Prognosen för närsynthet

Fram till år 2050 beräknas 50 procent av världens befolkning att vara närsynta. Det är, enligt många, en förvånansvärd siffra.

Vissa menar att skärmanvändningen på nära avstånd är boven och andra menar att det beror på att vi vistas utomhus mindre nu än för 50 år sedan. Solljuset har en mycket positiv inverkan på våra ögon. Det är alltså avgörande att vistas ute i det naturliga ljuset och att du använder din syn för att titta på olika avstånd, vilket man gör när man är ute.

Hur vet man om man är närsynt?

Optiker Peter Särnblad förklarar: ”Vanliga tecken på närsynthet kan vara att du upptäcker att din syn är suddig på avstånd. Du kanske även märker att du kisar ovanligt mycket och överbelastar ögonen. Vissa upplever trötta ögon eftersom man överbelastar ögonen och gör slut på ögonkraften. Sedan har vi det här med spänningar och spänningshuvudvärk eller ögonvärk som kan komma till följd av närsynthet”.

”När du är ute har du kanske upptäckt att skyltar känns mycket längre bort än vad de en gång brukade göra, och när du håller en bok nära så är synen skarp. Synen fungerar alltså på nära håll, men inte alls på samma sätt på avstånd”.

50 procent av världens befolkning beräknas vara närsynt år 2050, enligt en forskningsartikel från National Eye Institute (2017).

Forskarna menar att vi bör vistas utomhus mer än vad vi gör. Vi sitter alldeles för mycket framför våra skärmar och då varierar vi inte synen. Vi använder inte vår syn som vi bör göra. När vi väl sitter framför skärmen ska vi i perioder försöka fokusera blicken på en punkt längre bort.

Det kommer inte heller som en chock att ökningen är som störst bland barn och unga. Myopi är inte reversibelt. Man kan inte återgå till ett normalt syntillstånd när det väl har påbörjat sin utveckling – antingen ökar den med åren eller så stagnerar den. När man är närsynt är även sannolikheten högre att bli drabbad av ögonsjukdomar längre fram i livet, som t.ex. näthinneavlossning eller gråstarr.

Det finns en del teorier om att exempelvis en låg daglig dos av Isopto-Atropin (ögondroppar) kan förhindra närsyntheten hos barn. Detta läkemedel har använts sedan 60-talet. Atropin reducerar ögats förmåga att behålla fokus på objekt när avståndet varierar. Enligt en ny studie avseende just lågdosbehandling, så har det visat sig ha en positiv effekt för att sakta ned närsynthet hos barn med 50% till 60% under en tvåårsperiod.

Att vistas utomhus är dock den teori som har visat bäst effekt på syntillståndet hos unga. Det betyder inte att man slipper närsynthet helt och hållet när man är ute, eftersom ärftliga faktorer alltid spelar in. Det är snarare så att man fördröjer närsyntheten och då reduceras även graden av närsynthet längre fram. Det är det vi kan påverka.

En del väljer att korrigera sitt synfel med glasögon och linser, men för de som vill slippa detta permanent har vi lösningar där det korrigeras med ögonlaser och linsoperation (ICL) och som passar de som är mellan 20 och 45 år.

Mouches volantes – fransk maträtt, eller?

Lite franskt är det allt, men det är då ingen maträtt. Termen har sitt ursprung från franskan och betyder ”flygande flugor”. Det kallas vanligtvis för glaskroppsgrumlingar i Sverige. Vissa använder sig av det engelska ordet ”floaters”.

Dessa ”flugor” ter sig inte nödvändigtvis som flugor, utan kan uppfattas som maskar, punkter eller ojämna linjer som flyter eller svävar i synfältet. Det upplevs särskilt när man tittar mot en ljus bakgrund, som till exempel en vit vägg eller en ljusblå himmel. När man inte fokuserar på de små ”flugorna” så svävar de över synfältet på nytt. Det är mycket vanligt – och som tur är, ofarligt.

”Mouches volantes” eller glaskroppsgrumlingar sitter i glaskroppen. Enstaka grumlingar förekommer normalt sett utan att det behöver vara en sjukdom. Om du upplever det någon gång behöver du inte oroa dig.

