Myopi – det nya normala

Myopi är på väg att bli det nya normala.

Många av oss som bor i städer och arbetar vid ett skrivbord har mer eller mindre allt mitt framför näsan. Att kunna se något som ligger längre bort än en närmande bil tillhör inte direkt vardagen. Det anses vara lite onödigt när man bor och arbetar i städerna.

Har man detta i åtanke så kommer det inte som en överraskning att nivåerna för myopi har ökat den senaste tiden. Enligt studien Investigative Ophthalmology and Visual Science, 2019 – har mer än 32% av världens befolkning myopi. Myopi = närsynthet.

Flest antal närsynta hittas i asiatiska städer som till exempel Hong Kong, Singapore och Guangzhou i Kina. Under senaste årtionden har även antalet fall med närsynthet ökat i både USA och Europa med cirka 15%. En ganska rejäl ökning, med andra ord.

Vid ett första ögonkast känns dessa nivåer inte som något större problem och de flesta accepterar idén om att man bör använda glasögon eller kontaktlinser som en lösning på närsyntheten.  

Det har däremot visat sig att närsynthet markant ökar risken för att utveckla andra synhotande tillstånd och sjukdomar som till exempel glaukom, katarakt, näthinneavlossning och makulopati (sjukdomar i makula).

Myopi är mer eller mindre en epidemi. För oss är det påtagligt eftersom vi jobbar med detta varje dag. Precis som med alla andra epidemier så försvinner inte detta av sig självt. Nivåerna ökar i snabb takt och det kommer att fortsätta på samma vis om ingen åtgärd vidtas.  

Vid myopi blir ögongloben mer avlång, som en Amerikansk fotboll. Det orsakar vanligtvis dimsyn på långt avstånd, men det kan likväl orsaka huvudvärk, ansträngda ögon och hindra barns utveckling.

Varför får man myopi?

Genetik har länge varit ett aktuellt ämne när man pratar om närsynthet och synfel generellt sett. Det stämmer överens med allt annat som har med bland annat ens fysik att göra. Under en lång tid trodde man att det enbart berodde på genetiska faktorer, men nu vet vi att så inte är fallet.

Skärmanvändandning är den faktor som spelar stor roll i utvecklingen av myopi. Miljön har visat sig att ha en stor påverkan på närsyntheten hos människor idag. I samband med att teknologin utvecklas i hög hastighet blir alltfler närsynta. Det beror på att vi använder skärmar mer nu än någonsin tidigare. Vi använder mobiler, surfplattor, datorer och tittar på TV. Vi lever i en värld full av skärmar.

Våra barn eller vänner spenderar minst en timme om dagen framför en dator eller en mobiltelefon. (Den är nära nog en truism att skärmtiden kan multipliceras med fyra).

Med detta sagt spenderar vi otroligt mycket mindre tid utomhus än vad vi gör inomhus framför skärmarna. Vi måste komma ut mer i naturen.

Kan man hantera det på något sätt?

Gå ut mer (-i det fria)

När vi går ut slappnar vi av och mår bra. Även ögonen kopplar av eftersom vi inte stirrar intensivt på en skärm. Vi ackommoderar vår syn på flera olika avstånd. Vi ser träd en bit bort, upptäcker en person som joggar förbi eller en byggnad som är målad i en särskild färg. Och vi rör på oss.

Nu låter det som att vi i själva verket skyller på mobiltelefoner och datorer när det egentligen handlar om att vi går ut i naturen alldeles för lite. Saker som lockar oss att stanna inne är det som kompromissar med våra utomhusaktiviteter. Det behöver inte nödvändigtvis vara en mobiltelefon eller dator. All form av aktivitet som kräver att synen fokuserar på nära avstånd påverkar vår syn. Framförallt våra barns syn som är under en intensiv utveckling.

Naturligt ljus

Det har visat sig att naturligt ljus är en viktig faktor för att skydda mot närsynthet. När du är utomhus och får naturligt ljus från solen eller till och med en grå himmel, så finns inga väggar som blockerar ljuset eller sikten av horisonten. Det mår synen bra av.  

