Sminka och undvik problem med ögonhälsan

Skönhet är viktigt för många människor. Skönhetsälskare kan lägga ner en otrolig mängd tid och pengar på att styla sitt utseende, oftast genom att applicera smink. Men om smink inte används på lämpligt sätt runt eller vid ögonen så kan det leda till obehagliga konsekvenser: infektion, allergiska reaktioner eller skador – oavsett om du är försiktig eller inte.

Undvik infektion

Att utveckla en ögoninfektion förstör syftet med att bära smink från början. Det är aldrig trevligt med ett svullet och rött öga. Du kan undvika detta genom att följa vissa grundläggande regler och tillämpa sunt förnuft kring din sminkrutin.

Om kosmetika används längre än rekommenderat kan bakterier och svampar växa. Kosmetika bör kastas bort och ersättas enligt tillverkarens rekommendationer – vanligtvis var tredje månad för mascara. Skriv köpdatum på förpackningen för att hålla reda på datumen.

Dessutom bör du rengöra dina borstar och andra applicerare regelbundet för att ta bort patogener. Och om du har haft en ögoninfektion, kasta bort samt ersätt allt ögonsmink för att förhindra återinfektion.

Att dela kosmetika, inklusive att använda provprodukter i affärer, är en annan potentiell möjlighet för att introducera infektion. En av de mest vanliga infektionerna som överförs via smink är konjunktivit, som är inflammation i membranen som täcker den inre ytan av ögonlocket och den yttre ytan av ögat. Att använda engångsapplikatorer kan minska risken för transmission, men bakterier och svampar kan fortfarande finnas i kosmetikaförpackningen om den inte torkas ren mellan de olika användningstillfällena.

Lämplig förvaring kan också bidra till produktsäkerhet. FDA rekommenderar att all ögonkosmetika förvaras vid temperaturer under 29 grader, eftersom produkter som förvaras vid högre temperaturer är mer mottagliga för nedbrytning av konserveringsmedel.

Andra viktiga tips för att förhindra ögoninfektioner: toppa inte upp torr mascara med vatten och använd inte läppennor på dina ögon.

Var försiktig med allergier

Alla allergiska reaktioner från smink är inte orsakade av infektioner. Ibland kan allergier vara boven i dramat. Vanliga allergener som finns i kosmetika inkluderar nickel, järnoxid och ingredienser som finns i konserveringsmedel och dofter.

Lita inte på begreppet ”hypoallergenisk” – denna etikett är ingen garanti för att produkten är fri från allergener. Försök att introducera nya kosmetikaprodukter med en åt gången, för att avgöra din känslighet för specifika komponenter, och särskilt om du är benägen för allergier.

Vanliga ögonallergier:

  • Allergisk konjunktivit
  • Hösnuva (allergisk rinit)
  • Atopisk dermatit
  • Kontaktdermatit
  • Säsongsbunden allergisk konjunktivit (SAC)
  • Vernal keratoconjunctivit (VKC)
  • Gigantisk papillär konjunktivit (GPC)

Detta är bara några exempel och en riktig diagnos kan endast ställas av en ögonläkare.

Tänk efter två gånger för att undvika skada

Att applicera smink runt ögonen kräver en stabil hand. Mekanisk skada på ögat kan leda till hornhinneavlagringar eller värre saker. Av den här anledningen bör du aldrig lägga på smink i en rörlig bil – särskilt inte om du är den som kör.

Du kan också undvika att fresta ödet genom att bära smink på endast den distala fransraden, eller utsidan – och aldrig inuti. För där kan du introducera bakterier till den okulära ytan. Att placera smink längs insidan av fransraden kan också täppa till dina körtlar.

Fokusera på kontaktlinshygien

Om du applicerar smink innan du sätter på kontaktlinser så kan vissa av oljorna eller småpartier av smink smetas eller fastna på linsen. Av den här anledningen är det bäst att tvätta händerna, sätta i dina kontaktlinser och till sist applicera smink. Det finns ett undantag från denna process: om du bär hårda eller styva kontaktlinser, sätt då in de efter sminkets applicering, men var försiktig så att du inte smetar linsen.

Överväg även de typer av ögonsmink du använder. För personer som inte använder kontaktlinser bör glitter eller metalliska ögonskuggor undvikas eftersom de kan fastna under linserna.