Det är vanligast att uppleva glaskroppsgrumlingar vid 40 års ålder och uppåt. Det beror på att glaskroppsgelén skrumpnar naturligt sett och bli mer vätskeomvandlad. När man är ung är den fastare och då har man oftast inte dessa problem.

Det är dock inte omöjligt att drabbas av glaskroppsgrumlingar vid ung ålder, men det är nästan aldrig lämpligt att behandla. Det beror på att man inte ser de specifika grumlingarna och för att glaskroppen fortfarande sitter hårt fast på näthinnan.

De som kan man behandlas med bättre resultat är de som redan har haft en glaskroppsavlossning och opererats för gråstarr/katarakt. De kan uppnå en nästintill 100% uppklarning av grumlingarna.

Glaskroppsavlossning är en ögonsjukdom och åldersförändring i det ögat som i sig är godartad. Glaskroppen kan genom åldersförändring torka och förtvina vilket leder till att glaskroppen lossnar från näthinnan. Följden blir ofta att personen ser blixtrande effekter i sitt synfält. Den förändrade glaskroppen utgör nu snarare en konisk kropp i stället för en sfärisk kropp mellan linsen och gula fläcken. Utrymmet mellan glaskroppen och näthinnan fylls med kroppsvätska.

Det finns en fara vid själva avlossningstillfället och det är att näthinnan följer med glaskroppen vilket gör att den lossnar från åderhinnan. Detta kallas näthinneavlossning.

För att undvika blindhet ska man söka akut vård med omedelbar ögonoperation.

Ögonmigrän – när ska man söka vård?

Ögonmigrän (okulär migrän) är ett tillstånd för ögat som leder till hastiga episoder av blindhet eller påverkan på din syn som till exempel ett blinkande ljus på ena ögat.

Det kan vara skrämmande att få ögonmigrän men vanligtvis är det ofarligt. Det försvinner efter en kort tid och ögats syn återställs helt. Anledningen till varför vi ens skriver om detta är för att en medarbetares fru plötsligt fick ögonmigrän, och eftersom alla inte har turen arbeta på en ögonklinik, tänkte vi förklara det för fler.

Vissa personer får ögonmigrän ganska sporadiskt med en frekvens på några månader emellan, men även detta kan variera.

Ögonmigrän skiljer sig åt från ”vanlig” migrän som är huvudvärksrelaterad. En enkel särskiljning är att vid den sistnämnda påverkas båda ögonen.

Vilka symptom kan uppkomma vid ögonmigrän?

Delvis eller helt förlorad syn på ett öga – varaktigheten för detta brukar vara 10-20 minuter.
Huvudvärk – Kan hända både under eller efter synbortfall

När bör man söka vård?

Sjukdomar och tillstånd för ögon kräver alltid en komplex bedömning för att vara den på säkra sidan, därför bör du vid plötsligt synbortfall kontakta legitimerad optiker eller ögonklinik akut. Särskilt om detta är något som du upplever för första gången. Vid vissa fall kan bedömningen ske direkt och vid andra måste du även bli undersökt av ögonläkare.

Varför får man ögonmigrän?

Blodkärlen i ögat drar ihop sig (vasokonstriktion) och blodtillförseln minskar därmed till ögat. Möjliga orsaker till detta kan vara:

 • rökning
 • stress
 • högt blodtryck
 • viss träning
 • hög altitud
 • lågt blodsocker
 • höga temperaturer
 • uttorkning
 • att man böjer på sig
 • p-piller (oralt preventivmedel)

När blodkärlen sedan slappnar av och blodtillförseln är återställd kommer synen tillbaka – oftast är den helt återställd. Någon skada på ögat är mycket sällsynt.

De som har en högre risk för att utsättas för ögonmigrän är:

 • Kvinnor
 • Under 40 år
 • Personer som har en historik eller hereditet av migrän och huvudvärk
 • Sjukdomstillstånd som lupus, förhårdning av artärer (Sklerosis), förändring av hemoglobin (Sicklecellanemi), epilepsi, störning av blodkoagulering (Antifosfolipidsyndrom), fläckvis inflammation i stora till medelstora artärer (Jättecellsarterit GCA)

Hur behandlar man ögonmigrän?