En del menar att när ögat blir utsatt för naturligt ljus utomhus så utvecklas det på ett hälsosamt sätt och synen förblir skarp. Det kanske är svårt att tro, men en grå och regnig dag producerar tio gånger mer lux (belysningsstyrka) än ett rum inomhus. Det handlar om att ljusenheterna interagerar med särskilda celler på näthinnan, vilket producerar mer dopamin. Dopamin har en positiv påverkan och hjälper till med utvecklingen av ögat.

Enligt vissa kan dopamin vara nyckeln till att stanna upp närsyntheten.

Oavsett studier och nya fynd brukar det äldsta och mest överanvända vara det bästa: gå ut mer i det fria och naturliga ljuset – särskilt i dessa tider – och använd din syn på fler sätt än bara framför skärmen.

Du som redan är närsynt är välkommen att kontakta oss för att höra hur vi kan hjälpa dig med ögonlaserbehandling eller linsimplantat. Boka undersökning

Referenser: 
Myopia – A 21st Century Public Health Issue, Investigative Ophthalmology and Visual Science,2019.

Varför stabil syn och linsvila?

Om stabil syn

Vi vill att du ska ha haft stabil syn innan du kommer till oss på en undersökning. Om du inte har haft stabil syn i minst 1 år rekommenderar vi att du väntar med din undersökning hos oss. Stabil syn är ett av våra viktigaste kriterier för en lyckad operation.

Utan stabil syn kan vi inte bedöma din lämplighet för vare sig ögonlaser eller linsbyte. Synhistoriken är en avgörande faktor i vår bedömning och därför måste du även se till att ha med ditt senaste synintyg (helst 2 år tillbaka) från din optiker.

Vi förstår att det kan vara lite besvärligt att leta fram synintyget, men du kan enkelt kontakta din optiker och be om att få det på nytt vid behov.

Stabil syn är viktigt eftersom synen annars kan förändras efter behandlingen. Vi vill ju inte att den fortsätter att förändras alldeles innan eller efter operationstillfället, vilket är en risk om den inte är stabil en tid innan. 

Varför ska man vara linsfri innan undersökningen?

På din undersökning utvärderar våra specialistutbildade optiker huruvida vi kan operera ditt synfel och vilken operationsmetod som är bäst för dig.

Vi mäter ditt synfel och kontrollerar att din syn är stabil. Vi mäter hornhinnans kurvatur, tjocklek och struktur (gör en så kallad ’topografi’). Vi mäter även ögats tryck och undersöker hornhinnan med mikroskop.

Anledningen till att du måste vara linsfri innan undersökningen beror på att ögat måste anpassa sig till den naturliga synen utan ackommodation och utan kontaktlinser som trycker på hornhinnan och förändrar formen. Visst låter det ganska rimligt ändå?

Om du använder mjuka endagslinser ska du vara linsfri i 4 dagar innan undersökningen. Glasögon går alltid bra att använda. Om du använder hårda månadslinser så bör du vara linsfri i 10 dagar innan undersökningen. Använder du Ortho-K nattlinser så ska du linsvila i 6 veckor innan ditt besök. Glasögon ska alltså i samtliga fall ersätta dina kontaktlinser innan undersökningen.

Tolka ditt synrecept från optikern

Vi får ofta frågan om hur man ska tolka och avläsa ett synintyg för att ta reda på sina styrkor för sitt synfel. Här kommer en enklare förklaring.

Sfär
Vid ’plus’ (+) innebär det att du är översynt (hyperop), det vill säga att du oftast har problem med att se saker på nära avstånd. Har du inget (+) och ett ’minus’ (-) framför siffran innebär det i stället att du är närsynt och då har har problem med att se på långt avstånd.

Cylinder

Visar på ditt ögas form. Om ögat är helt runt kallas det för sfäriskt och om det är ovalt format (lite som en Amerikansk fotboll) så är det asfäriskt. Asfärisk innebär helt enkelt en oregelbunden form. Har du ett värde som detta med ett ’minus’ (-) innebär det att ditt öga är ojämnt och att du lider av brytningsfel, även kallat ’astigmatism’. Brytningsfel innebär oftast att man har svårigheter att se på både nära och långt håll. Cylinder kan i vissa fall vara utskrivet som ”cyl”.

Axel

Innebär riktningen av din astigmatism. Det anges i grader och syftar inte till hur stort synfelet är utan vilken vinkel ditt öga är kupigare/flackare på.

