Varför fortsätter andra klinker med LASIK?

Det är lätt att få folk att välja en metod som inte gör ont. För människan är funtad så att smärta uppfattas som något negativt i vårt samhälle. Om smärtan inte är självvald det vill säga, som när man går på gymmet otränad och får träningsvärk. Då tycker man det är okej med smärta även om det kan göra hemskt ont. Men smärta i ögat upplevs som farligt. Det är mycket som har med psykologi att göra när det kommer till ögat. Förmodligen är sjuttio procent eller mer psykologisk smärta. Man blir rädd när det gör ont i ens öga och tror att det är farligt. Men egentligen är det precis tvärtom efter en NoCut® operation. För det visar bara att du har ett normalt fungerande öga med normalt antal nervceller.

Du har ju många nerver i ögat och därför det är så känsligt. Det visar att ditt öga läker som det ska, när det gör ont. Och smärtan är inte så uttalad idag. Men det lever kvar hos många kliniker att smärtan är som på gamla PRK-tiden. Det gör att de vill gå den lätta vägen och välja LASIK för att undvika smärta. Vi har ju bevisat med vår metod att så inte längre är fallet. Man kan säga att cirkeln är sluten. Vi har kommit tillbaka till det ofarliga ytingreppet utan att ha de negativa sakerna som man hade för tjugo år sedan. Idag är metoden snabb och extremt säker – det finns ingen metod som är lika säker som NoCut® på långa vägar – och synresultatet kommer väldigt kvickt. De flesta kan köra bil efter en vecka och de flesta kan gå tillbaka till jobbet efter tre-fyra dagar. Och upplevelsen av smärta har försvunnit till stor del. Så det finns idag inga argument för att välja LASIK. Vi tycker att de argumenten är borta med den nya utvecklingen.

Väljer man att erbjuda LASIK så kan det bero på att man har en löpande process och inte minst att man kan ta mer betalt för en LASIK. Det handlar mycket om ekonomi och alla klinker vill naturligtvis tjäna pengar och har krav på sig att kunna betala löner och ny utrustning. Då har det blivit lätt att marknadsföra någonting där man kan säga att det inte gör ont och att du ser bra dagen efter – med slutsats att det måste vara säkert. Man sätter likhetstecken med smärtfrihet och att se bra. Men det är ju precis tvärtom. Det säkra kommer när kroppen får vara naturlig. Ett skrubbsår gör ont därför att det ska göra ont. Det är kroppens respons på ett yttre stimuli. Samma sak är det här. Det ska göra ont i ditt öga lite grand för att visa att det läker på ett naturligt vis. Det är inget konstgjort det här och vi skapar inga konstgjorda lock som lurar kroppen att tro att ingenting har hänt, utan det är naturligt. Det har det alltid varit och så tycker vi att det ska förbli. Det är en naturlig process som har sin lilla gång. Något vi inte kan skynda på. Och det kan vara så att det kommer någon och säger “Nämen jag vill inte ha ont alls. Jag vill kunna se redan imorgon.” Ja men då får du gå till andra sidan gatan, till en annan klinik, för vi kan dessvärre inte hjälpa dig då.

Vad skiljer Vårda från andra ögonkliniker?

Av de kedjor som finns i Norden idag så tillhör vi en utav fyra. Vi är den enda av dessa som fortfarande är ett fåmansföretag och familjeföretag. De andra ägs av större investmentbolag. Det finns ju andra krav som finansfolk har på medicinsk verksamhet som vi inte behöver ta hänsyn till. Vi kan ju prioritera vissa saker som vi anser vara viktiga. Och för Vårdas del har vi valt att prioritera den tekniska utrustningen väldigt högt. Så vi kan göra en prioritering att till exempel minska vår marknadsföring och istället satsa på den allra bästa tekniska utrustningen. Våra lasermaskiner som vi har på alla våra kliniker är samma generations lasermaskin och den absolut senaste typen av maskin som finns. Vi menar att för att kunna göra en NoCut™ operation säkert och bra och framför allt med mindre problem för kunden vad gäller smärta så måste man ha den bästa utrustningen. Och det kommer att komma ännu bättre utrustning om fem, sex år. Utvecklingen går ju framåt. Jämför man med den gamla lasermaskinen som fanns i början på nittiotalet och dagens lasermaskin så är det som natt och dag. Däri ligger hemligheten varför man inte får så ont idag som man fick år 1991. Vi har alltså valt att prioritera den tekniska utrustningen väldigt högt.