Det går vanligtvis bra att använda sig av Alvedon eller liknande huvudvärkstablett. Självklart ska man också försöka undvika faktorer som kan sätta igång det.

Ögonläkaren kan ibland även skriva ut mediciner som betablockare, aspirin, kalciumkanalblockare, antidepressiva eller anti-epileptiskt.

Långtgående komplikationer

Det är som sagt väldigt ovanligt att du utsätts för några bestående komplikationer som permanent synbortfall, men det finns en liten risk. Skälet är att när blodtillförseln minskar så skadar det blodkärlen i ögat och/eller näthinnan. Därför bör du gå på återbesök hos din ögonklinik.

Är sommaren en bra period för ögonlaserbehandling?

Vi får ofta frågan om sommaren är en lämplig period för att genomgå en ögonlaserbehandling. Återhämtningstiden är ju lite längre vid ytbehandlingar såsom NoCut® och LASEK, samtidigt som solen (oftast) skiner och semestern är en faktor. Låt oss titta närmre på de skötselråd man ska tänka lite extra på under sommaren.

Solglasögon

Det är av största vikt att använda sina solglasögon i tre månaders tid efter sin operation. Det gäller vid soligt väder när du befinner dig utomhus. Du behöver inte solglasögon om det är helmulet ute men kom ändå ihåg att ha med dig dessa utifall solen tittar fram. För många är detta dock ingen begränsning eftersom de ändå är så pass vana vid solglasögon under sommaren. Dessutom är det viktigt att känna till att om du inte är behandlad så ska du generellt sett alltid skydda dina ögon mot UV-strålning.

Simning och dykning

Vi rekommenderar att du väntar med detta i tre veckor. Här är det även viktigt att tänka på att solglasögon gäller även om du badar i havet och det är soligt.

Fotboll och andra bollsporter utomhus

Ingen begränsning, dock skall man undvika bollar i ansiktsregionen under läkningstiden.

Medicinering

Du ska tänka på att ta vissa mediciner och smörjande droppar de första sex veckorna. Du kanske är på resande fot och där är det viktigt att du fortfarande kommer ihåg att ta dem. Skulle det hända att du glömmer bort de så finns vi alltid ett telefonnummer bort – även på kvällar och helger under sommaren. För hur du ska följa dina ordinationer kan du använda vår app, smidigare än att behöva bära på papper hela tiden.

Detta är lite extra saker som du bör planera inför när du väljer att göra din ögonlaser på sommaren. Värt att tillägga är att det finns fördelar med ögonlaserbehandling på sommaren jämfört med under vintern. Det är nämligen en stor fördel att man är aktiv och är utomhus för både läkningen samt återhämtning av synen. En annan god anledning är att luften är mindre torr på sommaren.


Torra ögon i samband med laserbehandling

 Ögonen är vår kropps naturliga kamera som fångar upp ljus, konverterar det till elektrokemiska signaler och som sedan magiskt sammanställer bilderna som vi ser. Tekniskt sett är våra ögon kroppens absolut med avancerade del som består av miljontals synnerver.

Det är därför som ögonen behöver ett delikat skydd – i form av bland annat en så kallad tårfilm.

Tårfilmen består av tre lager: det oljiga, det vattniga och mukus. När tårfilmen är ur balans börjar vi uppleva torra ögon. 

Torra ögon kan bero på många olika saker, som till exempel systemisk sjukdom, mediciner, klimakteriet, alkohol, miljön och i andra fall som resultat av ögonlaserbehandling. 

Vi redogör nu för symtombilden och hur en ögonlaserbehandling kan påverka torra ögon.

Känner du igen dig?

Den vanligaste beskrivningen av folks ögon är ”irriterade, kliande och torra”.

Om du känner igen dig så kan det mycket väl handla om något som kallas för DES (dry eye syndrome) eller keratoconjunctivitis sicca (KCS). 

Fler faktorer spelar in, som till exempel användandet av mediciner, alkoholkonsumtion eller långvarigt bildskärmsanvändande. 

