Varför fortsätter andra klinker med LASIK?

Det är lätt att få folk att välja en metod som inte gör ont. För människan är funtad så att smärta uppfattas som något negativt i vårt samhälle. Om smärtan inte är självvald det vill säga, som när man går på gymmet otränad och får träningsvärk. Då tycker man det är okej med smärta även om det kan göra hemskt ont. Men smärta i ögat upplevs som farligt. Det är mycket som har med psykologi att göra när det kommer till ögat. Förmodligen är sjuttio procent eller mer psykologisk smärta. Man blir rädd när det gör ont i ens öga och tror att det är farligt. Men egentligen är det precis tvärtom efter en NoCut® operation. För det visar bara att du har ett normalt fungerande öga med normalt antal nervceller.

Du har ju många nerver i ögat och därför det är så känsligt. Det visar att ditt öga läker som det ska, när det gör ont. Och smärtan är inte så uttalad idag. Men det lever kvar hos många kliniker att smärtan är som på gamla PRK-tiden. Det gör att de vill gå den lätta vägen och välja LASIK för att undvika smärta. Vi har ju bevisat med vår metod att så inte längre är fallet. Man kan säga att cirkeln är sluten. Vi har kommit tillbaka till det ofarliga ytingreppet utan att ha de negativa sakerna som man hade för tjugo år sedan. Idag är metoden snabb och extremt säker – det finns ingen metod som är lika säker som NoCut® på långa vägar – och synresultatet kommer väldigt kvickt. De flesta kan köra bil efter en vecka och de flesta kan gå tillbaka till jobbet efter tre-fyra dagar. Och upplevelsen av smärta har försvunnit till stor del. Så det finns idag inga argument för att välja LASIK. Vi tycker att de argumenten är borta med den nya utvecklingen.

Väljer man att erbjuda LASIK så kan det bero på att man har en löpande process och inte minst att man kan ta mer betalt för en LASIK. Det handlar mycket om ekonomi och alla klinker vill naturligtvis tjäna pengar och har krav på sig att kunna betala löner och ny utrustning. Då har det blivit lätt att marknadsföra någonting där man kan säga att det inte gör ont och att du ser bra dagen efter – med slutsats att det måste vara säkert. Man sätter likhetstecken med smärtfrihet och att se bra. Men det är ju precis tvärtom. Det säkra kommer när kroppen får vara naturlig. Ett skrubbsår gör ont därför att det ska göra ont. Det är kroppens respons på ett yttre stimuli. Samma sak är det här. Det ska göra ont i ditt öga lite grand för att visa att det läker på ett naturligt vis. Det är inget konstgjort det här och vi skapar inga konstgjorda lock som lurar kroppen att tro att ingenting har hänt, utan det är naturligt. Det har det alltid varit och så tycker vi att det ska förbli. Det är en naturlig process som har sin lilla gång. Något vi inte kan skynda på. Och det kan vara så att det kommer någon och säger “Nämen jag vill inte ha ont alls. Jag vill kunna se redan imorgon.” Ja men då får du gå till andra sidan gatan, till en annan klinik, för vi kan dessvärre inte hjälpa dig då.