Hur vet jag vilken metod som passar just mig?

Vi ska leda dig in på rätt spår – så gott det bara går.

Så här kan du tänka:

Är du mellan 20–45 år så är ögonlaser förmodligen ett lämpligt alternativ.

Är du 45 år eller äldre så är ett linsbyte det bästa.

Hur kommer det sig att vi utgår ifrån ålder?

När man blir äldre stelnar den egna linsen i ögat och förlorar på så vis förmågan att ackommodera – att fokusera på olika avstånd. Du kanske har upplevt att armen inte längre räcker till? Att det är svårt att läsa och du behöver läsglasögon, eller att du inte ser golfbollen när du har slagit iväg den? Detta kan bero på ålderssynthet.

För att korrigera synen måste man då byta ut linsen mot en konstgjord lins. Detta kallas för linsbyte, dagligt uttryckt. Det kallas även för RLE med multifokala eller trifokala linser. Denna metod lämpar sig helt enkelt för dig som är ålderssynt (presbyop) och har en lins som har stelnat. Läs mer om RLE linsbyte

På andra sidan av myntet har vi ögonlaser. Det kan utföras på dig som antingen är närsynt (myopi), översynt (hyperopi) eller lider av brytningsfel (astigmatism). När man är yngre – oftast 20–45 år – så är det vanligt att man har utvecklat ett synfel. Med andra ord innebär detta att man ser sämre. Du kanske har upptäckt att du ser sämre på nära eller långt avstånd. Du behöver glasögon eller linser för att få vardagen att fungera. Det kanske även är så att du har svårt för att fokusera skärpan på ett objekt på några meters avstånd eller på nära håll. Alltfler människor upplever dessa synfel idag och de kan korrigeras med hjälp av ögonlaser.

Enligt Världsorganisationen (2017) pågår en alarmerande ökning av just myopi (närsynthet) globalt sett.

Ytbehandlingsmetoderna som finns tillgängliga idag är NoCut® och LASEK. Dessa arbetar vi efter. (Det finns även en metod som kallas för FS-LASIK som skär i hornhinnan för att därefter korrigera synfelet, vilket gör att det inte är en ytbehandlingsmetod). Läs mer om NoCut® ögonlaser

ICL är en annan metod där man opererar in en konstgjord lins i ögat. Man byter inte ut den egna linsen, utan sätter in linsen ovanpå din egen lins i ögat. Metoden är reversibel – så du kan plocka ut den vid behov. I detta fall refererar vi ofta till kraftig närsynthet: högre värden än -7 myopi (=närsynthet). Du kan vara allt från 20 – 40 år gammal. Du kan även vara översynt eller astigmatiker i kombination med kraftig närsynthet.

För att dra ihop säcken så kan synfel bero på fler saker än bara brytningsfel. Du kan ha nedsatt synförmåga på grund av sjukdom, olycka, skador och bristande ackommodationsförmåga.

Vi förstår att många av er känner att det är en ’djungel’ av metoder – men det är faktiskt ganska enkelt att välja rätt.

En undersökning är till för att klargöra vad som passar just dig. Ring eller chatta med oss om du vill få mer hjälp.

BOKA UNDERSÖKNING ELLER Videokonsultation

  1. WHO. The impact of myopia and high myopia. Report of the joint World Health Organization–Brien Holden Vision Institute global scientific meeting on myopia, University of New South Wales, Australia, 16–18 March 2015. Geneva: World Health Organization; 2017.