När du får torra ögon i följd av för mycket bildskärmsanvändande så kallas det för digitalt torra ögon-syndrom, eller datorsyn-syndrom som i sin tur kan orsakas av dåligt ljus, felaktigt skärmavstånd, bristande ergonomi eller att du inte blinkar tillräckligt ofta med ögonen. 

Övriga orsaker till torra ögon är kontaktlinser, rökning, Sjögrens syndrom, Parkinsons sjukdom, ledgångsreumatism, diabetes, luftkonditionering och låg fuktighet. 

Hur påverkar torra ögon lämpligheten för laserbehandling?

Om du lider av torra ögon och om du använder tårersättningsdroppar varje dag så är du förmodligen inte lämplig för laserbehandling. Det kan i detta fall handla om att du har en svår torrhet.

Dock behöver det inte alltid betyda att det är permanent. Många som har torra ögon-syndrom är trots allt lämpliga för laserbehandling, vilket beror på att symtomen kan försvinna eller förmildras genom att ändra din miljö och annat. Om vi anser att ytlagrets hälsa går att förbättra med behandlingsmedel så kan laserbehandling fortfarande vara något för dig framöver. Vi går igenom detta med dig på den grundliga undersökningen som görs inför laserbehandling. 

Torra ögon som biverkning efter laserbehandling

Nerverna som finns på ögats yta spelar en stor roll i återhämtningen efter en laserbehandling. 

På grund av laserbehandlingen får de korneala nerverna ett tillfälligt avbrott. Det betyder att de inte längre kan förse normala nivåer av smörjning på ögat och då upplever man torra ögon. Efter ett par veckor, och ibland månader, läker nerverna och smörjningen återgår till det normala. 

En mindre skala patienter som har torra ögon-syndrom innan laserbehandlingen löper större risk för en förlängd period med torra ögon-problem. Dessa fall upptäcks redan på den grundliga undersökningen inför laserbehandling. 

Generellt sett gäller det att använda tårersättningsdroppar under återhämtningsfasen efter synfelsbehandlingen. Information ges både före och på operationsdagen. 

Står du inför valet att välja bland ögonlasermetoder så är det viktigt att poängtera skillnaden mellan ytbehandling och metoder där man skär i ögat. Vid FS-LASIK blir torrhetsbesvären betydligt större än vid t.ex. NoCut® eller LASEK. Det beror på att man lägger ett snitt och tar bort ytlager, vilket försämrar tårproduktionen. Så vill du vara på den säkra sidan så ska du välja en ytbehandling likt NoCut® – som ger mindre torrhetsbesvär.

Gå ifrån kontaktlinserna helt

En av de mest effektiva saker du kan göra för att bli av med torra ögon är ibland att sluta använda kontaktlinser helt och hållet.

I sådant fall kan du göra en laserbehandling. En del tror att man behöver använda glasögonen i stället för linserna, men laserbehandling är den permanenta lösningen (till att du blir ålderssynt så klart).

Kontaktlinser suger upp tårarna från ögats yta och rubbar balansen. Så ibland handlar det inte om torra ögon-syndrom utan det är snarare kontaktlins-inducerad torrhet – vilket är tillfälligt på grund av dina linser.

En laserbehandling kan därför vara en bra lösning för dig som önskar slippa denna typ av torrhet, samtidigt som att du slipper krångla med användandet av linser.

 

Fem ögonsjukdomar som kopplas till rökning

Att välja att röka är något som vi nog alla vet påverkar vår hälsa negativt. Cigaretter innehåller flera tusen skadliga kemikalier dåliga för ens hälsa. År 2010-2012 dog 12 000 per år i Sverige av rökning och siffran vid rökningsrelaterade sjukdomar ligger nivån vid svindlande 100 000 insjuknade per år. När det kommer till något så viktigt som våra ögon, hur påverkas de egentligen och vilka ögonsjukdomar är relaterade till rökning?

Gråstarr (katarakt)

Gråstarr är en grumling av ögats lins, dessa grumlingar ökar och till slut ser man inget alls. Det är en ögonsjukdom som de flesta av oss får efter 65 års ålder. Lyckligtvis går det att behandla med en operation där man byter ut linsen mot en konstgjord lins. Vid rökning finns det klara samband för att det både är en högre risk att få gråstarr, men även att man får det tidigare, det visar exempelvis denna omfattande studie.

