Vad händer under operationsdagen?

När du kommer till kliniken på operationsdagen så förbereds du med olika typer av droppar. Du får smärtstillande droppar som gör att du ska få mindre ont i ditt öga. Du kommer in till den kirurg som ska operera och han genomgår ditt öga så att allt ser bra ut, går igenom din journal och gör färdigt själva filen för lasern som ska behandla ditt öga. Sedan får du på dig sterila kläder innan du kommer in på operationsavdelningen. Där tvättar man rent ditt öga och bedövar med bedövningsdroppar.

En fördel med ögat är att det är väldigt tacksamt att bedöva. Det behövs inga sprutor utan man ger i princip bara en enda droppe av ett bedövningsmedel som man droppar i ögat som vilken annan droppe som helst. Det svider i tio-femton sekunder, man blundar gärna och så blinkar man, och så tar vi en extra droppe för säkerhets skull. Det räcker med bedövningsdroppar till och med för en gråstarroperation. Ögat blir så pass bedövat på grund av att du har så många nerver i ögat som ligger ytligt och som bedövningsdropparna lätt tränger in i. Efter två droppar så känner du absolut ingenting.

Sedan sätter man på en ögonlockshållare så att du inte kan blinka. Det känns som att du kan blinka trots att hållaren är på, så det är inte speciellt obehagligt. Du ligger ner på en brits och tittar på en grön blinkande lampa som du ska följa hela tiden. Och sedan gör lasern hela jobbet. Du behöver inte vara rädd för att du inte ska titta på rätt ställe, för de moderna lasrarna har en så kallad tracking-mekanism, d v s den följer ögat 1048 gånger i sekunden. Det är mycket snabbare än ögat själv någonsin kan röra sig. Så oavsett om du skulle flacka med ögat så följer trackern ditt öga vilket borgar för att du får en exakt centrering och behandling. Skulle du mot förmodan vända bort huvudet snabbt så stänger lasern av sig exakt när du flyttade på huvudet. Sedan lägger vi tillbaka huvudet igen och fortsätter på den punkten där vi slutade. Vilket inte är något problem. Så även om det mest extrema skulle hända så är det inbyggt en sådan säkerhet i utrustningen att ingenting kan gå fel.

Själva ingreppet i sig går ju väldigt fort, vi talar vanligen om 10-30 sekunder, beroende på hur stort synfelet är. Ett litet synfel som minus ett till exempel tar ungefär tio sekunder medan ett synfel på minus åtta-nio-tio kan ta upp emot 35-40 sekunder. Det kommer an på djupet hur mycket som man ska behandla.

Sedan när operationen är klar så reser du på dig och du ser relativt skapligt, det är som att du ser genom lite smöriga glasögon. Sedan kommer du in i ett relaxrum där du får smörgås, kaffe eller en kopp te och möjlighet att lägga dig ner och koppla av en stund. Du får information av våra värdinnor som går igenom hela efterförloppet med dig. Som vilka typer av ögondroppar och vilken medicin du ska ta, när och hur och varför du ska göra si eller så. Du får reda på vad som kommer att hända och vilket telefonnummer du kan ringa om du har problem. Du är kvar en halvtimme ungefär innan du går hem. Totalt sett så har du varit på kliniken i max två timmar.