Hur kan man slippa läsglasögon?

Principen för att slippa läsglasögon och ålderssynthet är som vid en gråstarroperation. Man avlägsnar den egna linskärnan som har blivit stel. Ålderssynthet beror just på att ögats lins har tappat sin spänst och elasticitet. När man tittar på nära håll så blir linsen rund och när man tittar på långt håll är linsen i sitt platta samt avspända tillstånd. Ju äldre man blir desto stelare blir linsen och den klarar inte längre av att bli rund. Då kan man byta ut den till en ny lins (konstgjord lins) som har olika zoner. Linsen fungerar ungefär som progressiva glasögon – fast i stället för att bära glasögon så sätter vi fast linsen på sin ordinarie plats. Tekniken och framgångsreceptet är detsamma som vid en gråstarroperation. Det är däremot lättare eftersom du inte har en hård gråstarr eftersom kärnan som ska avlägsnas är mjuk.

Hur går det till vid en gråstarroperation?

En gråstarroperation sker ungefär som vid en laseroperation. Skillnaden ligger i instrumentet man använder. Man går ju in i själva ögat eftersom linsen ligger i sin egen lilla påse innanför hornhinnan. Då använder man sig av ett speciellt instrument, ultraljud eller som det heter: fakoemulsifikation. Fako betyder kärna och emulsifiera betyder sönderdela. Det är som en liten kärnsönderdelare eller kärnätare som helt enkelt äter upp den här gamla linsen eller kärna som man säger. Man går in med ett snitt på två-tre millimeter, på vitan upptill. Sedan för man in ett smalt rör i ögat och äter upp den gamla linsen. När det sedan är rent i den här påsen i ögat där linsen har legat så sprutar man in en ny mjuk lins som vecklar ut sig där inne. Linsen består av att ett akrylmaterial som är mjukt. Så genom det lilla snittet på två tre millimeter kan man spruta in en helt ny lins. Sedan återställs synen momentant. Redan dagen efter är synen jättebra.

Läs mer om förfarandet här och hur du kan få det finansierat av landstinget.

Vilka andra typer av ögonoperationer genomför ni?

Vi gör gråstarroperationer på de som är lite äldre. Allra oftast är man 60-65 år när man har gråstarr. Vi arbetar tillsammans med landstingen i de olika regionerna i Sverige. Vi får via upphandling ett visst antal operationer som vi gör varje år. I Göteborg till exempel gör vi 3000 st gråstarroperationer för landstinget. Vi gör även kosmetiska ögonlocksoperationer och medicinskt kosmetiska som till exempel väldigt hängande ögonlock som gör att synen blir störd. Det kan också vara vårtor eller fläckar runt ögonregionen som kan störa.

Vi har även öppenvård vilket betyder att vi gör vanliga undersökningar. Det kan röra folk som har diabetes eller högt tryck (glaukom) och det kan handla om inflammationer i ögat.

Varför är det så dyrt?