Slutligen måste det smink du har på dig tvättas bort innan sänggåendet. Beroende på vilken typ av smink du använder så gör vanlig tvål och vatten inte alltid tricket – särskilt inte på mascara. När mascara torkar så blir den styv och kan leda till att den naturliga fransen bryts, vilket kan resultera i ögonlockssjukdom, ocular surface disease och kontaktlinsintolerans.

Undvik dessa skönhetsrutinproblem genom att grundligt rengöra ansiktet på kvällen. Enkla försiktighetsåtgärder kan hjälpa till att hålla dina ögon fina men också fungera smärtfritt och på bästa möjliga sätt i långa loppet.

Så slipper du ansträngda ögon

Hur fungerar 20-20-20-regeln?

Skärmtid är ett stort problem nuförtiden. Många sitter framför datorn flera timmar om dagen. Vi jobbar framför datorskärmen, tittar på den både på jobbet och hemma, vi använder våra mobiltelefoner, tittar på TV och säkert en och annan surfplatta. När vi använder ögonen till detta så mycket så kan det leda till ansträngda och trötta ögon. Detta kallas även för astenopiska besvär. Botemedlet skulle kunna vara 20-20-20-regeln. Hört talas om den?

Så här gör du:

Var tjugonde minut ska du titta på något som är minst 20 meter bort i minst 20 sekunder.

Är det viktigt att föremålet eller motivet är exakt 20 meter bort?

Såvida du inte har en tumstock eller måttband så är det ganska svårt att avgöra om något är 20 meter bort. Det är dock inte viktigt att vara exakt i detta sammanhang – det viktigaste är att du försöker fokusera blicken på något som är långt bort.

Tittar du ut genom fönstret så kan du till exempel titta på ett träd eller en byggnad på andra sidan gatan. Om du sitter och arbetar på ett kontor så kan du gå ut till ett större rum eller gå på en kort promenad utomhus så att du kan vila dina ögon.

Varför just 20 sekunder?

Det tar ungefär 20 sekunder för dina ögon att slappna av helt.

Grönt te sägs också kunna ha en positiv effekt på dina ögon för bättre tårproduktion. En god regel är alltid att hålla sig hydrerad och dricka rikligt med vatten varje dag. Även det hjälper ögonen att må bättre.

Ställ en timer med 20 minuters mellanrum

Det hjälper dig om du blir påmind om pauserna var tjugonde minut. Ställ en timer eller ladda ned en app som till exempel appen ’20 20 20’ för hjälp med detta.

Hur vet jag om jag har ansträngda ögon?

Symtomen för ansträngda ögon är trötta, skavande, brännande eller kliande ögon.

Andra symtom kan vara:

  • Vattniga ögon
  • Torra ögon
  • Dimsyn
  • Dubbelseende
  • Huvudvärk
  • Ömhet i nacke, axlar eller rygg
  • Ljuskänslighet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Svårt att hålla ögonen öppna

Att ha ansträngda ögon från dator och skärmanvändande kan självklart vara obekvämt. 20-20-20-regeln kan hjälpa dig att förhindra ögontrötthet och ansträngda ögon genom att du utför dessa rutinenliga steg, samt att du spenderar mindre tid framför skärmarna.

Även fast ögontröttheten känns allvarlig så kommer den aldrig att kunna drabba din syn på något sätt permanent. Så fort du vilar ögonen så försvinner symtomen.

Gör följande för att förhindra ögontrötthet:

  • Sitt längre bort från datorskärmen. En armslängd brukar vara bra. Du ska även justera den så att du tittar lite nedåt på skärmen.
  • Införskaffa ett matt skärmfilter för att reducera skärmens skärpstyrka.
  • Sätt en timer för 20-20-20-regeln. Använd mobiltelefonens timerfunktion eller annan app.
  • Köp konserveringsfria tårersättningsdroppar som du kan använda så fort ögonen är torra.
  • Blinka ofta så att du fyller på din egen tårvätska
  • Dimma ned skärmen eller anpassa rummets belysning så att kontrasten är svagare.
  • Håll skärmen ren och fin – utan fingeravtryck och damm.

Använder du kontaktlinser så kan du uppleva problem med torrhet och irritation. I sådant fall kan du använda glasögon ibland så att du pausar från linserna. Undvik dock att sova med kontaktlinser och tvätta händerna noggrant när du stoppar in och plockar ur linserna.

Ögontryck – var vaksam

Högt tryck i ögat – hur vet jag det?