ADD

Indikerar ålderssynthet, även kallat presbyopi. Det vill säga om du behöver ett lästillägg (därav ’ADD’ som i ordet addition) för att kunna hålla fokus på nära avstånd för läsning.

Övrig information

Du ska ha haft ett stabilt synfel innan du kommer till oss på en undersökning. Utan stabil syn kan vi inte bedöma din lämplighet för vare sig ögonlaser eller linsbyte. Synhistoriken är en avgörande faktor i vår bedömning och därför måste du även se till att ha med ditt senaste synintyg (helst 2 år tillbaka) från din optiker. Du kan testa att jämföra dina senaste synintyg så får du en bättre bild över din synutveckling.

Uppdaterad information om covid-19 – korta väntetider

Vi utför som vanligt undersökningar/mottagningar, operationer och kontroller på våra kliniker. Corona-situationen har lett till att vi nu har mycket korta väntetider till bland annat gråstarroperation.


Vi samarbetar med 1177.se (och Sveriges Landstings smittskydd) i denna fråga och samtliga av våra kliniker följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för handläggning av covid-19. Förutom detta arbetar vi alltid inom riktlinjerna som gäller klinisk verksamhet. Trygghet är en självklarhet hos oss. Du ska kunna känna dig lugn när du besöker våra kliniker.

Det gäller fortfarande att vid förkylningssymtom som ont i halsen, feber, hosta, värk eller andra symtom som påminner om influensa eller förkylning – så ber vi dig att inte komma till kliniken utan att hellre ringa till oss på 010-709 99 99 för att boka en tid. Detsamma gäller om du har haft kontakt med någon som är misstänkt smittad.

  • Samtlig medicinsk personal använder munskydd – nu även vid undersökning. Vi är kvalitets- och hygiensäkrade av Sveriges Landsting, enligt högsta standard för ögonkirurgi.
  • Vi utför rigorös rengöring efter varje patientbesök. Samtliga kontaktytor gällande mätinstrument, apparaturer, bord, stolar, armstöd, dörrhandtag och toaletter ytdesinfekteras ett flertal gånger varje dag.
  • Från och med 2020-03-23 har vi bett våra patienter att besöka oss ensamma utan sällskap. Vi förhåller oss till att ett lågt antal patienter vistas samtidigt i våra lokaler.

Vi utför som vanligt undersökningar/mottagningsbesök, operationer och kontroller samt har mycket korta väntetider. Ett besök hos oss räknas som ett medicinskt besök då vi är en klinisk verksamhet.

Frågor välkomnas alltid och vi har öppet enligt sedvanliga tider. Ni når oss på 010-709 99 99 eller på chatten.

Har du frågor om coronaviruset utan att ha symtom kan du ringa till 113 13 för att få svar på dina frågor. Ring telefonnummer 1177 om du har feber, hosta eller andningsbesvär och tror att du kan ha blivit utsatt för smitta. Har du påtagliga andningsbesvär ska du omedelbart ringa 112.


(Har du allmänna frågor om covid-19 bör du ringa det nationella informationsnumret 113 13. Ring till 1177 om du har feber, hosta eller andningsbesvär och tror att du kan ha blivit utsatt för smitta. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar).

 Senast uppdaterad: 08:30 11 nov 2020 

Står du i långa vårdköer?

Att få rätt vård och att få det i rätt tid är något som är A och O för att få en lyckad behandling. Alltför ofta hör vi från patienter i andra regioner att de har väntat i nästan ett helt år på sin operation. Det kan innebära stora konsekvenser för patienten då riskbilden blir högre för de som inte får sin behandling i tid.

Det är bra att belysa ett exempel som gråstarr: ju mer linsen i grumlas i ögat, desto högre risk innebär själva operationen. För att inte nämna komfortaspekten där patienten knappt kan se för att klara sig i sin vardag.

Kvinna som väntar i vårdkö

Vårda Ögonklinik har funnits i över 20 år och är idag verksamma i fyra olika regioner inom den offentliga vården med både Allmän Ögonmottagning, Gråstarroperation, Polikliniska ingrepp, Diabetesscreening samt privata synfelsbehandlingar. I dagsläget har vi utfört över 120 000 ögonoperationer.  Vårda Ögonklinik har alltid har premierat en kvalitativ behandling med kort väntetid – det går hand i hand för ett lyckat resultat.