Vi försöker hålla en prisnivå som inte är billigast men inte heller dyrast. Vi ligger någonstans mitt emellan men vårt pris är så attraktivt att nästan alla har råd att prioritera det här ingreppet. Speciellt de som använder linser och glasögon eftersom det också är en ganska stor kostnad under en livstid. Räknar du på vad det kostar att ha kontaktlinser eller glasögon så har du relativt snart tjänat in en ögonoperation. Vissa har faktiskt inte råd och andra som har råd kanske inte prioriterar det. Ofta är det just en prioriteringsfråga. Man kanske får låta bli att åka till Thailand i år. Man kanske får vänta till nästa år. När det gäller de som inte alls har råd och inte kan prioritera detta så försöker vi hjälpa till med olika avbetalningsformer som till exempel bruttolöneavdrag som de allra flesta arbetsgivare brukar vara välvilligt inställda till. Det gör att det blir möjligt för de som normalt inte har resurser att betala en ögonoperation.

Hur länge kan man känna smärta?

Första dagen brukar de flesta inte alls ha speciellt ont. Sedan på kvällen och dagen efter kommer en ökad ljuskänslighet vilket beror på att ögat blir lite svullet och lite oregelbundet på ytan. Det blir som en liten vattenyta vilket gör att ljuset träffar många flera punkter och därmed förstärks. Det är anledningen till ljuskänsligheten. Ju mer det läker desto slätare blir ögat. Då försvinner också ljuskänsligheten. Sedan kan man ha en gruskänsla, det vill säga att det känns som att man har grus och skräp i ögat. Och det är just för att ytan är lite oregelbunden, som ett skrubbsår på handen. På en skala från ett till tio så upplevs obehaget som sex. Och det vara i ett dygn som allra oftast. Dag tre, fyra så brukar smärtan i stort sett vara borta.

Man får en kontaktlins på och den tar man själv bort om man är van vid kontaktlinser. Annars kan man komma in och få hjälp med det. Man tar bort den på dag fem där operationsdagen räknas som dag ett. Man sover alltså med den under fyra nätter. Den fungerar som ett plåster och minskar obehaget och smärtan något.

Måste man ta ledigt från jobbet?

De flesta vill vara hemma ett par dagar från jobbet. Tre-fyra dagar är det vanliga att man är hemma och tar det lite lugnt. Du kan i princip göra nästan vad du vill. Fördelen med NoCut® är att du inte behöver vara så rädd för att ta på ögat. Men vi säger till våra patienter att inte gnugga mitt på toppen av ögat. Det är ju där läkningen sker och cellerna växer tillbaka. Då är det ju onödigt att gnugga bort dem. Inte för att det händer någonting eller blir några konsekvenser för framtiden, men det kan leda till lite mer obehag om du gnuggar bort de nya cellerna. Du får dock gärna ta på sidorna av ögat eller tvätta med ljummet vatten för att pigga upp ögat. Det andra vi säger är att du ska använda solglasögon när du är utomhus. Det är för att det ultravioletta ljuset kan ge ärrutveckling. Har du som exempel ett sår på kroppen och solar på det så får du ett ärr. Det beror på att uv-strålningen är väldigt stark och oxiderar. Den är faktiskt en av de farligaste strålningar vi har. Så man ska vara försiktig oavsett om man är opererad eller inte. Vi rekommenderar alla människor att använda solglasögon vid stark sol. För att till exempel skydda gula fläcken och linsen i ögat.

Vad händer under operationsdagen?

När du kommer till kliniken på operationsdagen så förbereds du med olika typer av droppar. Du får smärtstillande droppar som gör att du ska få mindre ont i ditt öga. Du kommer in till den kirurg som ska operera och han genomgår ditt öga så att allt ser bra ut, går igenom din journal och gör färdigt själva filen för lasern som ska behandla ditt öga. Sedan får du på dig sterila kläder innan du kommer in på operationsavdelningen. Där tvättar man rent ditt öga och bedövar med bedövningsdroppar.

En fördel med ögat är att det är väldigt tacksamt att bedöva. Det behövs inga sprutor utan man ger i princip bara en enda droppe av ett bedövningsmedel som man droppar i ögat som vilken annan droppe som helst. Det svider i tio-femton sekunder, man blundar gärna och så blinkar man, och så tar vi en extra droppe för säkerhets skull. Det räcker med bedövningsdroppar till och med för en gråstarroperation. Ögat blir så pass bedövat på grund av att du har så många nerver i ögat som ligger ytligt och som bedövningsdropparna lätt tränger in i. Efter två droppar så känner du absolut ingenting.