Man får ett högt tryck i ögat när in- och avflödet av kammarvatten inte är i balans.

Det är lite logiskt trots allt – det är samma som med ett avlopp – blir det stopp så ökar trycket eftersom ögat konstant producerar ny vätska.

Besvären kan te sig som smärta och kraftig synnedsättning i det drabbade ögat. Du kan få huvudvärk, må illa och känna ett visst tryck mot ögat. Det kan även leda till att du ser färgade ringar runt ljuspunkter.

Ett högt tryck kan även innebära misstanke om glaukom (grön starr) och är därför viktigt att det undersöks av ögonläkare.

Ögontryck

Hur kan man sänka trycket?

Man ger ögondroppar som sänker trycket i ögat. Dessa ögondroppar har effekten av att minska produktionen av kammarvätska, vilket är den vätska som hanterar balansen. Dropparna leder även till att kammarvätskan rinner bort lättare.

Ett högt tryck kan bland annat orsakas av ett linsbyte, vilket vi i sådant fall behandlar med hjälp av trycksänkande ögondroppar och noggranna kontroller.

Var går gränsen för högt tryck?

Det ser lite olika ut beroende på vilket landsting man tillhör.

I vissa landsting är gränstrycket 24 mmHg. Det betyder att allt under 24 är normalt. Däremot kan gränstrycket ligga på på allt från 21 upp till 30 i andra regioner. Man får komma ihåg att trycket är en del av olika bedömningsfaktorer. För en korrekt bedömning tittar man även på synnerven och hur tjockt det yttersta fettlagret är. Finns det ett tjockare fettlager så har synnerven ett bättre skydd mot högt tryck.

Ett för högt tryck kan leda till allvarlig skada på synnerven som ger svarta fläckar i synfältet. Det kan dessutom resultera i glaukom (grön starr).

Man mäter ögontrycket i millimeter kvicksilver (mmHg) och mätningen görs med en lufttrycksmätare. Det upplevs som att någon blåser en lätt ’puff’ på ögat och det är smärtfritt. Vissa upplever obehag då ögat är känsligt.

Kontakta oss

En del upplever ett högre tryck under vissa timmar på dagen, vilket gör att det inte nödvändigtvis behöver ge en konstant känsla av högt tryck.

Det kan vara skadligt att ha högt tryck i ögat. Därför bör du boka tid hos en ögonläkare så fort som möjligt om du misstänker att du har det.

Du är välkommen att kontakta oss på 010-709 99 99 om du är osäker på ditt ögontryck efter till exempel ditt linsbyte.

Prognosen för närsynthet

Fram till år 2050 beräknas 50 procent av världens befolkning att vara närsynta. Det är, enligt många, en förvånansvärd siffra.

Vissa menar att skärmanvändningen på nära avstånd är boven och andra menar att det beror på att vi vistas utomhus mindre nu än för 50 år sedan. Solljuset har en mycket positiv inverkan på våra ögon. Det är alltså avgörande att vistas ute i det naturliga ljuset och att du använder din syn för att titta på olika avstånd, vilket man gör när man är ute.

Hur vet man om man är närsynt?

Optiker Peter Särnblad förklarar: ”Vanliga tecken på närsynthet kan vara att du upptäcker att din syn är suddig på avstånd. Du kanske även märker att du kisar ovanligt mycket och överbelastar ögonen. Vissa upplever trötta ögon eftersom man överbelastar ögonen och gör slut på ögonkraften. Sedan har vi det här med spänningar och spänningshuvudvärk eller ögonvärk som kan komma till följd av närsynthet”.

”När du är ute har du kanske upptäckt att skyltar känns mycket längre bort än vad de en gång brukade göra, och när du håller en bok nära så är synen skarp. Synen fungerar alltså på nära håll, men inte alls på samma sätt på avstånd”.

50 procent av världens befolkning beräknas vara närsynt år 2050, enligt en forskningsartikel från National Eye Institute (2017).

Forskarna menar att vi bör vistas utomhus mer än vad vi gör. Vi sitter alldeles för mycket framför våra skärmar och då varierar vi inte synen. Vi använder inte vår syn som vi bör göra. När vi väl sitter framför skärmen ska vi i perioder försöka fokusera blicken på en punkt längre bort.