Vi vet att för någon som är sjuk och sitter fast i en vårdkö kan det vara en djungel att ta reda på sina rättigheter och vilka regler som gäller. Det är därför viktigt att belysa och redogöra för vissa begrepp för att du ska kunna få din viktiga vård – i rätt tid.

Vad kostar det?
Det är ungefär samma patientavgifter som när du går via den offentliga vården. Frikort och högkostnadsskydd gäller.

Valfrihet i vården
Valfrihet i vården innebär att du har en vårdgaranti om din egen region inte klarar av att hålla sig inom rimliga väntetider. Då har du rätt att söka dig till en annan region och resekostnaderna betalas av den regionen du bor i.

Vårdgaranti
För specialiserad öppenvård  där vi ingår är den nationella vårdgarantin 90 dagar. Denna tid kan vara kortare för vissa regioner.

Fritt vårdval
Med fritt vårdval innebär det att du kan söka dig till en annan region trots att du inte står i någon kö eller att vårdgarantin inte klarar kötiden. Dock måste du själv stå för resekostnaden.

Hur utnyttjar du fritt vårdval eller valfrihet i vården? 
I första hand är det enklast att du kontaktar oss så att vi kan se över möjligheterna för att du ska få din vård hos Vårda Ögonklinik. Generellt sett har vi mycket korta väntetider, oftast två-fyra veckor per åtgärd. Har du en remiss så ber du din läkare eller optiker att skicka den till oss. Du kan även välja att skicka en egenremiss i de fall som regionerna har remisskrav.

Var finns Vårda Ögonklinik?
Om du vill utnyttja det fria vårdvalet kan vi ta emot dig på följande ögonkliniker. Klicka dig vidare för kontaktuppgifter:

Stockholm

Göteborg

Halmstad (i region Halland måste du ha en remiss)

Malmö

Ystad

Ladda ner din egenremiss här.

Hur länge varar resultatet av ögonlaser?

När du har återhämtat synen efter din ögonlaserbehandling har hornhinnan stabiliserats och korrigeringen är nu permanent. Ögonen anpassas snabbt efter din nya syn.

Din syn kan däremot bli drabbad av en oundviklig föråldringsprocess: ålderssynthet. Detta är mycket viktigt att förstå eftersom denna synförändring inte har med ögonlaserbehandlingen i sig att göra.

Precis som med allt annat i vår kropp så blir våra ögon äldre. Som vi vet blir alla hårda delar i kroppen mjukare med åldern – och alla mjuka delar blir hårdare. Ögonen är mjuka och de blir hårdare – de stelnar. När den naturliga linsen i ögat stelnar så får du ålderssynthet. Läs mer

En ögonlaserbehandling gör förändringar på hornhinnan som sitter i främre delen av ditt öga. Ålderssynthet orsakar en naturlig och normal förändring i linsen som sitter i bakre delen av ditt öga. Därav byter vi ut denna lins mot en konstgjord plastlins vid ett linsbyte.

Din syn kan även gå tillbaka om du hade ett stort synfel innan ögonlaserbehandlingen. Återgången av ett synfel beror på dina ögon, läkningsprocessen, dina ursprungliga värden och huruvida andra förändringar sker i dina ögon. Det är därför som det är avgörande med friska ögon, stabila synvärden och att din hornhinnas tjocklek samt yta är adekvata. Allt detta får du reda på under din förundersökning.

Vi kan aldrig garantera dig att du inte behöver använda glasögon igen efter en ögonlaserbehandling. Det beror just på ålderssynthet (presbyopi). Det beror även på dina ursprungsvärden och övriga förändringar i dina ögon.

En god nyhet är däremot att ögonlaser kan användas för att kompensera dessa små förändringar genom att utföra en laserkorrigering eller en så kallad ”touch-up”. Denna kompletterande behandling ingår i vår trygghetsgaranti på 5 år.

Vi gör ”touch-up”/laserkorrigeringar på 0,01% av våra patienter. Det innebär, mer eller mindre, att 1/100 behöver en laser touch-up för att uppnå ett önskvärt resultat.