Tyreoidea Associerad Oftalmopati (Graves Oftalmopati)

En sjukdom som påverkar din sköldkörtel och leder ögonrelaterade sjukdomar. Tyreoidea Associerad Oftalmopati (TAO) påverkar immunförsvaret och specifikt sköldkörteln. För ögat leder tillståndet till att muskulatur och vävnad blir skadad i anslutning till glaskroppen. Dubbelsyn, ögoninflammation, smärta, utbuktning av ögat och försämring av synen är några komplikationer som kan uppkomma med TAO. Det finns klara samband mellan rökning och uppkomsten av denna sjukdom.

Uveit (Druvhinneinflammation)

Definieras som inflammation i ögats druvhinna. Inflammationen sprider sig vanligtvis till de övriga hinnorna som senhinnan, hornhinnan och näthinnan på ögat. Uveit ger en försämring av synen och/eller grön starr. Cigaretter innehåller flera tusentals toxiska kemikalier och man tror att det är en bidragande faktor till Uveit.

Ålderselaterad Makula Degeneration (AMD)

AMD är en förändring i gula fläcken som oftast är åldersrelaterad. Den centrala delen på näthinnan påverkas, där syncellerna ligger som tätast och står för vårt detalj- och kontrastseende. Det leder till synbortfall i det centrala synfältet. AMD är den näst vanligaste orsaken till synpåverkan. Är du en daglig rökare kan risken för AMD öka med upp mot 300%.

Diabetesretinopati

Risken för Diabetes ökar avsevärt med upp till 30-40% när du röker. Diabetes kan sedan leda till en ögonsjukdom som kallas för Diabetesretinopati. Ögonsjukdomen uppstår p.g.a. skador på näthinnans blodkärl. Det kan resultera i en rad olika komplikationer för synen och i värsta fall leda till blindhet.

För att summera ser vi att vid vissa av dessa sjukdomar eller tillstånd ökar risken med hela 300%. Riskbilden kan innebära synförsämringar samt till och med blindhet. Så fimpa ciggen i stället för din syn!

Valet av lins vid gråstarroperation

Då har du nu fått det konstaterat av din ögonläkare att du har gråstarr och du sitter i valet med att genomgå en operation. Vilken lins ska du välja, vad passar dig bäst i din vardag och ska du passa på att ”uppgradera synen” för att slippa dina glasögon i framtiden?

Olika linser vid linsbyte och gråstarroperation:

Monofokal
Den så kallade ”standardlinsen” som används mest frekvent vid gråstarroperationer. Mono betyder på latin ”en” och precis som namnet antyder korrigerar linsen ett avstånd som du kommer att se skarpt på. Det innebär att du kommer att behöva bära exempelvis läsglasögon, men vid vissa avstånd behöver du inga glasögon. Denna typ av operation är fullt finansierad av Sveriges ögonsjukvård och du betalar endast rådande regionala patientavgift.

Monovision (Monofokal)
Vi använder egentligen exakt samma typ av lins som vid monofokalt linsbyte. Monovision är dock en lösning värd att nämna då det är en väldigt god metod, men passar tyvärr inte särskilt många. Det som skiljer sig åt är just att man väljer att korrigera styrkorna på linserna så att du skarpt på långt håll på ena ögat och det andra på nära håll. Om du är en god kandidat för monovision blir det att hjärnan kompenserar – och lär sig vilket öga den ska använda sig av vid olika djup. Därmed slipper du glasögon helt.

Linsbyte med trifokala linser
Det är en populär linsbytesmetod, eftersom den passar de flesta och gör att man slipper glasögonen helt och hållet. En multifokal eller trifokal lins är i korta drag uppbyggd ungefär som ett progressivt glas. Dvs att man har flera fokus-ringar i linsen. Det gör att du ser skarpt utan glasögon på nära avstånd, mellan och på långt håll. Detta erbjuds i vissa landsting/regioner som ett medfinansieringsalternativ där den offentliga vården står för kostnaderna för operation och du betalar mellanskillnaden privat för den trifokala linsen (premiumlins).