Det kommer inte heller som en chock att ökningen är som störst bland barn och unga. Myopi är inte reversibelt. Man kan inte återgå till ett normalt syntillstånd när det väl har påbörjat sin utveckling – antingen ökar den med åren eller så stagnerar den. När man är närsynt är även sannolikheten högre att bli drabbad av ögonsjukdomar längre fram i livet, som t.ex. näthinneavlossning eller gråstarr.

Det finns en del teorier om att exempelvis en låg daglig dos av Isopto-Atropin (ögondroppar) kan förhindra närsyntheten hos barn. Detta läkemedel har använts sedan 60-talet. Atropin reducerar ögats förmåga att behålla fokus på objekt när avståndet varierar. Enligt en ny studie avseende just lågdosbehandling, så har det visat sig ha en positiv effekt för att sakta ned närsynthet hos barn med 50% till 60% under en tvåårsperiod.

Att vistas utomhus är dock den teori som har visat bäst effekt på syntillståndet hos unga. Det betyder inte att man slipper närsynthet helt och hållet när man är ute, eftersom ärftliga faktorer alltid spelar in. Det är snarare så att man fördröjer närsyntheten och då reduceras även graden av närsynthet längre fram. Det är det vi kan påverka.

En del väljer att korrigera sitt synfel med glasögon och linser, men för de som vill slippa detta permanent har vi lösningar där det korrigeras med ögonlaser och linsoperation (ICL) och som passar de som är mellan 20 och 45 år.

Det trygga, familjära och moderna valet – sedan 1999

Tryggt och säkert

Det ska kännas tryggt för dig att besöka oss. Det är vårt löfte till dig som patient och det är något som vi har arbetat för att upprätthålla sedan 1999.

Några bidragande faktorer till trygghet är att vi har rapporterat in till Nationella Kataraktregistret och Sveriges regioner sedan starten 1999. För att kunna göra detta måste man först vara ackrediterad som vårdgivare. Vi blir kvalitetskontrollerade, rapporterar in resultat av ögonoperationer och håller en hög hygienstandard. För våra privata synfelsbehandlingar ingår alltid vår 5-åriga trygghetsgaranti, helt utan extra kostnader. Den tekniska utrustningen överses på löpande basis och vi ser alltid till att ha de senaste uppdateringarna som i sin tur leder till ett säkrare resultat.

Tryggt och säkert hos Vårda Ögonklinik

Vi arbetar löpande med patientsäkerhetsinitiativ. Under 2018 lanserade vi en digital app som hjälper patienter med bättre information i sin behandlingsresa. Detta är vi ensamma om inom vår bransch och vi har hjälpt tusentals patienter med rätt information i rätt tid.

Efter många års arbete med synfelsoperationer och ögonsjukvård, såväl privat som åt landstingen, har vi uppnått en hög nivå av säkerhet och hygienstandard för att minimera riskfaktorer i samtliga moment. Våra patienter möts inte av löpande band-principer, men vi strävar alltid efter ett smidigt och tydligt förfarande med rätt resursanvändning och fördelning.

Tyvärr går det aldrig att förhindra vissa avvikelser när det gäller kirurgi. Förväntningar är mycket viktigt och det kartlägger vi med dig som patient innan en behandling. Ögonkirurgi är som vilket kirurgiskt ingrepp som helst och dessa har något gemensamt: det finns alltid en risk. Detta förklarar vi för dig på ditt besök hos oss.

Vi är den största familjeägda ögonkliniken i Sverige – och för att fortsätta driva vår verksamhet framåt – när de flesta andra aktörerna blir förvärvade – krävs det hög kvalitet, kompetens och uppföljning. Vi strävar efter hög kvalitet på samtliga av våra kliniker och det innebär att vi gör rätt saker i rätt tid och alltid levererar en högkvalitativ vård. En högt kompetent personal är därför mycket viktigt för oss för att sköta uppföljning av avvikelser, vilket i sin tur ger oss möjlighet till ständiga förbättringar.

Vår tillgänglighet har varit hög sedan 1999, vilket har lett till att vi har haft ett stort remissflöde från optiker och sjukhus runtom i Sverige sedan begynnelsen. Vi kan även hjälpa patienter från andra län som önskar snabbare ögonsjukvård än vad som kan ges i det egna länet.

Informationssäkerhet

Det sker fortlöpande bedömningar huruvida det finns risker för händelser som kan medföra risk kring patientinformation och om den är utsatt för fara. Vi är väl vana att hantera skyddad information då vi som vårdverksamhet redan efterföljer patientdatalagen.

