Finns det någon åldersgräns för att få göra en laseroperation?

Är du under 20 år så får du inte operera dig med ögonlaser hos oss på Vårda Ögonklinik.

Om man har torra ögon sedan tidigare, kan man laserbehandla då?

Tillstånd med torra ögon kan vara ett hinder. Vid förundersökningen undersöks om din tårproduktion är normal eller inte och om du har problem med torra ögon när du inte använder kontaktlinser.

Finns det någon garanti för att ögonoperationen lyckas?

Allas ögon är olika, och ingen i hela världen kan utlova att alla patienter blir 100 procent skarpsynta efter en operation. Men vi strävar alltid efter 1.0, vilket betyder full synskärpa. I vissa fall behövs en ”putsning” efter läkperioden för att ta bort den sista resten. Vi har en garanti att man skall se 0,9 (90 procent synskärpa) utan glas efteråt, med det bästa ögat. Om resultatet inte blir som vi vill, ingår en kostnadsfri kompletterande behandling (under förutsättning att patienten har haft 100 procent syn innan operationen med bästa glasögon).

Är NoCut® fri från bieffekter?

Vi har valt NoCut® enbart för att det inte ger komplikationer på samma sätt som LASIK metoden kan göra. Däremot är läkningstiden några dagar längre, i jämförelse med LASIK.

Gör det ont med en ögonoperation?

Själva NoCut®-operationen känns inte. Däremot brukar läkningen kännas lite besvärligare än till exempel vid en LASIK-operation. Men vi har valt att endast utföra No Cut®-operationer, trots att det gör lite ondare av den enkla anledningen att det är säkrare för dig som patient. Dagarna efter en NoCut® ögonlaser kan du uppleva en skavkänsla, och det värker eller sticker i ögonen. Smärtan betyder att ögat läker, vilket är en bra sak. Det innebär nämligen att ditt öga bibehålls helt, vilket gör att det inte finns något som hindrar eventuella framtida ingrepp.

Man kan också bli lite mer ljuskänslig den närmaste tiden efter operationen. Solglasögon ska användas utomhus varje dag, soligt som molnigt, i 3 månader. Därefter varje solig dag i 1 år, för att minska risken för ärrbildning.

Kan man få torra ögon av ingreppet?

Ögonen blir mer eller mindre torra efter operationen. De flesta behöver tillägg av fuktande droppar i en månad, ibland längre. Det kan ta upp till 4-6 månader innan det är som det var före behandlingen.

Hur påverkas mörkerseendet?

Alla får lite mörkerstörningar första tiden efter behandlingen. Cirka 10 procent har fortfarande efter 1 år sämre mörkerseende. Men med den nya typen av behandling, som vi använder sedan hösten 2005 (så kallad asfärisk behandlingsprofil) minskar risken för sämre mörkerseende markant. Tillsammans med vågfrontsanalys ger detta de allra bästa tänkbara behandlingsförutsättningarna.

Vilken teknik använder ni mest?

Vi har valt att behandla alla patienter med NoCut®. Metoden är säker och vi på Vårda Ögonklinik anser att det onödigt att skära i ögat, om man inte måste.

Är resultatet av en ögonoperation bestående?

Den refraktiva kirurgin ger en bestående korrektion av synfelet, genom att förändra ögats brytkraft med en bestämd storlek/styrka. Synen skall inte ändra sig mer än vad ett icke opererat öga gör. Därför är det viktigt att synen är stabil innan ingreppet. De allra flesta människor är stabila i sin refraktion i 20-årsåldern.

Hur blir resultatet av en ögonoperation?

Efter fyra veckor när synen stabiliserat sig så är det flesta nöjda. Cirka 3-5 procent får dock korrigera ett litet restsynfel på grund av att lasern inte tagit tillräckligt eller tagit för mycket. Anledningen till att det kan bli så, beror på att alla människor är olika och vissa ögon (hornhinnor) är tätare och kräver mer laserenergi, medan andra hornhinnor är mer porösa och behöver mindre ”energi” för att uppnå ett givet resultat.