Linsbyte Add-On
Ett alternativ där man arbetar med tilläggslinser (Add-on), oftast för dig som redan har genomgått en en gråstarrsoperation. Då placerar kirurgen en speciell trifokal lins framför din nuvarande monofokala lins i ögat. Det korrigerar i slutändan precis samma som vid ett RLE linsbyte med trifokala linser.

En fördel med detta är att eftersom den trifokala linsen sitter i ett område i ögat (främre kammaren) kan kirurgen enkelt ta ut den igen, det är alltså en reversibel metod. Det har öppnat upp upp nu för att man behandla patienter med viss typ av diabetes och skulle man inte vara nöjd med resultatet eller får någon synpåverkande ögonsjukdom, så kan man helt enkelt ångra sig med mycket lägre risk. Den andra fördelen är att du som redan har gjort en gråstarrsoperation med monofokal lins nu kan bli helt glasögonfri i efterhand.

Det finns dessutom ett annat alternativ som kallas för Duett. Det innebär att man gör hela operation på en gång – dvs. att man byter ut linsen i ögat och ersätter den med båda linserna (trifokal+monofokal) under en kortare tid.

Vårda Ögon Isopure

Linsbyte Plus (IsoPure)
Denna typ av lins liknar en monofokal lins, men har den stora fördelen att du får en bättre syn på mellanavståndet – ett så kallat förlängt, eller utökat skärpedjup. Du kommer fortfarande behöva använda läsglasögon men avsevärt förbättrad syn på resterande avstånd. Detta passar dig som golfar, gillar att köra bil och som helt enkelt vill vara fri från dina glasögon i många olika vardags-sammanhang. En kostnadseffektiv lösning då dessa linser har ett lägre pris än de monofokala varianterna. Vissa risker försvinner även, som t.ex. halo-fenomen som är vanligare vid trifokala linser.

Det är värt att tillägga att samtliga av dessa linser som Vårda Ögon erbjuder är välbeprövade och kommer från erkända leverantörer. Det finns flera typer av linser på marknaden men vi anser inte att det finns tillräckligt med tillförlitlig data för dessa än.

Vill du ta reda på möjligheter är du välkommen att boka en undersökning hos oss.

Ögonlaser anpassad för aktiva och vardagliga sysslor

Med NoCut® ögonlaser nämner vi ofta att den är anpassad för en aktiv livsstil och tar upp träning, kampsporter och vissa yrken. Men vad innebär det egentligen för sin egen livsstil – och vad räknas som ”aktiv” egentligen?

Locket som aldrig läker
På 90-talet kom lasertekniken LASIK. Med denna metod skär man ett lock på ögat, lyfter på det för att sedan behandla det underliggande lagret på hornhinnan med laser. Slutligen lägger man på locket på ögat igen. Locket läker dock aldrig helt och medför en permanent försvagning av ögat (upp till 60% förlorad styrka). Trots det blev LASIK en behandling som snabbt tog mark då återhämtningen av synen bara gick på några dagar och smärtan var nästan obefintlig.

Risker för att skära och skapa ett lock innebär bl.a. att locket kan lossna igen (när som helst i livet vid trauma), ”rynka sig” eller bli infekterat. Trauma kan exempelvis vara ett slag, en fotboll i ansiktet eller att ditt barn råkar peta dig i ögat.

Vid en NoCut® skapar man inte ett lock – utan ögat läker ihop helt. Det innebär dock att synåterhämtningen och läkningen är längre, men har då fördelen att undgå alla dessa risker som uppkommer där man skär i ögat.

håller locket vid en aktiv livvstil?

Så vad är en aktiv livsstil?

Med en aktiv livsstil finns det ett par direkta saker man ska undvika helt när man väljer metoder där man skär. Detta är i huvudsak alla sporter eller yrken med hög fysisk kontakt:

 • Kampsport
 • Rugby
 • Hockey
 • Brottning
 • Yrken som Polis, Militär eller Brandman

Det är dock i ärlighetens namn en alltför enkel summering, för risken kvarstår med att ett lock kan lossna vid många andra scenarios i ditt liv. Fördelen är nu att LASIK/FS-LASIK har funnits en tid på marknaden och alltfler rapporter har kommit ut om just detta ämne.