Under 2017 genomgick vi en förberedande process för en ny policy avseende personuppgiftsbehandling för att efterleva riktlinjerna i dataskyddsförordningen (GDPR) som trädde i kraft i maj 2018. GDPR ersatte då personuppgiftslagen. Vi etablerade och säkerställde en ny informationssäkerhets- och personuppgiftspolicy i samband med detta.

Det är av yttersta vikt att våra medarbetare är väl införstådda i GDPR och besitter en förmåga att hantera informationssäkerhetsfall för att vår verksamhet ska fungera korrekt. Det är därför som vi gör ständiga förbättringar och kontroller kring detta lokalt på våra kliniker.

Dataskyddsombudet utseddes i slutet av 2017 och har som uppgift att hantera eventuella fall å hela verksamhetens vägnar.

Välgörenhet med Orbis

I julas gav vi synen som gåva.

Den rådande pandemin var en rubriksättare år 2020 och den fortsätter att vara det – men faktum kvarstår att fler än 190 miljoner människor behöver behandling av sin syn.

I julas samarbetade vi med den internationella biståndsorganisationen Orbis – det flygande ögonsjukhuset – i deras viktiga kamp mot blindhet. Det har tagit lång tid och vi har haft en lång dialog med organisationen, men allt som allt är vi väldigt nöjda med samarbetet.

Idag engagerar vi oss i kampen mot blindhet via vår ögonsjukvård i Sverige. Det har vi gjort ända sedan 1999. Vi opererar katarakt och vi tar hand om andra ögonåkommor via vår ögonmottagning.

I utvecklingsländerna är det ett ännu större problem med blindhet än vad det är i Sverige. Därför valde vi att donera den totala intäkten från våra undersökningar till biståndsorganisationen Orbis under december och januari månad.

Allt fler har nu uppmärksammat och stöttat Orbis viktiga arbete som står inför ännu tuffare utmaningar på grund av pandemin.

”Vi är mycket glada över att våra kunder har valt att boka sina undersökningar under denna period i samband med Orbis och vi ser fram emot att etablera fler liknande samarbeten. Vi lyckades generera 180 st undersökningar inför privata synfelsoperationer (ögonlaser och linsbyte). Orbis är ett bra val av välgörenhet, inte minst för att det är relevant till vad vi arbetar med men även för att vi kan se vår direkta inverkan på hur vi hjälper människor runtom i världen med deras syn. Orbis är en fantastisk organisation som ligger oss varmt om hjärtat samt ingår som ett moment i vårt företags samhällsansvar”, förklarar marknadschef Jacob Remanius.

Vår intäkter donerades för att Orbis ska kunna utföra fler:

  • Gråstarroperationer
  • Operation av barns ögon
  • Behandling av ögoninfektioner
  • Utbildning till ögonläkare i utsatta områden
  • Inköp av glasögon m.fl.

Kort om Orbis

Orbis en internationell ideell organisation som för samman människor för att bekämpa blindhet som kan undvikas. Med deras nätverk av partners agerar de mentorer, tränar och inspirerar lokala team att bekämpa blindhet i sina egna samhällen.

COPYRIGHT © Geoff Oliver Bugbee/Orbis

Ett av Orbis mest värdefulla redskap är ett ombyggt passagerplan som kallas för ”Det flygande ögonsjukhuset” / the Flying Eye Hospital – för det är precis vad det är. Detta för att kunna undersöka och operera sina patienter på plats i de länder som de flyger till.

Orbis bygger sina nätverk på förtroende och engagemang och strävar efter att samarbeta med företagspartners, andra icke-statliga organisationer och lokala sjukhus.

Nationella kataraktregistret – över 20 år av ökad trygghet

Vi har länge försökt berätta om fördelen med att utföra privata synfelsbehandlingar och samtidigt vara ackrediterad, som vårdgivare, för Sveriges ögonsjukvård. Det sistnämnda innebär att vi blir kvalitetskontrollerade, rapporterar in resultat av ögonoperationer och håller en hög hygienstandard. En av de största offentliga register vi rapporterar in till är det Nationella Kataraktregistret – det har vi gjort i över 20 år.