I slutändan är det en stor investering att korrigera sin syn med ögonlaser. Varför? För att du slipper betala för nya glas och/eller nya kontaktlinser varje år. Kostnaden för detta är för många 7500 kr/år för glasögon och 300 kr/mån för kontaktlinser. Ponera att du gör en NoCut® ögonlaser hos oss – då hade du sparat 76.023 kr under en 15-årsperiod.

Solglasögon – efter ögonlaser

Varför ska jag ta med solglasögon till operationsdagen?

Solglasögon skyddar dig mot solen starka UV-ljus. Detta ljus leder nämligen till skador på ögats hornhinna. Det säger sig själv att det är extra viktigt att du skyddar ögonen med solglasögon efter ögonlaserbehandlingen NoCut® och LASEK, eftersom du har som ett litet ’öppet sår’ på hornhinnan. Skulle solens strålar lysa på hornhinnan så orsakar det en sämre läkning – och detta vill vi undvika till varje pris.

Efter en synfelsbehandling med laser är det särskilt viktigt att bära solglasögon under de första sex månaderna. Det innebär inte att du behöver det hela tiden, utan endast utomhus.

Solglasögon efter ögonlaser

Solglasögonen ska ha bra glas som tar bort de skadliga UV-strålarna. Fråga butiken som säljer solglasögonen eller webbsidan som förmedlar dem.

Det är bra att veta att ett par solglasögon som är CE-märkta indikerar att de har ett stort UV-skydd – och då filtreras UV-strålningen bort tillräckligt bra. Vill man vara extra säker så är det en bra idé att skaffa solglasögon som har ett UV 400-filter.

Vi kan hjälpa er och rekommendera bra solglasögon. Tänk på att de som finns på bensinstationer runtom i landet inte nödvändigtvis har ett fullgott UV-skydd.

Opererar du ögonen så slipper du dessutom att använda dyra slipade solglasögon som ’kostar skjortan’. Sådana brukar man behöva behålla och leva med i minst 4 år – och det låter väl inte så kul.

Vad händer om jag använder solglasögon utan UV-skydd?

Jo, då lurar solglasögonen dina pupiller till att bli större (vidga sig) och detta leder till att dina ögon tar emot mer skadligt UV-ljus, vilket i sin tur innebär att dina ögon skadas ännu mer än om du hade varit utan solglasögon.

Allmänna tips – solglasögon

  • Är du typen som ofta är ute till sjöss, vid badstranden eller utomlands på varmare breddgrader? Då behöver du tänka på att ha solglasögon med nivå 3-skydd – och ännu bättre är om du har solglasögon med polariserat glas för att skydda mot reflexer och bländning.
  • Det är extra viktigt att skydda barnens ögon. Man kan alltid komplettera med en skyddande solhatt.

Hur vet jag vilken metod som passar just mig?

Vi ska leda dig in på rätt spår – så gott det bara går.

Så här kan du tänka:

Är du mellan 20–45 år så är ögonlaser förmodligen ett lämpligt alternativ.

Är du 45 år eller äldre så är ett linsbyte det bästa.

Hur kommer det sig att vi utgår ifrån ålder?

När man blir äldre stelnar den egna linsen i ögat och förlorar på så vis förmågan att ackommodera – att fokusera på olika avstånd. Du kanske har upplevt att armen inte längre räcker till? Att det är svårt att läsa och du behöver läsglasögon, eller att du inte ser golfbollen när du har slagit iväg den? Detta kan bero på ålderssynthet.

För att korrigera synen måste man då byta ut linsen mot en konstgjord lins. Detta kallas för linsbyte, dagligt uttryckt. Det kallas även för RLE med multifokala eller trifokala linser. Denna metod lämpar sig helt enkelt för dig som är ålderssynt (presbyop) och har en lins som har stelnat. Läs mer om RLE linsbyte

På andra sidan av myntet har vi ögonlaser. Det kan utföras på dig som antingen är närsynt (myopi), översynt (hyperopi) eller lider av brytningsfel (astigmatism). När man är yngre – oftast 20–45 år – så är det vanligt att man har utvecklat ett synfel. Med andra ord innebär detta att man ser sämre. Du kanske har upptäckt att du ser sämre på nära eller långt avstånd. Du behöver glasögon eller linser för att få vardagen att fungera. Det kanske även är så att du har svårt för att fokusera skärpan på ett objekt på några meters avstånd eller på nära håll. Alltfler människor upplever dessa synfel idag och de kan korrigeras med hjälp av ögonlaser.