Det kan handla om om att du en dag efter sju års tid trillar och slår dig i ansiktet.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520285/

Att ett husdjur råkar peta råkar peta med tassen i ögat. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20677731/

Eller att du, på din arbetsplats som lärare, får ett pappersflygplan i ögat.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2451993619301239

Och kvinnan som försökte ta av sin tröja och kom åt ögat med sin nagel.
https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/265510

Ja, listan kan göras lång och vi rekommenderar som vanligt att du själv läser på på den information som numera finns lättillgänglig på nätet. Som du ser är det emellertid inte bara vissa sporter eller yrken som kan utgöra en riskfaktor. Så det vore kanske bättre om vi döpte om det här med att NoCut® är anpassad för en aktiv livsstil, och lägger till att den även tar höjd för flera vardagliga olyckor.

Symtom vid Gråstarr (katarakt)

Tänker du att man med åldern ser sämre, naturligt? Om din syn verkar vara lite ”disig” kan det faktiskt bero på att du börjar få begynnande gråstarr (katarakt).

I enkla termer innebär det att linsen i ditt öga genomgår en åldersförändring och börjar då utsättas för grumlingar. Det är en tämligen vanlig diagnos då 50% mellan 65-75 år utsätts för denna förändring och siffran är, till och med, uppe i 80% för alla över 75 år.

Vissa katarakter behöver inte behandlas, men för andra krävs det en operation för att få sin syn tillbaka. Numera är detta Sveriges vanligaste typ av. Varje år utförs cirka 130 000 gråstarroperationer.

Till vänster ser du ett öga med normal syn. Till höger det som kan upplevas vid gråstarr.


Hur upplevs gråstarr?

Vid en normal lins i ögat så kan ljuset passera igenom till tapparna och stavarna eftersom den är transparent. Men vid en katarakt, blir linsen alltmer grumlig. Synen blir därmed dimmig och det känns som att du ser genom ett ”smutsigt fönster”. Om din gråstarr har grumlat din lins rejält så upplever du nästan att du tittar genom en tunn grå, eller vit hinna.Vilka är symtomen?

 • Disig, suddig eller dimmig syn
 • Försämrat mörkerseende
 • Ljuskänslighet eller bländningsbesvär
 • Du behöver alltmer ljusare miljöer för att t.ex. läsa en bok
 • Halofenomen
 • Frekventa inköp av glasögon eller linser med nya styrkor
 • Svagare färgseende eller att färger tycks vara alltmer gula
 • Dubbelseende på ett av ögonen

Hur är symtombilden – kommer allt på en gång?

Nej, inte nödvändigtvis. Det normala vid ett tidigt stadium är att du upplever en viss disighet i ett specifikt område av ditt synfält. Sedan ökar vanligtvis dessa symtom och du får en alltmer dimmig syn när grumlingarna ökar.

Du kan även märka att hela din upplevelse av färger förändras och går alltmer mot det gula eller bruna hållet.

När behöver jag träffa ögonläkare?

Rent generellt är det alltid klokt att besöka ögonläkaren när du märker plötsliga eller frekventa förändringar av din syn – detta gäller även vid misstanke om katarakt. Det är endast en ögonläkare som kan konstatera att du har katarakt och det görs vid en undersökning där dina pupiller dilateras, ditt synfält undersöks och flera andra mätningar utförs. Sedan kommer ni överens om en behandlingsplan.

Kan man behandla mina symtom vid gråstarr?

I vissa fall räcker det att man får ett nytt recept på glasögon men detta gäller enbart vid ett tidigt stadium med gråstarr. Du kan även få rekommendationer, som till exempel att öka ljusstyrkan i dina miljöer, polariseringsfilter på solglasögon eller till och använda förstoringsglas för att lindra dina besvär. Dock får du räkna med att dessa besvär ofta blir alltmer påtagliga och till slut måste du bestämma dig för att genomgå en gråstarroperation.

Tack vare att gråstarroperation är den vanligaste typen i landet, så innebär det även att operationen har förbättrats under en lång tid. Det viktiga är att välja en tillförlitlig klinik med en erfaren kirurg av just den typen av operation. Vi har utfört över 65 000 linsbyten i egen regi. Läs mer om gråstarr här.