Om Nationella Kataraktregistret

Registret startade den 1992 och omfattade från början endast väntetider inom gråstarr (katarakt) men utvecklades snabbt till att även inkludera utfallet av operationerna, patientens upplevda nytta med ingreppet och postoperativa infektioner (endoftalmit). År 2019 registrerades 131 015 st gråstarroperationer.


Marsstudien

Ett kvalitetsregister har som syfte att samla in data som kan användas för att analysera och utvärdera hälso- och sjukvården – samt för att löpande förbättra kvaliteten i vården. Denna typ av register ger oss en god möjlighet att förstå vårdens resultat och kvalitet, vilket leder till konstanta förbättringar.

En del av Nationella Kataraktregistret är den årliga ’Marsstudien’. Man kan säga att den går ännu djupare in på uppföljningsbilden och patientens upplevda nytta under just mars månad. Den är inte obligatorisk för alla vårdgivare i landet, men vi är lite stolta över att Vårda Ögons alla kliniker deltar i denna studie.

Varför är det så viktigt?
RLE linbyte går till på samma sätt som en gråstarroperation. Skillnaden är typen av lins som man sätter in, en monofokal eller en multifokal.

Mars-studien innebär följande för dig som kund eller patient:

  • Hög transparens. Vi har offentlig data tillgängligt från dessa register tjugo år bakåt i tiden. Vi är en av de få ögonklinikerna som har det i hela landet.
  • En av de högsta hygienstandarder gällande all typ av ögonoperation, vare sig det handlar om att göra RLE linsbyte eller gråstarroperation.
  • Vi blir aktivt kontrollerade att vår personal bibehåller hög kompetens, våra kliniker är uppbyggda så att de håller ner smittorisken och att adekvat teknisk utrustning finns.

Det borgar för ett säkrare och tryggare ingrepp med hög kvalitet – oavsett om du genomgår en privat synfelsbehandling eller blir vårdad för en ögonsjukdom.

Är vitaminer och kosttillskott bra för synen och ögonhälsan?

Med de två omfattande AREDS-studierna så är resultaten lovande, särskilt vid åldersrelaterade ögonsjukdomar i gula fläcken (AMD).

Åldersrelaterade ögonsjukdomar i gula fläcken (AMD)

Man får sämre synskärpa av en åldersförändring i gula fläcken. Det märks framförallt att man får ett synbortfall i mitten av sitt synfält. Dessa förändringar kan gå snabbt eller långsamt. Det finns två former av AMD: våt och torr.

Den torra varianten tillhör en av de mest vanliga orsakerna till synbortfall och drabbar var femte svensk mellan 65-75 år. Tyvärr går den inte att behandla.

En specialutbildad optiker kan förstå hur sannolikt det är att du har skadliga förändringar på gula fläcken, men optikern kan inte ställa diagnosen. Det kan endast en ögonläkare göra. Därför är det viktigt att du går på regelbundna kontroller hos ögonläkaren.

Vad pekar vetenskapen på?
AREDS 1-studien gjordes på 90-talet och var den som satt igång diskussionen huruvida kosttillskott kunde påverka synen och ögonhälsan. AREDS 2 var den uppföljande studien som gjordes under år 2006, med över 4000 deltagare. De två utgör de mest omfattande studierna i ämnet. För båda riktade man sig mot att pröva vissa kombinationer av kosttillskott för de som led av AMD och dessa var:

  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Lutein
  • Zeaxhantin
  • Koppar
  • Zink
  • Omega 3 (AREDS 2)

Det visade sig att denna kombination kan leda till en 25% lägre risk med att bromsa förloppet av AMD. Detta är alltså inget botemedel för AMD, men det kan ha en god inverkan på att bromsa sjukdomen i det tidiga stadiet.  Dock är det mer komplext. Man kan inte direkt börja konsumera dess tillskott och tro att det löser sig.

Bör man ta kosttillskott för att bromsa AMD?


En stor faktor i studien är kombination och dosering av tillskotten. Därför måste du först konsultera med ögonläkaren. Gör man inte det kan det i värsta fall leda till allvarliga konsekvenser.  

Frågor som du kan förbereda med inför ditt besök:

  • Tillhör du en riskgrupp för AMD?
  • Äter du en balanserad och varierad kost?
  • Kan dina mediciner ha negativa interaktioner med dina kosttillskott?

Förutom kost finns det andra faktorer som vetenskapen har kommit fram till, såsom t.ex. att sluta röka och regelbundet motionera.

