Hur länge varar resultatet av ögonlaser?

När du har återhämtat synen efter din ögonlaserbehandling har hornhinnan stabiliserats och korrigeringen är nu permanent. Ögonen anpassas snabbt efter din nya syn.

Din syn kan däremot bli drabbad av en oundviklig föråldringsprocess: ålderssynthet. Detta är mycket viktigt att förstå eftersom denna synförändring inte har med ögonlaserbehandlingen i sig att göra.

Precis som med allt annat i vår kropp så blir våra ögon äldre. Som vi vet blir alla hårda delar i kroppen mjukare med åldern – och alla mjuka delar blir hårdare. Ögonen är mjuka och de blir hårdare – de stelnar. När den naturliga linsen i ögat stelnar så får du ålderssynthet. Läs mer

En ögonlaserbehandling gör förändringar på hornhinnan som sitter i främre delen av ditt öga. Ålderssynthet orsakar en naturlig och normal förändring i linsen som sitter i bakre delen av ditt öga. Därav byter vi ut denna lins mot en konstgjord plastlins vid ett linsbyte.

Din syn kan även gå tillbaka om du hade ett stort synfel innan ögonlaserbehandlingen. Återgången av ett synfel beror på dina ögon, läkningsprocessen, dina ursprungliga värden och huruvida andra förändringar sker i dina ögon. Det är därför som det är avgörande med friska ögon, stabila synvärden och att din hornhinnas tjocklek samt yta är adekvata. Allt detta får du reda på under din förundersökning.

Vi kan aldrig garantera dig att du inte behöver använda glasögon igen efter en ögonlaserbehandling. Det beror just på ålderssynthet (presbyopi). Det beror även på dina ursprungsvärden och övriga förändringar i dina ögon.

En god nyhet är däremot att ögonlaser kan användas för att kompensera dessa små förändringar genom att utföra en laserkorrigering eller en så kallad ”touch-up”. Denna kompletterande behandling ingår i vår trygghetsgaranti på 5 år.

Vi gör ”touch-up”/laserkorrigeringar på 1% av våra patienter. Det innebär, mer eller mindre, att 1/100 behöver en laser touch-up för att uppnå ett önskvärt resultat.

I slutändan är det en stor investering att korrigera sin syn med ögonlaser. Varför? För att du slipper betala för nya glas och/eller nya kontaktlinser varje år. Kostnaden för detta är för många 7500 kr/år för glasögon och 300 kr/mån för kontaktlinser. Ponera att du gör en NoCut® ögonlaser hos oss – då hade du sparat 76.023 kr under en 15-årsperiod.