NoCut® – varför har ni en egen behandlingsmetod?


I över tjugo år har vi haft samma ledande kirurg som har utvecklat tekniken med beröringsfri ögonlaser, Dr Hans Remanius.

Att gå den vägen mot beröringsfri laser var, för tretton år sedan, ett ganska impopulärt beslut. Då var tekniker där man skär i ögat alltmer dominanta. Dessa hade fördelen med kortare återhämtningstid och smärtfri läkning. Så varför inte bara göra det enkelt och gå samma väg?

Svaret: en patient som har blivit ögonlaserbehandlad skall leva med det under många år (till att ålderssyntheten kommer). Patienter var nöjda för stunden, men hur skulle det se ut om 10–20 år? Tänker man långsiktigt vill man undgå risker med komplikationer som är bestående över en längre tid. Vid metoder där man skär och därmed skapar ett lock på ögat så växer aldrig locket ihop helt – det blir bestående och därför har man en förhöjd permanent risk där detta lock kan lossna. Vi såg det helt enkelt inte som medicinskt försvarbart och började i stället att investera i behandlingar där man kan undgå dessa risker helt och hållet.

Ja, vi valde kanske den lite svårare vägen då ytbehandlingar har längre läkningstid. Det var svårt i början att försöka förklara att man som patient fick ha mer tålamod när det gällde vår metod, avseende smärta och återhämtningstid, men vi drevs av en stark övertygelse om att det lönar sig för våra patienter – i längden, och därmed även oss. Av denna anledning föddes NoCut® ögonlaser.


Varför är NoCut® ett registrerat varumärke?

NoCut® är en behandling som vi har vidareutvecklat och nu förbättrat i över tretton år – den kunskapen är vi helt ensamma om i Norden, ja, kanske även i hela världen. Vi garanterar dig att du alltid får samma höga kvalitet när du väljer NoCut® hos oss, men vi kan aldrig garantera att detsamma gäller på annat håll.

Bakgrunden var även att flera människor som hade genomgått en ögonlaserbehandling (med varierande resultat) började prata med oss om att de hade gjort en NoCut®. Problemet var att de hade gjort det hos någon helt annan och blivit lovade att det visst var en ”NoCut®” de fick. När vi senare följde upp det märkte vi att NoCut® användes av flera andra kliniker på lite allt möjligt. Man likställde vår metod med andra behandlingsmetoder – trots att tekniken, kriterierna för valet av lämpliga patienter och erfarenhet skiljde sig åt. Detta ledde till en naturlig reaktion där vi kände oss tvungna att registrera NoCut® som ett varumärke.

Än idag ser vi tyvärr att man försöker skriva NoCut® med exempelvis ”no cut” eller ”no-cut” för att försöka komma runt det. Det är varken juridiskt rätt eller ärligt mot patienten. Därför får vi nu återigen förtydliga detta.

När du väljer NoCut® hos Vårda Ögon

· 
Vi är störst inom beröringsfri ögonlaser och har därmed mest kunskap inom detta område i Norden. Det leder till en säkrare behandling och ett bättre resultat.

·  Dr. Hans Remanius är pionjär inom beröringsfri ögonlaser. Han har utfört över 30 000 ytbehandlingar.

·  Vår laserapparatur heter Schwind Amaris och har den senaste tillgängliga uppdateringen SmartSurfACE. Det är samma uppdatering vid samtliga av våra ögonlaserkliniker.

·  Vi står fast vid att inte skära i unga friska människors ögon när det gäller ögonlaser – och har inte gjort det under de senaste 13 åren.


En komponent i ovanstående är tekniken TransPRK. Det innebär att lasern är den som avlägsnar epitelet för att sedan kunna putsa till det hårdare lagret på din hornhinna. Det är alltså en teknisk del i en ögonlaserbehandling.

Det är slutligen naturligtvis smickrande att så många skriver att de också har NoCut®. Men tyvärr stämmer inte detta och det är bara förvirrande för kunden när man försöker likställa det med TransPRK eller till och med LASEK i vissa fall. Det är lite som att säga att man köper en bil och det enda som stämmer överens med bilens märke är själva motorn.