Enligt Världsorganisationen (2017) pågår en alarmerande ökning av just myopi (närsynthet) globalt sett.

Ytbehandlingsmetoderna som finns tillgängliga idag är NoCut® och LASEK. Dessa arbetar vi efter. (Det finns även en metod som kallas för FS-LASIK som skär i hornhinnan för att därefter korrigera synfelet, vilket gör att det inte är en ytbehandlingsmetod). Läs mer om NoCut® ögonlaser

ICL är en annan metod där man opererar in en konstgjord lins i ögat. Man byter inte ut den egna linsen, utan sätter in linsen ovanpå din egen lins i ögat. Metoden är reversibel – så du kan plocka ut den vid behov. I detta fall refererar vi ofta till kraftig närsynthet: högre värden än -7 myopi (=närsynthet). Du kan vara allt från 20 – 40 år gammal. Du kan även vara översynt eller astigmatiker i kombination med kraftig närsynthet.

För att dra ihop säcken så kan synfel bero på fler saker än bara brytningsfel. Du kan ha nedsatt synförmåga på grund av sjukdom, olycka, skador och bristande ackommodationsförmåga.

Vi förstår att många av er känner att det är en ’djungel’ av metoder – men det är faktiskt ganska enkelt att välja rätt.

En undersökning är till för att klargöra vad som passar just dig. Ring eller chatta med oss om du vill få mer hjälp.

BOKA UNDERSÖKNING ELLER Videokonsultation

  1. WHO. The impact of myopia and high myopia. Report of the joint World Health Organization–Brien Holden Vision Institute global scientific meeting on myopia, University of New South Wales, Australia, 16–18 March 2015. Geneva: World Health Organization; 2017.

Vad innebär 1.0 i synskärpa?

1.0 i synskärpa innebär ’normal syn’.

Föreställ dig att du kan läsa en normal bilnummerplåt på cirka 50 meters avstånd. Denna syn är den typen av synskärpa som de flesta personer kan uppnå – men det betyder absolut inte att du har onormala eller konstiga ögon bara för att du inte kan uppnå denna nivå.

Ibland träffar vi personer med normala ögon som uppnår nivån 0.5 och i andra fall ser vi att våra kunder kan uppnå så högt som 2.0. I grunden handlar detta om olika ögons upplösningsförmåga, vilket i sin tur beror på förhållandena mellan hornhinna, lins och längd på ögat, men även till stor del hur tätt receptorerna sitter. Naturligtvis varierar detta från person till person.

Synskärpa brukar delas in i en skala från 0 till cirka 1.5. Har du sämre synskärpa än 0.5 på ditt ’bästa’ öga så får du till exempel inte lov att köra bil. Dina glasögon och kontaktlinser har ett värde som anger styrkan (vilket görs i dioptrier). Det är inte samma sak som synskärpa.

Vid utförandet av en synfelskorrigerande operation strävar vi alltid efter att uppnå 1.0 i synskärpa. Hos oss kan alla typer av synfel korrigeras, men inte alla typer av ögon. Det finns en viss skillnad som man måste beakta; detta beror på en rad olika faktorer, som t.ex. att du ska ha fyllt 20 år, ha ett stabilt synfel, en viss tjocklek på hornhinnan och självklart ha friska ögon.

De vanligaste fallen där vi avråder dig från att göra en operation är om du är gravid, ammar eller om dina hornhinnor är påverkade av hormonell/övrig förändring.

Utan att ta i – kan vi konstatera att vi tackar nej till var femte person – om vi inte tror att ett önskvärt resultat kan uppnås. Det handlar ju om din syn.

När det gäller ögonlaseroperationer är våra kirurgers målsättning att din synskärpa – utan glasögon/kontaktlinser – ska vara i nivå med din bästa korrigerade synskärpa (=din syn med glasögon eller kontaktlinser) som den var innan operationstillfället. I vissa fall uppnår patienter till och med bättre synskärpa än så.