Det råder fortfarande delade meningar om exakta värden och kombinationer när det gäller AREDS-studierna,. Nya rön uppdagas allt eftersom, men det alla kan vara överens om är att man ska se till att äta sina grönsaker!

(AREDS står för Age-Relating Eye Disease Study)

50 000 patienter får inte sin operation i tid år 2020

Varje år genomgår ca.  100 000 patienter en gråstarroperation – det är Sveriges vanligaste typ av sjukvårdande operation. Ögats lins går igenom en åldersförändring där linsen i ögat grumlas. Vid en operation byter kirurgen ut linsen i ögat och ersätter den med en konstgjord lins (IOL). Blir det inte behandlat blir patienten blind och väntar man länge med operationen blir det alltmer riskfylld. Underförstått medför det en markant försämrad livskvalitet, särskilt för redan utsatta grupper då synen är så pass viktig för att de ska kunna ha möjlighet att förbättra sin livssituation.

Kötid för gråstarrsoperation år 2020

Det är märkligt och alarmerande att hävda att denna typ av sjukvård plötsligt skulle vara elektiv, men det är tyvärr något som vi har fått höra från vissa regioner detta år. Det finns en anledning med det vi gör och att det heter just ögonsjukvård. Konsekvensen är också farlig för alla akutmottagningar då de blir översvämmade av patienter som vi hade kunnat ta hand om.   

I Sverige är det i år en mycket oroväckande trend som inte enbart går att härleda till en pandemi:

  • Ca 95% av antalet patienter som står i vårdkö har inte valt att skjuta upp operationen. De vill alltså få sin vård – även under en pågående pandemi.  
  • Vår egen operationskapacitet har lediga platser och i skrivande stund har vi en väntetid på 2-6 veckor. Vi vet även att branschkollegor har mer utrymme. 
  • En ögonklinik följer de striktaste hygienkraven i Sverige gällande operation. Risken för smittspridning blir minimal tack vare Folkhälsomyndighetens rekommendationer och besöksförbud på klinikerna.

En pandemi leder till en större belastning för system som i grunden har varit bristande för våra patienter. Det innebär nu att dessa brister blottas allt mer.

Vårda Ögon har sedan 1999 arbetat med ögonsjukvård – med fokus på att göra det i rätt tid. Vi väljer nu att lyfta fram ögonsjukvården i Sverige men också globalt genom vårt samarbete med Orbis International.

All statistik har har hämtats från Väntetider i Vården

Tolka ditt synrecept från optikern

Vi får ofta frågan om hur man ska tolka och avläsa ett synintyg för att ta reda på sina styrkor för sitt synfel. Här kommer en enklare förklaring.

Sfär
Vid ’plus’ (+) innebär det att du är översynt (hyperop), det vill säga att du oftast har problem med att se saker på nära avstånd. Har du inget (+) och ett ’minus’ (-) framför siffran innebär det i stället att du är närsynt och då har har problem med att se på långt avstånd.

Cylinder

Visar på ditt ögas form. Om ögat är helt runt kallas det för sfäriskt och om det är ovalt format (lite som en Amerikansk fotboll) så är det asfäriskt. Asfärisk innebär helt enkelt en oregelbunden form. Har du ett värde som detta med ett ’minus’ (-) innebär det att ditt öga är ojämnt och att du lider av brytningsfel, även kallat ’astigmatism’. Brytningsfel innebär oftast att man har svårigheter att se på både nära och långt håll. Cylinder kan i vissa fall vara utskrivet som ”cyl”.

Axel

Innebär riktningen av din astigmatism. Det anges i grader och syftar inte till hur stort synfelet är utan vilken vinkel ditt öga är kupigare/flackare på.

ADD

Indikerar ålderssynthet, även kallat presbyopi. Det vill säga om du behöver ett lästillägg (därav ’ADD’ som i ordet addition) för att kunna hålla fokus på nära avstånd för läsning.

Övrig information

Du ska ha haft ett stabilt synfel innan du kommer till oss på en undersökning. Utan stabil syn kan vi inte bedöma din lämplighet för vare sig ögonlaser eller linsbyte. Synhistoriken är en avgörande faktor i vår bedömning och därför måste du även se till att ha med ditt senaste synintyg (helst 2 år tillbaka) från din optiker. Du kan testa att jämföra dina senaste synintyg så får du en bättre bild över din synutveckling.