Sedan sätter man på en ögonlockshållare så att du inte kan blinka. Det känns som att du kan blinka trots att hållaren är på, så det är inte speciellt obehagligt. Du ligger ner på en brits och tittar på en grön blinkande lampa som du ska följa hela tiden. Och sedan gör lasern hela jobbet. Du behöver inte vara rädd för att du inte ska titta på rätt ställe, för de moderna lasrarna har en så kallad tracking-mekanism, d v s den följer ögat 1048 gånger i sekunden. Det är mycket snabbare än ögat själv någonsin kan röra sig. Så oavsett om du skulle flacka med ögat så följer trackern ditt öga vilket borgar för att du får en exakt centrering och behandling. Skulle du mot förmodan vända bort huvudet snabbt så stänger lasern av sig exakt när du flyttade på huvudet. Sedan lägger vi tillbaka huvudet igen och fortsätter på den punkten där vi slutade. Vilket inte är något problem. Så även om det mest extrema skulle hända så är det inbyggt en sådan säkerhet i utrustningen att ingenting kan gå fel.

Själva ingreppet i sig går ju väldigt fort, vi talar vanligen om 10-30 sekunder, beroende på hur stort synfelet är. Ett litet synfel som minus ett till exempel tar ungefär tio sekunder medan ett synfel på minus åtta-nio-tio kan ta upp emot 35-40 sekunder. Det kommer an på djupet hur mycket som man ska behandla.

Sedan när operationen är klar så reser du på dig och du ser relativt skapligt, det är som att du ser genom lite smöriga glasögon. Sedan kommer du in i ett relaxrum där du får smörgås, kaffe eller en kopp te och möjlighet att lägga dig ner och koppla av en stund. Du får information av våra värdinnor som går igenom hela efterförloppet med dig. Som vilka typer av ögondroppar och vilken medicin du ska ta, när och hur och varför du ska göra si eller så. Du får reda på vad som kommer att hända och vilket telefonnummer du kan ringa om du har problem. Du är kvar en halvtimme ungefär innan du går hem. Totalt sett så har du varit på kliniken i max två timmar.

Hur går förundersökningen till?

Det viktigaste momentet i hela behandlingsprocessen är förundersökningen. Det är där man lägger grunden för ett bra resultat. Vi tar reda på alla sjukdomar och mediciner man har eller har använt, kontaktlinsproblematik eller andra problem man har haft med sina ögon. Man gör en väldigt noggrann undersökning och analys utav hela ögat. Och det gör vi med avancerad och modern utrustning som gör mätningar av ögat och framförallt den främre delen som heter hornhinnan. Det är den som sedan behandlas med laser. En del människor har lite ojämnheter i sin hornhinna vilka kallas för aberrationer vilket gör att ljuset stöter på patrull på väg in i ögat och därför splittras. Med hjälp av vår utrustning kan vi hitta aberrationerna och därmed också behandla dem och faktiskt uppnå bättre syn än vad patienten hade innan.

Nu är det inte alla som har nytta av en sådan här vågfrontsanalys, som det heter, men vi gör analysen på alla. Vi vill nämligen veta om tjockleken på ögat är tillräcklig och om insidan på hornhinnan är tillräckligt stark. För det finns vissa sjukdomar som inte visar sig på annat vis än vid just en sådan här analys. Det är visserligen väldigt få som har dem men vi vill vara väldigt noga med det. Sedan mäter vi trycket och gör förstås en noggrann synundersökning. Våra optiker är speciellt utbildade inom refraktiv kirurgi och analys och har blivit utbildade under flera års tid för att klara av den här avancerade undersökningen. Och den sker dessutom i samråd med kirurg.