Rätt ögonklinik för ögonlaserkirurgi

Att låta någon, som du knappt känner, komma i kontakt med och operera dina ögon är ett stort beslut. Det är ibland även en stor risk, vilket man inte nonchalerar i första taget.

Du har dock möjligheten att välja rätt klinik, för dig – och det är avgörande att du också gör det. Du vill inte hamna hos en klinik som lämnar dig i sticket utan garantier, försäkring och med en ögonkirurg/klinik som har ett lågt eller obetydligt antal dokumenterade operationer – bara för att priset lät bra.

Vi kan väl erkänna det; din syn är otroligt värdefull. Så låt oss vara helt säkra på att du väljer den bästa kliniken, den bästa kirurgen och eftervården – för dig.

Var ska jag börja någonstans?

Leta efter rekommendationer. Eller fråga runt bland vänner/bekanta.

I Sverige används både Reco.se och TrustPilot. TrustPilot är ett stort internationellt bolag som dominerar marknaden. Bolaget började med omdömen för e-handel. Reco.se är en relativt nytillkommen tjänst som gick ut med konceptet att ha äkta och ärliga åsikter från riktiga personer. I dagsläget är både TrustPilot och Reco.se pålitliga omdömessajter – som inte är utsatta för manipulation eller fejk-konton.

Word of mouth är en annan pålitlig källa. Har du en vän eller familjemedlem som har opererat sig någonstans och som är nöjd med resultatet (en nöjd patient), så är det troligt att du också blir det.

I Sverige har vi det som heter 1177.se, eller Vårdguiden. De ägs och administreras av våra landsting som bland annat erbjuder patientomdömen för kataraktkirurgi. Så om kliniken som du har valt utför kataraktoperationer och är ackrediterad av landstinget, så är det normalt sett en mycket god indikation för hög kvalitet, eftersom de noggrant utvärderar ögonkliniker för deras kataraktverksamhet via bland annat det som kallas för Nationella Kataraktregistret.

Kostnaden för operation

Kostnaden bestämmer inte om kliniken är bra eller dålig. Däremot, om kliniken har en ovanligt låg prisstrategi, så bör du undersöka hur det kommer sig. Om kliniken är privatägd, så bör du också förstå att kliniken bestämmer sina egna prisnivåer och är inte styrd av investerare eller liknande.

Kraftigt rabatterade priser (deals) är inget dåligt fenomen. Kliniker kan erbjuda deals i perioder, vilket styrs av gällande prisstrategier från konkurrenter och övrig marknad. Men, om priset är extremt lågt så kan du undersöka saken. Du bör särskilt höra huruvida deras kirurger är erfarna, arbetstimmarna är normala och om kliniken har fast personal.

Kliniker har idag börjat erbjuda delbetalningsalternativ för att göra finansieringen mer flexibel och självklart mer attraktiv. Tidigare fanns bruttolöneavdrag, vilket Sveriges regering tråkigt nog valde att ta bort. Via delbetalning kan du betala under 12, 24, 36 månader – eller mer. Dock är räntefria alternativ oftast begränsade till 36 månader. Om du kan köpa en bil eller något annat som är kostsamt via delbetalning, så borde du också kunna överväga att investera i din egen hälsa och en bättre syn. Fördelarna med detta är följaktligen att du slipper använda glasögon eller linser.

Ögonklinikens kvalitet

Hur mäter du kvaliteten hos en ögonklinik?

Du som kund och blivande patient ska känna att du får den bästa tänkbara service. Inom ögonlaserkirurgi betyder detta vanligtvis att kliniken har garantier som hjälper dig med post-operativa komplikationer (exempelvis synfel som kommer tillbaka), privata patientförsäkringar, telefontid efter ordinarie arbetstider, stort fokus på eftervård och information, samt kostnadsfria mediciner/ögondroppar.

Andra faktorer som kan påverka kvaliteten kan vara den genomgående service som du har fått från medicinsk personal, receptionister, patientrådgivare osv. Den där speciella känslan av värme och välkomnande är ju väldigt viktig för oss alla. Inte sant?

