vilorum där värdinnan erbjuder dig kaffe/te och smörgås. Här får du sedan sitta en liten stund och återhämta dig innan värdinnan ger dig skriftlig och muntlig information om hur du ska använda ögondroppar och vad du ska tänka på efter din ögonoperationen. Vår app finns även tillgänglig för dig som föredrar det.

Kontroll

 • Efter 2-4 veckor är det dags för uppföljande kontroll. Vi mäter dina ögon och legitimerad optiker undersöker dig så att vi ser att läkningen och resultatet överensstämmer med förväntat resultat. Efter 3 månader görs en sista och avslutande kontroll. Du är välkommen på fler återbesök om det skulle behövas.
Ca 1-3 dagar beroende på ditt/dina ögons tidigare tillstånd. Behandlande läkare ger dig svar vid operationstillfället.
Själva operationen är helt smärtfri. Efter operation har patienter vanligtvis inte ont. Däremot kan man känna visst skav i ögonen några dagar efter operationen.
Detta bestäms i samråd med ögonkirurgen men de flesta gör båda ögonen samtidigt.
Nej. På grund av olika medicinska faktorer är det inte alltid lämpligt att genomgå ett linsbyte. Detta kan endast bedömas vid undersökningen.
Då kan du oftast uppgradera dig till en trifokal Iins. I ett flertal av våra landsting har vi möjlighet att göra en så kallad medfinansiering där landstinget står för en viss del av kostnaden och resterande betalar du.
Ja, med en så kallad Add-on-lins. I enkla ord är det en extralins som kirurgen placerar framför din befintliga gråstarrlins. Det gör att du kan få flera fokusavstånd (trifokalitet) och därmed slippa både glasögon och linser. Tekniken är dessutom reversibel, vilket gör att kirurgen enkelt kan ta ut den om du så skulle vilja det. Läs mer om add-on linsimplantat.
Javisst. Du kan delbetala via Svea ekonomi. Det mest populära alternativet är 36 månaders delbetalning. Läs mer och ansök här
Vi finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Ystad. Samtliga kliniker ligger centralt.
Ett linsbyte är en permanent lösning och det håller livet ut. Linserna som vi erbjuder har även densamma garanti via våra leverantörer. Vad som däremot inte korrigeras med ett linsbyte är sjukdomstillstånd. Det kan med andra ord förekomma andra förändringar i ditt öga som uppstår med åldern.

Vanliga (1 av 100)

 • Påverkat mörkerseende
 • Övergående dimsyn
 • Övergående bländningsbesvär och glorior runt ljuskällor
 • Glaskroppsgrumlingar
 • Efterstarr (grumling bakom den konstgjorda linsen)
 • Måttliga smärtor och ögonirritation som ev. varar i ett par veckor
 • Kompletterande laseroperation (laser touch-up)

Mindre vanliga (färre än 1 av 100)

 • Bestående dimsyn
 • Bestående nedsatt synkvalitet (skuggseende, halos, bländningsbesvär)
 • Nedsatt synskärpa med din bästa korrektion
 • Långvarigt torra ögon
 • Näthinneavlossning
 • Långvarig svullnad på gula fläcken

Sällsynta (1/1000)

 • Bestående synnedsättning (i följd av svullnad på gula fläcken)
 • Infektion
- Information ges alltid vid undersökningstillfället och på medgivandet inför operation.