Linsbyte

För dig som är över 45 år och även lider av ålderssynthet.

När du blir äldre tappar man förmågan att fokusera då den egna lins i ögat börjar stelna. För att behandla synfelet behöver man då byta den åldrande linsen i ögat mot en konstgjord högteknologisk lins. Med hjälp av den nya linsen korrigeras ålderssynthet, närsynthet, översynthet och astigmatism – det vill säga alla typer av vanliga synfel. Du får även fördelen av att du inte kan bli utsatt för gråstarr i framtiden.

Läs mer om linsbyte.

EDOF

Linser med utökat skärpedjup. EDOF linser gör att du ser bra på de flesta avstånd men kan behöva glasögon på det närmsta avståndet (ca. 40 cm). Jämfört mot en multifokal lins kan en EDOF lins ge mindre bländningsbesvär och ”ljusringseffekter”. Du blir dessutom immun mot gråstarr.

 

MULTIFOKAL – Populärast val

Den populäraste linsen om man vill bli så glasögon- och kontaktlinsfri som möjligt. Gör att du ser bra på flera avstånd: Nära, mellan och långt. Behandlar alla vanliga typer av synfel såsom ålderssynthet, närsynthet, översynthet samt astigmatism. De inopererbara multifokala linserna liknar progressiva glas. Det vill säga att linserna är uppbyggda med flera optiska zoner och varje zon avgör det avståendet du vill fokusera på med din syn. Du blir dessutom immun mot framtida gråstarr.

MONOFOKAL

Ser bra på ett avstånd, du behöver glasögon på resterande. Till exempel att du ser bra på nära håll, men behöver glasögon på mellan och långt avstånd. Korrigerar även astigmatism. Du blir dessutom immun mot gråstarr. Denna typ av lins används ofta i den offentligt finansierade sjukvården för behandling av gråstarr men den kan då inte korrigera astigmatism.

GRÅSTARR

Gråstarr, även kallat ”grå starr” eller ”katarakt”, kan enklast förklaras som att ögats lins grumlats och har du en grumlig lins så får du svårt att se klart. För grumligheten stör fokuseringen och hindrar ljusets väg in i ditt ögat. Gråstarr är en åldersförändring i ögat och blir den inte behandlad med ett linsbyte så ser man till slut ingenting alls. Lär dig mer om gråstarr

Vid gråstarroperation erbjuds som standard i den offentligt finansierade sjukvården en Monofokal lins. En lins där man ser bra på ett avstånd och kommer behöva glasögon på resterande. Numera finns det oftast möjlighet för kunden i samband med sin gråstarroperation istället välja en premiumlins (oftast multifokal) för att slippa dina glasögon och kontaktlinser i samma veva. Det blir oftast mer prisvärt för dig då din region finansierar gråstarr-delen och du betalar mellanskillnaden för premiumlinsen. Läs mer om medfinansiering.