Track record – klinik och ögonkirurg

Du bör alltid engagera dig i klinikens bakgrund och historia. Hur länge har de varit aktiva inom laser- och kataraktoperationer? Om kliniken ifråga har utfört kataraktoperationer i mer än 10 år och har en bevisad aktivitet av dessa, så är det självklart att föredra. Detta på grund av den strikta uppföljning och utvärdering som görs av katarakt i Sverige. Har kliniken utfört laserkirurgi och linsextraktioner (linsoperationer) sedan begynnelsen är det också önskvärt.

Vissa verkar tro att de större bolagen inom ögonkirurgi har bättre läkare/kirurger. Detta är inte fallet. De har snarare läkare som består av en blandning av olika nivåer av erfarenhet och expertis. Dessutom brukar dessa bolag vara ägda av affärsmän, och inte av ögonläkare/kirurger. Små- och medelstora kliniker är däremot oftast styrda av ögonkirurger som är på toppen av deras karriärer.

Ha kirurgen i åtanke vad gäller meriter och track record. I slutändan är det ju faktiskt denna person som kommer att behandla dina ögon. Titta på deras bakgrund och track record – hur länge har de utfört en viss typ av metod? Om en kirurg har utfört mer än 1000 kataraktoperationer så är han/hon vad man kallar ’erfaren’. Särskilt när kataraktkirurgi är en svårare metod för kirurgen än vad laseroperation är. Vidare, titta på kirurgens CV. Är han eller hon en specialiserad ögonkirurg eller ögonläkare? Du vill ha en specialist.

Realistiska förväntningar

Man kan inte poängtera detta tillräckligt mycket – men realistiska förväntningar är oerhört viktigt att ha. Då pratar vi om att du ska realistiska förväntningar på ditt slutresultat efter ögonlaserbehandlingen. Detta hänger delvis på dig själv, men även på optikern som utför din undersökning och ögonkirurgen som har det sista ordet med dig. Du ska få rätt information och du ska få den i rätt tid.

Ögonlaseroperation tillåter många att utföra dagliga uppgifter utan att använda korrigerande glasögon/linser. Dock ska man inte vara 100% säker på att man uppnår perfekt syn: 1.0. Du kan fortfarande behöva använda glasögon eller kontaktlinser. I slutändan utvecklar vi alla presbyopi – ålderssynthet – och då behöver vi använda läsglasögon runt 40-50-års åldern. Det är biologiskt förutbestämt.

Så, om du är närsynt (myop) och inte behöver läsglasögon för stunden, kan detta betyda att du kommer att behöva det tidigare än om du hade behandlat dig med ögonlaser.

Sammanfattningsvis ska du helt enkelt fråga personen som undersöker dina ögon så mycket du bara kan, och var uppmärksam på hur han eller hon förklarar din individuella förutsättningar samt vilket resultat du kan förvänta dig.

Resultat & Transparens

När du efter noggrann utvärdering har valt din klinik, måste du se över deras resultat/success rates. En del kliniker brukar marknadsföra detta i deras annonsering och övrigt material. Självklart kan man inte lita blint på det som skrivs. Det pågår en hel del vilseledande marknadsföring på Internet och man ska alltid vara kritisk. Om kliniken är seriös, så har den inget att dölja. Om de visar transparens över deras resultat, exempelvis 97% av våra patienter går hem med 1.0 i syn, vilken medicinsk utrustning, lasermaskiner och linsmaterial de använder – så kan du lita på kliniken. Transparens är nyckeln inom sjukvård.

Slutligen: Eftervård (Post-op)

Din valda klinik bör visa, redan från början, att de bryr sig om dig. Om de tar väl hand om dig på telefonen, på undersökningsdagen och på operationsdagen – så är det sannolikt att de tar väl hand om dig i din eftervård också. Försäkra dig om vilken typ av eftervårdsprogram de erbjuder dig. Är informationen enkel, är den tydlig och är den pedagogisk? Eftervården är ju trots allt nästintill lika viktig som operationen i sig. Så låt oss hoppas att de ger dig mer än bara ett papper på operationsdagen. Du är inte nödvändigtvis slutbehandlad efter operationstillfället. Det är först efter noggranna kontroller och återbesök som du är det.

Om du följer alla dessa steg så kommer du inte att behöva besöka 3-4 olika ögonkliniker för att få en någorlunda känsla om de är en bra ’fit’ eller ej, för dig.